Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mieszkam w ponad 30-letnim bliźniaku, którego ściany są kiepsko wyciszone i słyszę każdą głośniejszą rozmowę sąsiadów. Przy okazji remontu jednego z pokoi chciałem trochę ten problem poprawić. Po lekturze różnych artykułów, opisów super-hiper mat izolujących zdecydowałem, że optymalnym rozwiązaniem będzie wełna 5cm, stelaż i na to płyta kg.

Pokój jest dość mały, więc nie mogę sobie pozwolić na większą grubość.

No i tu pytanie - czy wg Was taka wełna jak Rockwool Rockslab Sonic 5cm będzie ok? cena w Castoramie jest bardzo przystępna (ok. 7zł/m2).

Nawet gdzieś znalazłem jej parametry akustyczne (załączone tu).

Jestem w stanie zapłacić za wełnę więcej ale jeśli to tylko da lepszy efekt.

No i jeszcze jedno - czy jeśli z racji krzywej ściany w niektórych miejscach przestrzeń na wełną nie będzie 5cm tylko np. 3,5 czy 4cm, to czy jej zgniecenie wywoła jakieś negatywne skutki?

Dzięki za pomoc!

https://forum.murator.pl/topic/212268-wyciszenie-%C5%9Bciany-rockwool-rockslab-sonic/

Będziesz pewnie mocował do ściany wieszaki do profili, a na nie płytę KG. Sporo pomoże przykręcenie tychże wieszaków przez wełnę. Chodzi o takie podkładki 10X10 cm z wełny, może być 5 cm grubości bo i tak się zgniecie do 1cm.

Pozdrawiam

Cezary

https://forum.murator.pl/topic/212268-wyciszenie-%C5%9Bciany-rockwool-rockslab-sonic/#findComment-7134071