pestka56 06.01.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Wani, to tylko inspiracja Część dodatków już mam i pasują To nie będzie typowe odwzorowanie tego co na zdjęciach Kasiu dzięki, ale ja będę mieć problem z wkopaniem nawet roślinek w okolicy płotu od tej strony, a wkopanie rurek, czy czegokolwiek odpada. Po prostu tam przy samym płocie mam makabrę. M nieźle się napocił przy kopaniu dołków pod wylewkę do słupków ogrodzeniowych. Zastanawialiśmy się nag jakimś młotem pneumatycznym, czy czymś takim. Mogę odsunąć od płotu nasadzenia,ale znacznie pomniejszę sobie przez to i tak już niewielki ogród. On jest na prawdę wyzwaniem... Tych rurek od linii kroplującej się nie wkopuje. leżą na wierzchu, tylko przytrzymane co kawałek specjalnymi „szpilkami”. Można korą przysypać, albo kamyczkami. Nie trzeba ich też zdejmować na zimę. Wystarczy odciąć dopływ wody. Mnie to masę czasu i wody zaoszczędziło, dlatego podpowiadam tę możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 07.01.2017 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Asiu, faktycznie to świetna pora na planowanie ogrodu. Ja nie mogę się opanować i całą jesień i zimę rozmyślam i czytam. Tak bardzo nie mogę doczekać się wiosny, chciałabym już sadzić, siać, ciąć, szaleć Co do włosów - niestety muszę przyznać, że dobrze zrobiłaś, że nie wybrałaś henny. Byłabym absolutnie za nią, gdyby nie to, że nie za każdym razem pokrywa mi odrost, choć trzymam długo i jest to pracochłonne, na moich gęstych i dość długich włosach. Niestety najgorsze jest to, że zrobiłam próbę przejścia na chemiczną farbę i nic nie wyszło jestem w ogromnej kropce. Starannie wybierałam farbę, miałam trzy kandydatki, sugerowałam się opisami i ocenami głównie z Wizażu. Padło na Genezę Recher. Zrobiłam najpierw test na pasemku, bo też czytałam o różnych glonach, zieleniach itp. Stanęło na tym, że trzymałam na włosach 40 minut, więcej niż zalecane, wodę dodałam 9%, czyli nie najsłabszą i nic, zero czegokolwiek. Ani zmiany choćby minimalnej w żadnym kierunku. Wyczytałam na jakimś blogu, że rozcieńczona cola albo kwas borny trzeba zastosować i czekać nawet kilka m-cy, by zaszły procesy chemiczne. Niestety zbliża ki się zabawa i nie chcę na razie kombinować, zacznę eksperymenty delikatnie w lutym, co będzie zobaczymy... Gdybym miała krótkie włosy, bardzo rzadkie, albo zero siwych - ie zrezygnowałabym za nic w świecie z henny. To tyle w tym temacie póki co Kasiu dzięki za wyjaśnienie, myślałam, że te rurki mam zakopać to będę rozważać dalej wiklinę na północną stronę działki. Z pewnością będę Cię jeszcze zamęczać pytaniami, na razie ryję na Pintreście i oglądam cudne nasadzenia u innych Jeśli ktoś ma N-kę polecam od dziś nowy kanał o domach i ogrodach wprowadzili, zamiast tvn meteo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.01.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) MBD zaglądaj na Ogrodowisko. Dostaniesz szybką i solidną ,bo z własnych doświadczeń, pomoc. A najlepiej załóż wątek. Narysuj planik i pokaż. Do tego kilka zdjęć. Opisz problemy i co Ci chodzi po głowie. Naprawdę pomogą. Świetnie kobitki. Jest specjalistka od rhododendronów i druga, która wie wszystko o hortensjach. Są też ogordniczki, które dużo podpowiadają. Wymiana roślinkami i nasionami. Mnie się bardzo podoba. U dana1s (albo s1) była niedawno dyskusja o farbach, ale przede wszystkim o hennie. Któraś z dziewczyn wypowiadała się sporo i z dużym doświadczeniem. Podlewanie to ogromny problem, bo idzie masa wody. Podlewanie liniami kroplującymi to oszczędność i czasu i wody. Żeby Cię zachęcić – są nawet takie możliwości, że otworki przez które leci woda robi się samej w miejscu, gdzie rurka leży tuż koło rośliny. Standardowo dziurki są co 30 cm. A w ogóle temat obszerny jeśli chodzi o możliwości wyboru firmy, sposoby i... ceny. My wzdłuż wierzb kładliśmy zwykłe ogrodowe żółte węże i dziurkowaliśmy je. Paskudnie to wyglądało, ale nie mieliśmy wtedy kompletnie pieniędzy. Grunt, że działało Na pinteresta zapraszam do mnie Mam kilka tablic wyłącznie ogrodniczych. Jedną z planami, drugą z różnymi roślinami. Osobną dla traw ozdobnych... i oczywiście jedną z ogrodami projektu Pieta Oudolfa. Eh, co będę zachęcać. Zajrzyj. Większość zdjęć linkuje do oryginalnych stron. https://pl.pinterest.com/pestka56/ Edytowane 7 Stycznia 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 09.01.2017 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Dzięki Pestko za rady, idę na Ogrodowisko O hennie brałam udział w dyskusji u Dany, to był temat odwrotny, czyli przejście "na" hennę Muszę zarezerwować sobie jakiś wolny wieczór na Twojego pinteresta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.01.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 11.01.2017 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Na naszej planecie widać dwa słońca http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/1/11/7097222_planeta.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 11.01.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 2 słońca? Apokalipsa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 12.01.2017 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 taka sytuacja Asiu Dzisiaj się rozsiadam na Pintereście Kasi i serfuję po ogrodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 12.01.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Fajne zajęcie, jest co oglądać Ja lubię patrzeć na ogrodowisku jak powstawały ogrody forumowiczów Chyba dojrzałam, żeby założyć tam swój wątek Tylko czy ja znajdę czas na jego prowadzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.01.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Ogrodowisko jest bardzo pomocne. Przede wszystkim dlatego, że forumki podpowiadają z własnego aktualnego doświadczenia. Gospodyni forum Jest dobrą ogrodniczką (choć ma własny typ ogrodów, który forsuje), a oprócz niej można skorzystać z podpowiedzi kilku innych fachowych osób. Często zagląda Magnolia, która projektowała ogród naszej forumowej Malkul. Są jeszcze dwie inne, ale teraz nie pamiętam nicków. Są forumki wyspecjalizowane w konkretnych roślinach np. Bogdzia ma ponad 300 odmian rhododendronów. Wymieniają się roślinami i nasionami, spotykają się. Ja na Ogrodowisko zaglądałam od lat, ale zarejestrowałam się dopiero za namową Gosiek33. Mother, wcale nie musisz regularnie prowadzić. Wtedy kiedy potrzebujesz. To ma służyć Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.01.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 qrcze jestem jak widac jedna z kilku, ktorym ogrodowisko sie nie podoba. meczy mnie formula tamtego forum, wole jednak swoj dziennk prowadzic tutaj, po budowie czas na ogrod, z pogaduchami, normalnymi zdjeciami itd. tam jest za sztywno i za bardzo "och" i "ach", mnie to nie lezy. czołem wszystkim tak apropo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.01.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Ja wiem, czy sztywno. Zależy gdzie, w którym wątku.Tu wcale nie lepiej. Masa wątków, gdzie odchodzi tylko wzajemne adorowanie. A jak ktoś szczerze powie, że coś się nie podoba, to jest piętnowany i przeganiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 12.01.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 dla mnie tam jest sztywno i juz na fm mozna chociaz o d...ie maryni pogadac a tam zaraz bana dostajesz. jak to mowia z nimi nie jest mi po drodze, zreszta nie mam tez czasu na kolejne forum a w awanturach po prostu nie uczestnicze, jesli cos mi sie nie podoba omijam szerokim lukiem, nie musze zagladac tam gdzie sie bija i tego nie robie. a swoje zdanie zawsze wypowiadam, jednak szanujac uczucia innych, nie kazdy ma wrazliwosc betonu aaa i nie dam sobie nic narzucac choc na dyskusje zawsze jestem otwarta. i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 12.01.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Zaczęłam czytać o zasadach obowiązujących na tamtym forum i faktycznie, dość sztywno Zaraz miałam odpowiednie skojarzenie, ale nie napiszę, żeby nie urazić czyichś uczuć religijnych. Pewne zasady mi odpowiadają, inne mniej, no cóż, zobaczę. Najwyżej zrezygnuję, jeśli nie będzie mi pasowało. Chyba już wiem Pestko, co miałaś na myśli pisząc, że "Gospodyni forum jest dobrą ogrodniczką (choć ma własny typ ogrodów, który forsuje)" Po przeglądnięciu kilku projektów można dostrzec schemat. Nie jest to mój ulubiony typ ogrodu, ale zawiera kompozycje, które chętnie bym zastosowała u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 12.01.2017 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Ja dopiero zaczęłam u Pestki przeglądać tablice na pintereście i wiem, że długo tam posiedzę, dzięki Kochana Kupiłam nasiona jeżówek, werbeny patagońskiej i kucykowej trawy, nie mogę się doczekać Na Ogrodowisku założyłam swój wątek kiedy zaczęłam przygodę z wybieraniem śmieci w ogrodzie, z desperacji szukałam jakiegoś pocieszenie i je dostałam Może będę kontynuować tam pisanie, póki co te kilka miesięcy nie pisałam, choć zaglądałam np. podczas wyboru brzozy do ogrodu. Faktycznie można zasięgnąć tam pomocnej opinii Tutaj jednak prócz budowy rozmawiamy o przysłowiowej dupie i jest ok Zmienię temat: odnośnie owej dupy desperacko poszukuję łyżki bigosowej emaliowanej, czy ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? ( nie chodzi mi o cedzakową, szumówkę, czy jakąkolwiek z dziurami, tylko zwykłą długą łychę ale koniecznie emaliowaną, nie szukam też całego kompletu Nigelli za parę stów). Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.01.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Korzystaj, trzymaj się tego co Ci odpowiada i nie daj sobie wciskać, że typ ogrodowiskowy jest jedyny słuszny. Są tam fajne ogrody zupełnie nie ogrodowiskowe. Ja zaglądam m.in. tu:http://www.ogrodowisko.pl/watek/2242-jak-zamienic-gline-w-wymarzony-skrawek-ziemihttp://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=2150#post_3http://www.ogrodowisko.pl/watek/7308-ptasi-gaj?page=24#post_2http://www.ogrodowisko.pl/watek/5901-pod-bialo-niebieska-chmurka-ogrod-basilikum?page=743#post_6http://www.ogrodowisko.pl/watek/6373-ogrodek-pachnacy-rozami-i-lawenda-w-budowie?page=613#post_8http://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1585#post_6http://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.01.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Daj linka Co to za kucykowa trawka. Ja na razie pozwalam się swobodnie wysiewać jeżówkom i co tam jeszcze chce. Od TAR dostałam genialną zupełnie monardę (pysznogłówka) i dosadziłam jeszcze inne. Ciekawa jestem, czy na wiosnę będzie więcej. Tam też rozmawia się o d... Maryni, ale faktycznie znacznie rzadziej. Chociaż może tego nie widać, bo dużo jest rozmów na priv. A nie może być drewniana http://kociolkowanie.pl/lyzka-do-mieszania-w-kociolku-dluga-i-bardzo-potrzebna-50-cm Nie wiedziałam, że do bigusu jakaś spec łycha musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 12.01.2017 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Trawę kupowałam na allegro, zwykła trawa, tylko tak napisałam kucykowa http://allegro.pl/nowosc-ostnica-mocna-pony-tails-100-nasion-i5989142518.html?snapshot=MjAxNy0wMS0wOVQyMDoyNjo1Mlo7YnV5ZXI7ODU3MzMzNDM2YzViYTU4OWQ5NmUyYzZiYmE2NzljN2M2MTk4MjgwYjZiYWY5YmYwZjQyNDg3YWRjN2Y5NTgzZQ== Jeżówki zanim mi się rozsieją pewnie trochę czasu minie, a bardzo mi się podobają w zestawieniu własnie z trawą Nabierkę i szumówkę mam emaliowaną, więc chciałam do kompletu. Ona nazywa się bigosowa, a służy do różnych rzeczy Pewnie jak nie znajdę emaliowanej kupię drewnianą. Własnie kuraka z rożna chciałam podlać, starej łyżki się pozbyłam, bo mi nie pasowała i nie mam czego użyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.01.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Do polewania mięch używam tego http://www.mniammniam.com/sklep/13289,Pipeta_do_pieczeni_Dexam.html Stipa Piękne są, ale czy ta Twoja przypadkiem nie jest jednoroczna. Ściąga o stipach, a na dole propozycja nasadzenia http://trawyozdobne.com/ostnice/125-ostnice.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 12.01.2017 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Dobry pomysł z tą pipetą Tak, jednoroczna, jednak tak mi się podoba, że musiałam ją mieć, no i nic nie kosztuje praktycznie, więc czemu nie spróbować zaraz popatrzę na ściągę, może znajdę jakąś wieloletnią, podobną wizualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts