waniliana 19.06.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Chaszcze po pas i nieprzewidywalność co wyrośnie....To raczej studzi mój zapał....Ma ktoś inny pomysł co między drzewka żeby nie musieć kosić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.06.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Trawy ozdobne średniej wysokości posadzone łanowo. Wiosną ścinasz nisko i masz problem z głowy do następnej wiosny. Carex (Turzyca) Remota, Divulsa lub Davalliana mogą być. Albo Carex morrowii Ice Dance. Rozchodzi się na boki i szybko zadarnia powierzchnie. Jak się zestarzeje robi się wielka i wypiętrzona. Wtedy dzielisz i masz 100 nowych roślin z jednej kępy. Przyjmuje się bez problemu. Możesz też posadzić naszą rodzimą leśną trawę Brachypodium sylvaticum (kłosownica leśna). Możesz posadzić tylko jeden gatunek, albo kilka, także odmianowo. Zróżnicowane kolorami i wysokością. Albo dodać coś jeszcze np. seslerie, śmiałki, trzcinniki. Brachypodium sylvaticum w łanie Carex Glauca wysiewa się sama, ale łatwa do opanowania Carex Remota Carex Divulsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 19.06.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Do traw dorzuciłabym niezapominajki. Rosną u mnie pomiędzy kostrzewą siną i moim zdaniem wygląda to super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 20.06.2017 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Fajny pomysł A im deptanie nie będzie szkodzić? Bo to między drzewami owocowymi ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 20.06.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 A ja odradzam niezapominajki, króciutko są ładne a potem to już tylko bure badyle i trzeba wyrywać. Już w tym momencie ich wygląd jest niewyjściowy. U mnie rozsiały się po całym ogrodzie, a koszenie i deptanie zbytnio im nie szkodzi, tyle jest młodych roślinek. Może między gęstymi trawami nie rzucałyby się w oczy po przekwitnięciu, to by trzeba sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.06.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Może ułudka wiosenna, jeśli ma kwitnąć podobnie do niezapominajki. Tylko to niskie roślinki, więc posadziłabym z brzegu. Głębiej między trawami fajnie wyglądałyby różnokolorowe (są różowe i białe poza niebieskimi) szałwie omszone. Poza tym kocimiętka, pysznogłówki, łubiny, rudbekie, nawet czosnki. Można te byliny sadzić grupami, tak żeby nie przeszkadzały w chodzeniu pośród traw. Piet Oudolf zrobił w New Yorku ogród, gdzie rosną tylko trawy i szałwie. Wspaniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.06.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 moje niezapominajki wciaz ladnie kwitna pare sie nawet rozsialo ale nie nie wyrywam, bo zwyczajnie je lubie tak jak stokrotki zauwazylam, ze niezapominajki dobrze rosna w rowach ale na slonecznym miejscu. Pestka trawy sa fajne ale niestety to bardzo droga inwestycja patrzac po cenach sadzonek traw u mnie trawy beda ale tylko jako wypelnienie rabaty i nadanie jej lekkosci. a jako zadarniaczowe wypełniajace postawilam na szalwie, hyzopy (to sie bardzo ładnie rozsiewa), gozdziki, dzwonki, lawendy, mikołajki, perowskie a jesienia wiele odmian marcinkow. trawy stanowczo sa za drogie, mnie np. szkoda na nie takiej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 20.06.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Niezapoiminajki rzeczywiście po przekwitnięciu nie wyglądają zbyt pięknie ale jak rosną wśród traw i w cieniu to troszkę inaczej wygląda. Kępy są mniej dorodne i mniej obficie kwitną ale kwitną za to dużo dłużej no i nawet jak przekwitną to tego właściwie nie widać bo gubią się w trawie. To prawda że trawy dość drogie. Jakby się chciało duży obszar obsadzić to majątek wyjdzie. Można jednak kupić po sadzonce interesujących nas gatunków i dzielić z czasem. Kupiłam dwie sadzonki trzy lata temu, maleńkie niezbyt zadbane na przecenie (kostrzewa sina u mnie zielona bo ma za dobre warunki). Dzisiaj mam 6 dorodnych kęp które zamierzam podzielić na jesieni albo na wiosnę (zależy kiedy im nowe miejsce przygotuję). Myślę że z każdej będę miała co najmniej 6 sadzonek. Do czasu rozrośnięcia się kęp zastosować inne zadarniacze które w przyszłości będą współgrały z trawami. U siebie chcę jeszcze poziomki spróbować właśnie z jakąś niewysoką trawą. To oczywiście w miejscach nie do deptania. Pomiędzy kepami bylin których nie można deptać można by zrobić ścieżki a nawet placyki z takimi roślinami które dobrze znoszą deptanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.06.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Jeśli decydujesz się na sadzenie łanowe i masz ładnie odchwaszczony grunt to można kupić sadzonki na paletkach minimum 80 sztuk, ale za to w cenie 1-2 zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.06.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 daj namiar, u nas nie widzialam takich tanich traw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.06.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Proszę bardzo priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 20.06.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 dzieki posprawdzam pozniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 20.06.2017 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Ja też proszę o namiary Kasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.06.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Już posłałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 21.06.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Mały BD, ścieżka z kamieni pokazałam mojemu M - zaniemówił i zbladł, bo u nas też tony kamieni :) więc już wie, co sobie wymyśliłam :lol2: w sumie to i tak powinien się cieszyć, bo odwodnienie z rynien mamy już zrobione, nie takie super jak u Ciebie, ale jest i na pewno zmieniać nie będziemy, więc potencjalnie część roboty go ominęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 21.06.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Uważaj tylko żeby nie doczytał kto to kładł bo to ty zaniemówisz i zbledniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.06.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.06.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 21.06.2017 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 21.06.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 No przecież wiadomo, że tylko obrazki pokazuję Nie ma czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts