Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały Biały Zamieszkały :)

Recommended Posts

Mały BD, stół przepiękny!

Dziękuję za przepis, spróbuję upiec żytni chlebek bo póki co piekę według jednego przepisu cały czas

Moje długasy, takie dwa starczają nam na tydzień prawie :)

8ff7a2f10b7cc03a373ca33f110dab8c.jpg

ps. kiedyś Elfir pisała gdzieś że nikt nie ma już zwykłych bukietów z polnych kwiatów bo to "nie jest trendy". Jak widać zarówno Ty Mały BD jak i ja nie popieramy tej tezy -piękny bukiet na stole :) U mnie dzieci dbają na bieżąco żeby trawska w wazonie stały :D

Edytowane przez waniliana

• Odpowiedzi 471
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Asiu faktycznie podobne stoły i krzesła :) ja lubię ten krzyżowy wzór ogólnie wszędzie :) Mam go na latarniach, miałam kiedyś na ławie no i na krzesłach. Ławkę chcę od strony pokoju prawdopodobnie, więc będzie musiała być bez oparcia, by było wygodniej siadać. Szukam takiej, by miała krzyżowe nogi.

Zastanawiałam się nad trwałością lipy i niby z tego, co wyczytałam jest za słaba jako drewno budowlane, ale na meble jest ok. Po za tym st.ół tak przypadł mi do gustu, że nie wiem, czy nawet na sosnę bym się nie zdecydowała, gdyby był tylko sosnowy w sprzedaży. Wybór miałam taki: kupić lipę, albo nadal czekać. Znam jednak siebie i wiem, że żałowałabym i wyrzucała sobie, że go nie kupiłam. To taka miłość od pierwszego wejrzenia ;)

Emi mój M jest tego samego zdania co Ty, że gościom nie będzie wygodnie na ławce, ale widocznie jestem niegościnna, bo i tak chcę ławkę ;)

Zresztą rzadko jest tak, że wszyscy na okrągło siedzą przy stole. Zazwyczaj człowiek się naje, a później rozsiada się wygodnie na fotel lub kanapę ;)

Za zniszczenia stołu nie płaciłam ekstra :p. Ostatnio widziałam taki stół na Westwingu za prawie 2500, a ja dałam w outlecie meblowym z kurierem 1400, więc długo się nie zastanawiałam. O takim "zniszczonym" stole marzyłam chyba od przeszło roku. Chciałam też bardzo by był rustykalny. Wcześniej miałam również drewniany stół w kuchni, ale był za mały, więc go sprzedałam. Od tego czasu nie mogłam znaleźć żadnego idealnego stołu, a ja nie lubię zadowalać się byle czym i jak już się uprę, to szukam i szukam i szukam. Stąd moja radość. A to katalogowe zdjęcia stołu, który miałam poprzednio:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/475/5910082_52.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/475/5910079_55.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/475/5910081_57.jpg

Wani cudne Twoje chleby z bukietem oczywiście :):) Mój chlebek razowy właśnie się piecze, chyba za mała forma bo właśnie poczułam jakieś przypalanie, zerkam do piekarnika, a tam "czapka" mu spadła, zbyt wyrósł, jak na tak małą formę. Mój M woli pszenny więc upiekę jutro. Nie mam więcej foremek póki co, ale myślę, że z czasem, jak się dorobię będę piekła po dwa, trzy bochenki na cały tydzień, jak Ty :yes:

Kwiatki polne uwielbiam. Mieszkając w bloku zawsze wracałam ze spacerów z jakimiś krzakami, liśćmi, gałęziami, szyszkami, itp. Teraz mam to na co dzień, więc grzechem by było nie korzystać i nie zabierać cząstki przyrody do wnętrza:D

Właśnie się czaję na wycieczkę w teren za owocami czarnego bzu, widziałam, że już pięknie dojrzały. Nigdy nie próbowałam, ale chcę zrobić z niego sok. Ponoć jest dobry na wzmocnienie i przeziębienia. To samo z dziką różą, tylko jeszcze trzeba poczekać, żeby bardziej dojrzała. Jeden krzak chcę kupić do siebie i wkomponować w nieformowany żywopłot :)

Edytowane przez mały biały domek

Iskierko ja nie mam Cleopatry u siebie. Cały dom mam w beckersie, tylko ta jedna ściana jest tikkurila m370 z mieszalnika. Ale faktycznie Twoja sypialnia jest cudna i moją też uwielbiam :) Podobne są, niemal identyczne :) Obok mam mieszaninę nie do określenia. Początkowo była beckersa vanilla cream, ale przy tej ciemnej wychodziła jakoś trupio różowo, więc później zrobiłam własnoręcznie mieszankę i dokupiłam beckers iris. Jeśli nic nie pokręciłam, bo jak Dana pisała o sobie, ja też mam sklerozę:rotfl:

U mnie tylko łóżko w zupełnie innym kolorze i jak dorobię się ładnej pościeli to cyknę fotkę :D

To faktycznie inny kolor, ale... widać, jak takie połączenie pięknie gra :D U nas obu :D

Przepiękny stół, jestem pod absolutnym wrażeniem *.*

Dzięki za słowa uznania dla mojego stołu Iskierko :wiggle:

Ewciu właśnie kiedy marzyłam o domu nie myślałam tylko o budynku jako takim, tylko ogólnie o stylu życia, pieczeniu chleba, uprawie ogrodu, biesiadowaniu na powietrzu, itp. Dom to rodzina, kwiaty i firanka tak w skrócie ;)

p.s. i pająki, całe mnóstwo pająków :sick: no dobra i żabki też:rotfl:

p.s. i pająki, całe mnóstwo pająków :sick: no dobra i żabki też:rotfl:

U mnie mnóstwo os. No po prostu jak zostawię okno otwarte to nie ma opcji, żeby nie wleciała jakaś zaraza. Przymierzamy się do moskitier.

I jaskółki latają, ale tak całymi stadami, po 10-20 sztuk naraz :D W jednym z mieszkań przy oknie mają gniazdo xD

Koło nas zrobiły sobie trasę szerszenie i ostatnio jeden wleciał nam na chatę:eek:

moskitiery też mi się marzą ale na razie to tylko plany.

Jaskółka kiedyś mi do biura wleciała, ale się zestresowałam, bo szybowała jak szalona, a na oknie kaktus z ogromniastymi kolcami stał i bałam się, żeby się nie nadziała. Na szczęście jakoś uciekła za zewnątrz.

Mały BD, krzesło przede wszystkim służy do siedzenia :yes:, wygląda na bardzo wygodne, kolorystycznie pasuje świetnie, więc dużo plusów jest.

Jeśli uważasz, że nie wyszło wystarczająco dobrze i Ci to przeszkadza, to może zrób jeszcze raz, bo inaczej ciągle będzie Cię męczyć, choć ja bym na pewno nie ruszała, za trzy lata córka np. zmieni kolor ścian, to będzie okazja do zmiany rownież krzesła :yes:

Mania u siebie zamieszczała krok po kroku jak tapicerowana rożne meble, tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181294-Domek-z-dziecinstwa&p=7089922&viewfull=1#post7089922 przykład, ale generalnie w wielu miejscach bezcenne instrukcje dawała, takie cuda robi, że przy niej Adam Słodowy to przedszkolak

Ja Cię podziwiam, że sama krzesło zrobiłaś, nawet jesli nie jest idealne :)

Kochane jesteście dziewczynki :) Patrzcie jak na tych filmikach łatwo ludziskom wychodzi:

nie mam już kasy na nowy materiał, wiec niestety nie wchodzi w grę robienie go od nowa. Jedynie mogę wyciągnąć wnioski na przyszłość, a także spróbować podreperwoać krzesełko taśmą :) Wygodne jest, córce kolory się podobają, więc może nie ma się faktycznie nad nim za dużo co rozpuszczać ;)

Mani poczynania śledzę od dawna z zapartym tchem, uwielbiam tą babeczkę, no zdolniacha z niej nie z tej ziemi :)

Pan Słodowy, och... przypomniały mi się czasy dzieciństwa przed telewizorem, który nie posiadał pilota i do wyboru były jedynie dwa kanały :rotfl:

Teraz w głowie mam znów projekt ogrodu, zwłaszcza obsadzenia trwałe. Zbliża się powoli pora sadzenia drzewek i krzewów, więc oglądam, czytam, wracam do starych wpisów z dziennika u Dany, Ona ma tyle pięknych roślinek :)

Przede wszystkim chcę kupić lipę karłową oraz dwie brzozy. Również rośliny na nieformowany żywopłot. Mam ognika szkarłatnego, kaliny, hortensje anabelki, winobluszcz, mam również lilaka, ale coś go chyba jakieś choróbsko dorwało, wujek mi obiecał, że dostanę od niego lilaki. Mam też jaśminowca. Dana podaruje mi dziką różę, rozglądam się jeszcze za głogiem, dereniem jakimś, cyprysikami, rozważam choinę kanadyjską. Sąsiadka podarowała mi do ukorzenienia gałęzie wierzby takie pokręcone, z tego co wyczytałam prawdopodobnie to wierzba babilońska lub mandżurska, ale nie jestem pewna, czy chcę mieć ją u siebie..

Myślę też nad trawskami jakimiś stałymi- miskantami, itp.

Boję się, czy to wszystko będzie ładne do siebie pasować. Mało tego mam wizję oczka wodnego, nad którym chcę zacząć pracować na wiosnę. Póki co legło w gruzach moje brukowanie ścieżki przed domem, z powodu braku czasu.

Jeśli macie pomysły i inspiracje na nieformowane żywopłoty w naturalistycznym stylu, chętnie wysłucham i obejrzę:rolleyes:

Edytowane przez mały biały domek

Mały BD ja u siebie też nieformowany żywopłot będę sadzić. Po godzinach spędzonych na szukaniu i czytaniu zdecydowałam się na nieskomplikowany i tani żywopłot z buków i daglezji. One mają stworzyć wysokie tło dla reszty ogrodu. Moja mama ma taki żywopłot, jeśli jesteś zainteresowana poszukam zdjęć.

A my właśnie zaczęliśmy robić opaskę wokół trawnika ze starej cegły :)

u nas żywopłot z jednej stronie jest z akacji - rosną jak szalone, wiosną mega pachną

z drugiej strony mam poprzeplatane bzy - odmiany pospolite i ozdobne perełki, i zwykłe jaśminowce, są też derenie - piękne listki mają i owocki dla pierzastych, dziki bez - ozdobny i będę sadzić jeszcze zwykły.

Wanilko jak możesz poszukaj zdjęć, z chęcią obejrzę :D ale czy buka nie trzeba często strzyc?

Opaska z cegły brzmi super :D na pewno będzie pięknie :D

A akacje Emilko też nie potrzebują ostrego cięcia, skoro tak szaleją? Masz zdjęcia swoich żywych płotków?

Zależy mi na czymś, co będzie dość różnorodne, a zarazem będzie ze sobą współgrać.

Teraz pochwalę się swoją głupotą :sick:

Posadziłam sobie kilka bylin i wieloletnich na rozsadniku i wreszcie dziś zabrałam się za sadzenie na miejsca stałe. Szkopuł w tym, że oznaczyłam je na grządce torebkami z nasion, które rozmokły poprzez deszcze :bash:

Oprócz kocimiętki i naparstnicy nie wiem kompletnie co sadziłam, część niestety mi się zmarnowało, bo zostało w wielodoniczkach i padło...

Najgorsze jest to, że większość tych kwiatów była wysoka i obawiam się, że sobie pozasłaniam to co nie miało być zasłonięte. Chyba jutro pójdzę fotki porobić, może mi pomożecie rozkminić co to może być i poprzesadzam, póki nie będzie za późno :rolleyes:

akacja w kilka lat jest wysoka jak dom :p pewnie można ją ciąć, ale nam jest szkoda :lol2:

AS5RrPE713ubqJHJ4iPl6m1cVHuEWtEH6xRIxTbYUGvbaUkU0pL8JtI9Ru1A0wc5vTB83g4lUe54TxbxrbDsmCEf6_kzddmUQ6YUY9bBVI5SoaFecA_ncJN45wLzqnGH-OEBeyRZrpTfAvrtBtm_eFUPJpFAIpP3znBIIJCBrkfxc9Pn5tQ1weJiLPdXZmJAwBZyb77alJeGtsnRtaUZ-rUTA2iM9uKhNcdWZqWJGevuuQ-lYdbmUHrdYMXGg5LVSVKwhznUtAQNPvA3OELVrgN9KyN5Z9h2myMgbFzGkLTMggD4nCrG_eC4KgpDlqgaP7ZgT_tYtFCO4QA_BZ11t1UPkXJTRtgstrNYcKmng4HWFHROBo24848ioYN3lJPDA3P3xZNQ0eGPuqkAZJLKf_ZZKbJ2qt1qcDWv-3-J7ov_kGsI0aow-cVEXDHVX3JJrrUxxGjoaXz52QUXKgHnkXXq-ELYg5BpCbZY7ZBxZ7PyZYD0o-_9ARyc93nIrmjjQr3zu08991PovEp0pwZQu8KdvL8htLkjCxSnrwH9z8pPi0M1clqV0MBrC4M5h0c0Y2cfHuayLb5VS7wUMvoPFz7yxgFM8f3HZlCJYYLYC_2Wa1KR1g=w710-h949-no tak wyglądają teraz w zeszłym roku zagapiliśmy się i nie wycieliśmy samosiejki, teraz ma 3 metry :lol2: to ta na pierwszym planie

w zeszłym roku wyglądały tak ;) zdjecie z czerwca.

ZD9ph8jRWpnzLI9ZGNeuqzQeOxI0uyp5Z5LaQwAn0rtfTsCEboTdOI_xG-AgT5LGcH0l74GegFN_id7Qg7KteleJK-O8Ds8P1xDLFbZNBtdTJ_RM4JKTi1Q8YtVQKJ6lDI_Xcr43xkQZr95K79UnBGpd50O9uj6ORdsC8YRx4YAA8taoNdz9Bn4mpoPGhSvoLeKaSHvZZ2dFD0zt9M1cixvAOOpWHSWz3Y6Is_1k2B0git6Z0gghTVOo6CY6Ufy7GocNs_gnQhGPt3mofxOJ60hlxMtW1CeXIPvB0-BEK78X7TEM42fReqd6mLBPA2xGyqtJ6x2ZKBKDlZJxwD_K6WF97MaQwUsyNL6WRk-7oIUc_ZPBGNIHN7zRYnxb7bSM-a9biAZjvSXbInzY4QL0nCKQysh8P-hi9j5PT75S_RQQmh87j4wd-JSTb84WgVOiF0aoiG635eufym6jRZzBIhkmxBmqgHIBrVE0mnGRCCZeKKDtRPwJozHjDjKSpty6y-tcC_UKcYBup3BKXSFPmu3craFjN7DK9Z-cL139R8t9W0gSEw80TqQZqeaZ3zrFcc4IDnVbVhXS2qLUwNgfXvaHk97vCdtwV09L0lp3t10SBHj4gw=w711-h949-no

niedawno kupiłam sobie ozdobną akacje, takie ma kwiatuszki jak landryneczki :wiggle: powtarza kwitnienieXI44Xp3L6Mn6-e_q7cP6PJ9_HJ5y6h-xbe54-Avx1FFAXx3GvJ_sHf4UM9CRdmvdBbXOxZeRLTmTdq7GkNUvr3l8NbJdif8pnRb6J3r70qwAUZ1zgpy9KNJEz6vGnQAdqT178DUz8K6qQSFId_him8GELRJ3bYHXEnEahyNFpwsnDpyZ4iQRUh7qQE8adnJfzZpPwzjXC4JEsZ4B6HqY5FxAp6r2rUxWsjVts0u3dRy9gQ52q5EylqGOb2McHxPTfQL-_Q6dlFcRpPskC8M4oQ5OK9TDO_lfXbuUR1mboqrPL01U9AqEYvl1oaS25s5ZDiayOj3kkKMGD6K-vLwsovVu7_BTvRvrarEGjLdhsNSorqLs5P_G5g8xYjvR2VjDC4US3S_Huh2VVZOvsj5jnTUqTx7_lbSLczGbkbfTeqjl-AlLg-OP27t131EOPRNdeTJR70rRSBg4GfAV3iBqUfEZf4JlDq6ZCpN03D99u0Kv2vM72urHh87jXfFxu7n9MwfqMMMDhVfFeCPgMHgoH4U37vx58k0VN3PlBfySrJAcS2E1zUa_M4QCHdlxPWIVYa9O4RjxXi0TI493SjAI_aqalZ8_z9adbN9oSuUdqXSlmmtYfw=w657-h949-no

Edytowane przez Emila3000