Emila3000 29.08.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 zdjęć z drugiej strony bzów i jaśminów nie ma, bo na razie takie piczki malutkie są, rok temu je sadziliśmy. Bez rośnie powoli, za to jaśmin jak szalony, gałęzie metr do góry wypuszczał, kwitł nawet odrobinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 29.08.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 zdjecie z maja 2014. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 29.08.2016 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Dzięki Emi za zdjęcia. Faktycznie rosną te akacje jak wariatki Słodziaśna ta różowa Muszę poczytać na temat przyrostu i docelowej wielkości. Ty masz takie hektary, czy to tylko tak na zdjęciu się wydaje? jeśli masz to zazdroszczę Co do jaśminu też mam jednego krzaczora i rośnie szybciutko, bez też sztuk jedna póki co i jakieś brązowe plamy dostał na liściach, coś mnie się zdaje, że padnie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 29.08.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 prawie 40 arów mam u mnie też krzaczki chorują - bez ma się dobrze, za to wszystkie jaśminy ledwo żywe i pospolite i te ozdobne różowa akacja rośnie dużo mniej, moja jest chyba szczepiona na drzewku, nie wiem co z niej wyrośnie, ale jak ją zobaczyłam w szkółce musiałam ją mieć ale nie pachnie w cale, te białe aż duszą a ta ani odrobinkę... akacje w płocie już były kiedy kupiliśmy działkę, sąsiad próbował je zlikwidować ale się nie dało. Jak widać są bardzo potrzebne, bo sąsiad nie ma za ciekawie na podwórku... ale jakie pomidorki i ogóreczki u niego rosną tam :wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 01.09.2016 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Żywopłot u mojej mamy : buki i daglezje Na zdjęciach wyżej róg działki, widać że z przodu posadzone są też inne rośliny ale zasadniczą częśc tworzą właśnie buki i daglezje. Kawałek dalej na tym samym tle : Edytowane 1 Września 2016 przez waniliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 01.09.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Słuchajcie mam takie pytanie i skoro wątek MBD chwilowo krąży wokół tematów ogrodniczych to pozwolę je sobie zadać tutaj. Czy teraz jest za wcześnie na zadołowanie cebulek tulipana? Wszędzie podają że powinien być to wrzesień/październik, w wielu sklepach jeszcze nie ruszyła sprzedaż. Czy jeśli zakopię cebulki dziś to będzie to im zaszkodzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 01.09.2016 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Emi to masz faktycznie kawał ziemi ja przy Tobie to pikuś, niecałe 6,5 ara nie pogardziłabym większą ilością, łatwiej byłoby manewrować. Na małej działce trudno wszystko zmieścić i zachować wrażenie przestronności. W przyszłości prędzej będę skłaniać się ku różnym strefom i zakamarkom. Niestety przy tak małej powierzchni trudno też wymyślić nawet sensowny żywopłot, bo nie może mi zabrać wiele miejsca ani w górę ( nie chcę wielkich drzew), tym bardziej w szerz... Anna_klew witam Cię serdecznie i dziękuję za miłe słowa Nasz dach także lubię, mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawował Wani niestety co do cebulek nie doradzę Ci bo nie znam się, choć bardzo lubię tulipany i myślałam o kilku sztukach jakiejś odmiany w bieli. Z chęcią poznam również opinię na ten temat doświadczonego ogrodnika Dzięki za fotki są piękne. Faktycznie stanowią ładne tło, ale w tym wypadku również obawiam się o zabór przestrzeni, mam mętlik w głowie, co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 02.09.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Też jestem ciekawa jak z tymi cebulami Jedyne co wymyśliłam przeciw, to że zaczną rosnąć szybciej, niż potrzeba i mróz je w zimie zetnie lub mogą się nie ukorzenić, bo jest za ciepło i sucho. Ale to takie moje gdybanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 02.09.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Też jestem ciekawa jak z tymi cebulami Jedyne co wymyśliłam przeciw, to że zaczną rosnąć szybciej, niż potrzeba i mróz je w zimie zetnie lub mogą się nie ukorzenić, bo jest za ciepło i sucho. Ale to takie moje gdybanie Idę za chwilkę sadzić z dziećmi : wrzesień to wrzesień ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 09.09.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 I moja skromna osoba znalazła Twój piękny dom. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam Twój dziennik i........ zaniemówiłam!!! Wszystko jest takie piękne i dograne ze sobą fajnie, że dalej będziesz się z nami dzieliła swoim spełnionym już marzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 12.09.2016 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Cześć Sylwiu, miło mi Cię znów gościć Kupiłam wreszcie taśmę na krzesło, przyszedł pistolet na gorący klej i zamierzam przy wolnej chwili podziałać. Zauważyłam, że część zszywek na rogach krzesła puściła, czyli jakiś totalny bubel, musiałabym jakieś mocniejsze kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 28.09.2016 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Zrobiłam wreszcie krzesło, wygląda chyba lepiej, niebawem zrobię fotki Zakochałam się w pistolecie z klejem na gorąco i całe moje niedzielne urodziny siedziałam na podłodze, z rozłożonymi kartonami w gabinecie i kleiłam co się da wianek na drzwi na przykład jesienny poczyniłam. Rok temu w moje urodziny podpisaliśmy akt własności naszego domku już byłam wówczas spokojna, że nadzorujemy faktycznie budowę NASZEGO domku, żadna umowa przedwstępna nie dawała mi tego poczucia Kurczę to już rok... A cały sobotni wieczór też spędziłam z M na podłodze, słuchaliśmy starych płyt na gramofonie i popijaliśmy śliwowicę i wiśniówkę ze słoików, dostaliśmy do degustacji Taki retro wieczór, no i podtrzymuję, że drewniane podłogi są lepsze, niż plastikowe panele, czy zimne płytki i nikt mi nie przepowie No, a przed chwilą kupiłam karnisze do salonu, gabinetu i kuchni i mam nadzieję, że do piątku dotrą, to się zmobilizuję i trochę powklejam zdjęć I nie wiem czy się chwaliłam, ale od jakiegoś czasu kupujemy mleko od gospodarza, prosto od krowy i robię własne masełko Edytowane 28 Września 2016 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 28.09.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 I nie wiem czy się chwaliłam, ale od jakiegoś czasu kupujemy mleko od gospodarza, prosto od krowy i robię własne masełko U mnie miodek i jaja od swoich, mleko też się znajdzie, ale jeszcze nie dorwałam. Kwestia czasu A domowe masełko to klasa sama w sobie Czekamy na krzesło I aż się uśmiechnęłam czytając o Waszym retro-wieczorze Też bym sobie taki zorganizowała, ale teraz wieczorami jestem tak wytyrana, że marzę tylko o spaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 29.09.2016 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 I nie wiem czy się chwaliłam, ale od jakiegoś czasu kupujemy mleko od gospodarza, prosto od krowy i robię własne masełko Fajnie Ja jeszcze sery wyrabiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.09.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Proponuję jeszcze robić zsiadłe mleko i sery z niego Pychotka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 29.09.2016 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Zsiadłe robiłam, a jakże, ale do serów już nie doczekało. Mam przydział tylko trzy litry tygodniowo, a my z córą lubimy mleko w każdej postaci. Musimy najpierw się mlekiem nacieszyć, zanim zacznie mi starczać zsiadłego, żeby serek zrobić Moja mama za dzieciaka robiła, pamiętam, jak przez tetrę odciskała Na jajach od szczęśliwych kur jestem wychowana, bo rodzice kurki chowają, marketowe wynalazki nie mogą mi przez gardło przejść, a zapach rozróżniam na kilometr Miodek - kiedyś marzyłam, że będę mieć dużą działkę i postawię własne ule, wynajmę pana do opieki nad nimi, ale cóż - życie skorygowało i póki co miodek kupuję, najbardziej lubię lipowy, a i herbatkę z lipy uwielbiam, dlatego lipę niebawem posadzę karłową w ogródku Powoli sprzątamy ogród i szykujemy go na zmiany. Na razie chyba nie kupię materiałów na obudowę podniesionych grządek, bo mnie nie stać, ale miejsce jest wytyczone, ogrodzę je bukszpanem, kupię agrotkaninę i nasypię warstwy pod pryzmy ( najpierw bez obudowy). Widziałam w internecie, że ludziom udaje się prowadzić takie grządki. Jak wpłynie manna kupimy jakieś betonowe przęsła i obsadzimy. Marzyłam o drewnie, ale nie jest tanie i jest niestety nietrwałe. Nie mam dostępu do tanich źródeł. Pocieszam się, że te betonowe przęsła później może jakoś zamaskuję gałązkami np. wierzby lub brzozy plecionymi, albo wymyślę coś innego. A może się przyzwyczaję i schowane grządki za żywopłotem bukszpanu nie będą mi przeszkadzać? No dobra wrzucam kilka zdjęć moich jesiennych rękoczynów: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236009_DSC01554.JPG http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236011_DSC01553.JPG http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236008_DSC01551.JPG Krzesło: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236010_DSC01555.JPG http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236014_DSC01556.JPG http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236015_DSC01557.JPG Podczas łuskania fasoli miałam pomocników: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236119_2016-09-26-399[1].jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236118_2016-09-26-401[1].jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236120_2016-09-26-400[1].jpg W takich momentach jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem Dziękuję Bogu za dwie ręce i nogi, za moich bliskich, za to, że świeci słońce, otacza mnie przyroda, mogę sobie siedzieć we własnym ogródku i dziobać ziarenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 29.09.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Krzesło dużo ładniej wygląda Wiadomo, że to jeszcze nie profesjonalna tapicerska robota, ale jestem pod ogromnym wrażeniem jak na pierwszą próbę. Nie ma opcji, by mi się udało coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 30.09.2016 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Dzięki Iskierko - już takie musi zostać, do tapicera nawet w snach bym się nie porównała, ale gdybym wiedziała, zaczęłabym pewnie od prostszego mebla kombinować i zmieniłabym choćby zszywki na porządniejsze w zszywaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 30.09.2016 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236119_2016-09-26-399[1].jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236118_2016-09-26-401[1].jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/495/6236120_2016-09-26-400[1].jpg w takich momentach jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem dziękuję bogu za dwie ręce i nogi, za moich bliskich, za to, że świeci słońce, otacza mnie przyroda, mogę sobie siedzieć we własnym ogródku i dziobać ziarenka amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 30.09.2016 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Byłam w Czaczu i kupiłam cztery krzesła sosnowe, pasujące kolorem do tych, które mam za 120 zł łącznie miała być ławka, ale trafiły się krzesełka po taniości to wzięłam jutro goście będą mieli gdzie siedzieć. I przyszły karnisze, po weekendzie wszystko obfocę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts