Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w łazience

Recommended Posts

witam,wymieniam instalacje elektryczną w łazience.Wstawiłem wentylator wyciągowy,ktory jest włączany za pomocą podwojnego lacznika,ktory tez wlacza swiatlo.Czy w lazienkach stosuje się jakieś specjalne puszki oraz gniazda? i czy sa jakies wytyczne mowiące o miejscu montazu gniazd?A i jeszcze jedno,co jest lepsze waszym zdaniem,oświetlenie nad lustrem,ktore jest wlaczene lacznikiem obok lustra czy 2 kinkiety wlaczane jednoczesnie lacznikiem(jeden nad lustrem,drugi oswietlajacy pozostałą część łazienki)

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W łazienkach nie stosuje się puszek, tak na marginesie.

Instalacje w łazienkach podlega pod szczególną uwagę, dlatego opracowano oddzielną normę dla nich :

PN-HD 60364-7-701:2010 wersja polska

Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 7-701: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji -- Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic.

Ochrona uzupełniająca wymagana dla wszystkich obwodów, poza dwoma wyjątkami :

- separacja elektryczna

- SELV i PELV

PS. Ciekawe, jakie (i jak) przewody kładziesz do tych odbiorników.

Edytowane przez elpapiotr

Temat puszek plolega na tym, że w łazienkach nie stosujemy puszek łączeniowych, jeżeli o to chodzi.

Natomiast oprzewodowanie zasilające urządzenie elektryczne w strefie 0, 1 lub 2 i wykonane na częściach ścian,które graniczą z tymi strefami, powinno być instalowane albo na powierzchni, albo wbudowane wewnątrz

ściany na głębokości minimum 5 cm.

Przykładów obostrzeń dla łazienek jest wiele, ja podałem jeden z nich.

RCD dla łazienki będzie ?

Dodatkowe połączenia wyrównawcze będą ?

instalacja jest w tym domu pogmatwana...przewod idzie od bezpiecznikow,idzie na pokoj i pozniej do lazienki,zrobie chyba tak ze bede mial puszke w tym pokoju i z tej puszki puszcze kazdy kabel bezposrednio do gniazd i oswietleń w lazience.Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie wiec prosze o prostszy jezyk:D

instalacja jest w tym domu pogmatwana...przewod idzie od bezpiecznikow,idzie na pokoj i pozniej do lazienki,zrobie chyba tak ze bede mial puszke w tym pokoju i z tej puszki puszcze kazdy kabel bezposrednio do gniazd i oswietleń.Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie wiec prosze o prostszy jezyk:D oczywisice przewody beda w tynku,na tynk przyjda plyty gk i plytki

jakby to bylo takie latwe to bym tak zrobil...to niestety odpada...

Z jakiej przyczyny odpada ? Nie ma w okolicy fachowych elektryków ? Czy cały budżet pochłonęła wypasiona glazura ?

pytam czy to co przedstawilem może być?

Ale co przedstawiłeś ? Tylko zapytania, na które odpowiedzi masz w postach #2 i #4.

Bartoszu nie miej złudzeń - nikt Ci nie pomoże. Rozmawiasz z dwoma elektrykami i oni za darmo Ci nic nie powiedzą.. Musisz szukać gdzie indziej, albo zapłacić to się dowiesz.

Wyrostek robaczkowy też sobie sam wytniesz korzystając z porad na muratorze ???

Podałem gdzieś nr konta na które inkasuję opłaty za porady ???

Przestrzegam tylko "bohaterów domu" jak nie dać się zabić.

Całkowicie za darmo.

PS. domino34 - jakie są twoje porady ?

Edytowane przez zbich70

Panowie elektrycy ja do Was nic nie mam. Jesteście specyficznym gatunkiem, który porozumiewa się podając numery norm, których za darmo legalnie chyba nie da się zdobyć (pytanie do Was). Nie udzielajcie się jak nie pomagacie, bo wasze wyrwane ze środka książki od elektrotechniki porady więcej szkodzą niż pomagają. Napiszcie tylko, że to niebezpieczne i żeby facet wziął fachowca i tyle. Jak przyszedł do mnie hydraulik to nie sypał numerami norm, cieśla też nie, murarz też nie. A elektryk to tylko normy ma w głowie i porozumieć się z nim nie idzie.

Z wyrostkiem złe porównanie, bo ciężko operacje na sobie samym robić, a to norm nie ma. Natomiast sam powiesić szafkę, czy ciągnąć drut po ścianie już się da, jak się wie jak. A operować wyrostek choćbyś wiedział jak to "nie zooperujesz".

A moja porada to taka jak Wasza: Dzwoń do elektryka, albo idź na SEP E+D (ale porządny, a nie dla bezrobotnych) + kilka książek z elektrotechniki + poradniki instalatora

Ps. A te wszystkie normy, które wymieniacie to są dostępne legalnie za darmo, czy to taki staff to dilerki??

Edytowane przez domino34

Bartoszu nie miej złudzeń - nikt Ci nie pomoże. Rozmawiasz z dwoma elektrykami i oni za darmo Ci nic nie powiedzą.. Musisz szukać gdzie indziej, albo zapłacić to się dowiesz.

Cóż, Bartosz otrzymał pomoc i to dość dużą. Na szczęście zarówno kolega Zbich jak i Elpapiotr poczuwają się do odpowiedzialności za swoje porady i jak brakuje im danych (a te mogliby zebrać jedynie wizytując lokal), to ograniczają się do porad ogólnych.

Ze swojej strony dodam, że jeśli jest to budynek wielorodzinny, to w większości przypadków w łazience nie wolno instalować wentylatora.

Umiejscowienie gniazdek w łazience czy innych wiatraczków w uproszczeniu wyłącznie w strefie 3.

http://www.lazienkowy.pl/obrazki/181110stopnieip1.gif

Do tego obowiązkowo RCD (W uproszczeniu).

Żadnych puszek łączeniowych, osprzęt IP44.

Do tego połączenia wyrównawcze - jeśli warunki tego wymagają.

I wiele wiele innych.

A no i jedna sprawa, o której się nie wspomina. Z różnych sposobów umierania, porażenie prądem w warunkach wilgotnych można porównać chyba jedynie ze spaleniem na żywca. Prąd jest zazwyczaj za mały, żeby spowodować od razu zatrzymanie akcji serca. Ot złapie i będzie męczył. Będzie to trwało do chwili, gdy delikwent się nie ugotuje, albo nie nastąpi porażenie mięśni oddechowych i powolne duszenie. Z braku powietrza też się umiera nie od razu, więc zgon będzie wyjątkowo przykry.

A jak przydarzy się na przykład dziecku złotej rączki?

Natomiast sam powiesić szafkę, czy ciągnąć drut po ścianie już się da, jak się wie jak.

Czekam na twoje porady, którymi pomożesz autorowi w wykonaniu instalacji w łazience.

Bez norm i "środka książki".

Skoro nie podoba się tobie powyższe "pomaganie", zaprezentuj swoje.

Jeśli nie potrafisz, to zamilcz.