Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w łazience

Recommended Posts

I to ma być pomoc na muratorze ?

To ja dziękuję, czego można się tu nauczyć ?

Chyba tylko murarskiego partactwa.

Mnie zastanawia - dlaczego zawsze tu jest zwada i wszyscy najeżdżają na elpapiotr - jest on specyficzny i chyba wszyscy doskonale o tym wiedzą - ale ma chłop wiedze i zna się na rzeczy. Po za tym normy normami ale po to są, żeby je poczytać choć często są trochę oderwane od rzeczywistości bo są tłumaczone z innych europejskich itp itp. Ale nie wiem w jakim wy świecie żyjecie, ale skoro macie numer normy, kolega wam podał - wystarczy się udać na każda normalna techniczna uczelnie - do biblioteki i nawet nie będąc studentem i nie mając karty (bibliotecznej) normę można wypożyczyć i poczytać na miejscu w 100% legalny sposób.

Jakieś podstawowe zasady wykonywania instalacji elektrycznej w łazience można znaleźć w googlu bez najmniejszego problemu.

MOIM zdaniem wykonanie instalacji elektrycznej w domku jednorodzinnym (mieszkaniu) od podstaw nie jest specjalną filozofia i podkreślam moim zdaniem każdy z zmysłem technicznym lub odrobiną pojęcia o tym jak to działa i umiejący "czytać" podstawowe schematy elektryczne jest w stanie wykonać taka instalacja. Bo nie oszukujmy się zwykła instalacja elektryczna w domku (mieszkaniu) nie jest specjalnie skomplikowana.

U siebie w domu robiłem cała instalacje od podstaw sam. Czytając trochę w necie i ewentualnie pytając znajomych o radę i udało się. Wiadomo instalacja nie jest wykonana bez błędów, ale jest działa i ma się dobrze. Wg mnie z elektrykami jest taki problem, że oni myślą, że jeśli ktoś nie jest elektrykiem i nie ma uprawnień to już nie zrobi instalacji dobrze. Instalacje zrobiłem, ale musiałem kogoś z uprawnieniami do odbioru. Pierwszy elektryk do którego zadzwoniłem to nie oglądając instalacji po mojej odp ze robiłem ją sam - skwitował to o ku... i tyle. Przyjechał zobaczyć i zaczął wymyślać i filozofować. Nasza współpraca na tym się skończyła. Drugi elektryk przyjechał - przywiózł sprzęt pomiarowy - pomierzył wszystkie gniazda i wszystko posprawdzał - uziom, różnicówki i stwierdził, że wszystko jest dobrze. Jak pisałem wcześniej było kilka małych błędów, bo np nie do wszystkich lamp miałem uziemienie, bo niby trzeba - ale stosując plastikowe oprawy już nie. Tak samo okazuje się, że w gniazdkach jest norma czy umowa czy coś tam, że zero daje się z jednej strony a faze z drugiej. Ja w niektórych gniazdkach miałem to zamienione, ale nie wnosi to niczego do bezpieczeństwa. Wg mnie instalacja ma być tak wykonana, żeby była bezpieczna i spokojnie można zrobić ją samemu.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,wymieniam instalacje elektryczną w łazience.Wstawiłem wentylator wyciągowy,ktory jest włączany za pomocą podwojnego lacznika,ktory tez wlacza swiatlo.Czy w lazienkach stosuje się jakieś specjalne puszki oraz gniazda? i czy sa jakies wytyczne mowiące o miejscu montazu gniazd?A i jeszcze jedno,co jest lepsze waszym zdaniem,oświetlenie nad lustrem,ktore jest wlaczene lacznikiem obok lustra czy 2 kinkiety wlaczane jednoczesnie lacznikiem(jeden nad lustrem,drugi oswietlajacy pozostałą część łazienki)

Wracając do pytań Bartosza:

Faktycznie wstaw kilka fotek z tego co tam masz - może coś więcej da się powiedzieć, także w temacie RCD.

Nie wiem, jaki wentylator wybrałeś, ale ja bym poszedł w sterowanie wilgotnością - nie trzeba pamiętać o włączniku (goście w domu nie znają naszych rozwiązań). Są też wersje połączone z załączeniem oświetlenia, ale Twoje rozwiązanie też może być (jeśli tylko wentylator nie jest zbyt mocny w stosunku do dopuszczalnego obciążenia przelącznika (sprawdź moc went).

O puszkach, gniazdach i strefach już pisali koledzy.

Moim zdaniem ( i tak też zrobiłem u siebie) to optymalnym rozwiązaniem jest oswietlenie realizowane na dwóch obwodach: kinkiet przy lustrze włączany przy drzwiach (od zewnątrz), oraz oświetlenie ogólne. Włącznik podwójny lub osobno 2 pojedyncze (z uwagi na to, że moje dzieci traktują włącznik podwójny jako jeden i zawsze włączają oba przyciski preferuję 2 pojedyncze - oszczędność prądu :) ).

Odpada Ci w takim wypadku kwestia stref i umiejscowienie włącznika wewnątrz łazienki (estetyka tych z odpowiednim IP jest dla mnie dyskusyjna, a musisz założyć scenariusz piany w oczach i mokrej ręki szukającej włącznika do oświetlenia lustra, to już nie tylko normy ale i zdrowy rozsądek).

Edytowane przez przemo1

A to porównanie do chirurga jest nietrafione! Nikt nie chce robić operacji na samym sobie, bo się nie da. Nawet lekarzy operują inni lekarze. Panowie Elektrycy tego nie widzą.

Jesteś tego pewny? Chirurg nazywał się Leonid Rogozow i sam na sobie przeprowadził właśnie operację usunięcia wyrostka robaczkowego. Operacja zakończona powodzeniem.

http://pl.sputniknews.com/polish.ruvr.ru/2015_01_31/Lekarzu-lecz-sie-sam-4605/

witam,wymieniam instalacje elektryczną w łazience.Wstawiłem wentylator wyciągowy,ktory jest włączany za pomocą podwojnego lacznika,ktory tez wlacza swiatlo.Czy w lazienkach stosuje się jakieś specjalne puszki oraz gniazda? i czy sa jakies wytyczne mowiące o miejscu montazu gniazd?A i jeszcze jedno,co jest lepsze waszym zdaniem,oświetlenie nad lustrem,ktore jest wlaczene lacznikiem obok lustra czy 2 kinkiety wlaczane jednoczesnie lacznikiem(jeden nad lustrem,drugi oswietlajacy pozostałą część łazienki)

Chcąc odpowiedzieć na twoje pytanie - to doprecyzuj problem - bo nie do końca wiem co chcesz osiągnąć.

A moje 1 pytanie do ciebie robisz remont tylko łazienki czy całego mieszkania?

Odpowiadając na twoje pytanie odnośnie oświetlenia nad lustrem czy kinkietów to już od ciebie zależy jak zrobisz tak będziesz miał. Zrób tak żebyś był zadowolony. O lokalizacji gniazdek pisał ci już darkdarkman.

Jak nie znasz odpowiednich aktów normatywnych, to nie zabieraj się za wytwarzanie, składowanie ani utylizację odpadów!. Zostaw to fachowcom, jeśli jednak jesteś zainteresowany samokształceniem, to załączam kilka pozycji do zaznajomienia się:]

A widzisz....

Ale gdy z zakresu elektryki podasz komuś akty prawne, tudzież numery norm, to jesteś wrednym bucem, który nie chce pomóc... ;)

Jak pisałem wcześniej było kilka małych błędów, bo np nie do wszystkich lamp miałem uziemienie, bo niby trzeba - ale stosując plastikowe oprawy już nie.

Jedna wielka bzdura, której nie powinieneś pisać na forum, i to dla laików !

Nie wierzysz - Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Poczytaj § 183. 1. podpunkt 2)

Nie ucz innych partactwa, u siebie możesz być bohaterem.

Może jeszcze RCD dałeś na tych obwodach (?)

Edytowane przez elpapiotr

Jedna wielka bzdura, której nie powinieneś pisać na forum, i to dla laików !

Nie wierzysz - Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Poczytaj § 183. 1. podpunkt 2)

Nie ucz innych partactwa, u siebie możesz być bohaterem.

ok w podpunkcie 2 - jest - "oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach

rozdzielczych i odbiorczych," Zgodzę się

Tylko, że ja nigdzie nie napisałem, że ktoś ma nie robić przewodu PE tylko, że ja nie zrobiłem z niewiedzy i że był to błąd jako przestroga czy rada to po 1, a po 2 to powiedz mi gdzie niby podepniesz ten przewód PE mając plastikowe oprawy. W metalowych zgodzę się jest specjalne "miejsce" na PE. A po 3 to nie czarujmy się ten podpunkt 2 w odniesieniu do lamp to totalna bzdura bo nie wiem jak ciebie, ale mnie jeszcze nigdy żadna lampa nie "popieściła" a już trochę czasu żyje. PE w stosunku do innych odbiorników ma sens zgodzę się w 100%, ale proszę cie do LAMP SUFITOWYCH zdecydowanie nie i pisz sobie co chcesz.

Nigdzie. Zaizoluję i schowam.

Ale u Ciebie za kilka-kilkanaście lat małżonce się odmieni, kupi inne lampy (I klasa ochronności) i jesteś ugotowany.

Rozumiesz teraz ?

Spoko - rozumieć to może i ja rozumie - jak napisałem powyżej jest to mój błąd. Wg pkt 2 - ale powiedz mi "popieściła" cię kiedyś lampa w domu jednorodzinnym (mieszkaniu)? Jak pisałem wcześniej bzdurny przepis w kwestii lamp sufitowych i zdania nie zmienie.

W Polsce dużo bzdurnych przepisów - tu np masz przykład - i powiedz mi czy znasz kogoś kto zgodnie z z Ustawą z dnia 29 sierpnia 2014 r. o charakterystyce energetycznej budynków (Dz.U. 2014 poz. 1200) Art. 23.1. dokonuje sprawdzenia stanu technicznego systemu ogrzewania, z uwzględnieniem efektywności energetycznej kotłów oraz dostosowania ich mocy do potrzeb użytkowych ??

Kolejny przykład - świadectwa energetyczne - obowiązujące do niedawna czy wg ciebie coś wnoszą? Bo wg mnie ani 1 ani 2 nic nie wnosi. Tak samo przewód PE w lampie sufitowej nie wnosi nic. Tym bardziej zaizolowany i schowany.

Ja pytałem, czy te obwody oświetleniowe są objęte ochroną uzupełniającą w postaci RCD, a nie, ile ich jest.

A ja ci odpowiedziałem

mam różnicówke 3 fazowa - do której mam podpięty piekarnik i gniazdo 3 fazowe w piwnicy

jednofazowe - 1 na piwnice - jest tam wpięte wszystko z piwnicy

2 - parter to samo

3 - poddasze to samo

jeśli to błąd to napisz mi dlaczego - chętnie się dowiem i to poprawie.

Tu masz odpowiedź na ten temat : dyskusja toczyła się na muratorze - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220499-Wyłącznik-różnicowoprądowy-poprawnie

ale ważniejsza jest publikacja doktora Musiała : http://www.redinpe.com/attachments/o_slownictwie/slown_13.pdf

Edytowane przez elpapiotr

Tu masz odpowiedź na ten temat : dyskusja toczyła się na muratorze - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220499-Wyłącznik-różnicowoprądowy-poprawnie

ale ważniejsza jest publikacja doktora Musiała : http://www.redinpe.com/attachments/o_slownictwie/slown_13.pdf

Jutro na spokojnie poczytam dziś nie mam do tego głowy - ale tak na szybko to murator oraz pdf odnosi się do sieci w układzie TN-C ? no chyba, że się mylę?

A widzisz....

Ale gdy z zakresu elektryki podasz komuś akty prawne, tudzież numery norm, to jesteś wrednym bucem, który nie chce pomóc... ;)

Mam nadzieję, że złapałeś moją złośliwą ironię - starałem się raczej być nieudolnym naśladowcą odpowiedzi z zakresu elektryki :)

Edytowane przez przemo1

Jutro na spokojnie poczytam dziś nie mam do tego głowy - ale tak na szybko to murator oraz pdf odnosi się do sieci w układzie TN-C ? no chyba, że się mylę?

I tutaj jest ten niuans rozumienia norm, przepisów i stosowania wiedzy technicznej.

Skoro masz obowiązek wykonania instalacji elektrycznej w układzie z oddzielnym przewodem ochronnym i neutralnym, to masz prawo zainstalować RCD.

Obowiązek ten odnosi się szczególnie dla układu zasilania TT, ze względu na jego specyfikę.

Dla starych, nieprzepisowych instalacji RCD stosować nie wolno. Dlaczego ? - poczytaj, wałkowane na wielu forach i w wielu tematach.

W Twoim przypadku wykonałeś instalację (jej część) w układzie 2-przewodowym dla instalacji podłączonej do sieci TN-C (prawdopodobnie), a więc pozostałą instalacja jest w układzie TN-C-S, ale te przewody 2-żyłowe obwodów oświetleniowych nijak się mają do pozostałej części. Ni pies, ni wydra.

PS. Co innego układ sieci zasilającej, co innego instalacja podłączona do tej sieci, należy te pojęcia rozgraniczać.

Tak samo dotyczy stosowania RCD - nie masz obowiązku dawać różnicówki dla oświetlenia, oprócz łazienek.

Dotarło trochę ?

• 2 weeks później...
Widzę,że prowadzona jest tu zagorzała dyskusja elektrykow...panowie nie stac mnie na elektryka a właśnie chcąc dbać o bezpieczenstwo chce zrobić remont tej instalacji bo w starej wszystko jest na wierzhu,nic nie jest tak jak powinno.Dlatego możecie chyba dać mi parę porad co i jak zrobić samememu a nie pisać o tym,że potrzebny jest elektryk skoro mnie na niego nie stać.

Napisze teraz co planuję zrobić,prosze aby ktoś cierpliwy mi pomógł.W lazience hudraulika do urzadzen pociągnieta pexem,gniazda juz przeczytałem że muszą być ip44 conajmniej,co do puszek to dam puszke poza łazienką i z niej pociągne wszystkie kable,które następnie wpuszcze w tynk,na który przyjdą jeszcze płyty gk i plytki,posiadam w tej lazience wentylator i tak jest to dom wielorodzinny. Na moim budynku nie ma żadnego uzmiemienia.

Na elektryka nie stać, ale na płytki i owszem. A gdzie dekory, pytam?

Dobrze Ci radzę, weź młotek i puknij się w czółko ze trzy razy, zanim ten cały syf który wykonasz zatynkujesz, przykryjesz płytami g/k i założysz płytkami. Bo już wentylatorek grozi, że kogoś z sąsiadów ukatrupisz, zanim tę instalację podłączysz pod zasilanie. Ale bez obaw, prokurator Cię znajdzie, jak do domu wejdzie rzeczoznawca.

• 2 weeks później...

Może i to dobra oferta dla kupujących w różnych Castoramach, ale instalatorom to nie zaimponujecie takimi cenami. Kable energetyczne droższe o co najmniej 5% w stosunku do cen rynkowych (tzn. wyjściowych do negocjacji), kable falownikowe całkowita porażka.

A w ogóle nie podoba mi się traktowanie klienta jak idioty. Mam na myśli, że tylko idiota uwierzy że robiłaś łazienkę wiosną pani przedstawicielu handlowy sklepu multikable.