Falko 11.07.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Hej, Chodzi mi po głowie dom rekreacyjny, który służyłby jako punkt wypadowy w góry i na ogólne cele wypoczynkowo-rekreacyjne. Budżet skromny (<80k, nie liczę w tym wyposażenia), dlatego też wymagania nie są duże - środkowe kilkadziesiąt m2 PU. Mam dwie opcje. 1) Zakup działki z takim drewnianym domkiem. Pojawiają się czasem ogłoszenia takich nieruchomości, ale w ciągu ostatnich tygodni obejrzałem ich sporo i w zasadzie... nie ma w czym wybierać. Byłoby, gdyby budżet przekroczył 130 tys. PLN. Wszędzie jest jakiś problem - albo dom się osuwa, albo nie ma kluczowych przyłączy, albo generalnie jest w opłakanym stanie. Może coś się kiedyś trafi lepszego, ale... zastanawiam się nad drugą opcją. 2) Zakup niedużej działki (400-800 m2) i postawienie na niej gotowego domku rekreacyjnego, najlepiej ocieplonego z możliwością dołożenia kiedyś komina i kozy na chłodniejsze dni. Chciałbym porównać te dwa warianty pod względem kosztowym. Gotowe domki z montażem można kupić za ok. 40 tys. PLN. Za pozostałą kwotę musiałbym kupić działkę i wykonać przyłącza z instalacjami. Działkę spełniającą moje potrzeby pdo względem lokalizacji i powierzchni z tego co widzę byłbym w stanie kupić za 30 tys. PLN. Instalacje wew. będę miał po kosztach materiałów (instalator w rodzinie), natomiast pytanie o koszt podstawowych przyłączy (woda, kanalizacja, prąd). Czy jest szansa na to, że przy działce, która powiedzmy w granicy / przy drodze / gdzieś blisko (takiej będę szukał) ma wodę, kanalizację i prąd, zmieszczę się w ok. 10 tys. PLN? Ewentualnie jakich działek szukać (np. odległość od sieci), aby było to możliwe? Oczywiście jest jeszcze opcja własnej studni i przydomowej oczyszczalni, względnie szamba, ale czy gra warta jest świeczki? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts