Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylatacja wylewki a ułożenie gresu - problem

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Prośba o pomoc w kwestii jak w temacie. Mam obecnie wylane podłogi(cementowe - mixokret). W salonie na samy środku zrobioną mam dylatacje(salon 33m2 - podłogówka). Problem w tym, że dylatacja nie jest zrobiona równo(nieprostopadle) co oznacza, że w żaden sposób nie jestem w stanie przenieść dylatacji na płytki(gres 60x60). Co gorsza przy oknie ta dylatacja jakby poszerzyła, ma ok. 3mm.

Co z tym teraz zrobić ? czy napuścić tam silikonu do dylatacji czy nie mam to sensu. w przyszłym tygodniu chciałbym zacząć kłaść płytki i nie wiem jaki będzie tego efekt.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Rozmierz jak pasują płytki, oznacz żyłką od ściany do ściany,, skuj kawałek wylewki zeby nie uszkodzić siatek zbrojeniowych ani folii, zalej nowy kawałek z dobrze zrobioną dylatacją wg żyłki

to chyba operacja, która przerasta moje umiejętności poza tym brzmi na sporą operację

Witam wszystkich.

Prośba o pomoc w kwestii jak w temacie. Mam obecnie wylane podłogi(cementowe - mixokret). W salonie na samy środku zrobioną mam dylatacje(salon 33m2 - podłogówka). Problem w tym, że dylatacja nie jest zrobiona równo(nieprostopadle) co oznacza, że w żaden sposób nie jestem w stanie przenieść dylatacji na płytki(gres 60x60). Co gorsza przy oknie ta dylatacja jakby poszerzyła, ma ok. 3mm.

Co z tym teraz zrobić ? czy napuścić tam silikonu do dylatacji czy nie mam to sensu. w przyszłym tygodniu chciałbym zacząć kłaść płytki i nie wiem jaki będzie tego efekt.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Dobry fachowiec od płytek i załatwia problem. Robimy to tak że część płytki która przekracza linię dylatacji kleimy na silikon.

Dobry fachowiec od płytek i załatwia problem. Robimy to tak że część płytki która przekracza linię dylatacji kleimy na silikon.

akurat tym fachowcem będę ja sam, ale niestety tak bym się nie nazwał, co nie zmienia faktu że pomysł jest dobry.

Czy dodatkowo jest sens wypełnić dylatację w miejscach gdzie jest szersza silikonem - czy raczej jest to już zbyteczne ?

pozdrawiam

akurat tym fachowcem będę ja sam, ale niestety tak bym się nie nazwał, co nie zmienia faktu że pomysł jest dobry.

Czy dodatkowo jest sens wypełnić dylatację w miejscach gdzie jest szersza silikonem - czy raczej jest to już zbyteczne ?

pozdrawiam

Dylatacja z silikonu wtedy na fudze pomiędzy płytkami tej częściowo przyklejonej na silikon i następnej która już jest cała klejona na klej i znajduje się po drugiej stronie pierwotnie planowanej dylatacji. Myślę że jasno to opisuję, Jak będzie dylatacja z fugi silikonowej to oczywiście nie potrzeba innej ale też i nie zaszkodzi.Ten sposób umożliwia zmianę dylatacji na etapie klejenia płytek zachowując reżym technologiczny.