poli1990 11.07.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Witam, posiadałem stary piec kaflowy który był podłączany do jednego dużego komina, teraz mam kominek (koza) z płaszczem wodnym na jego miejscu. Czy kominiarza który chodzi co roku z inspekcja będzie miał jakieś uwagi? Czy muszę mieć wkład skoro wcześniej był tam piec kaflowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 12.07.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Komin jest wyłącznie Twój, czy wspólny? Konkretnie chodzi mi o to, czy podpięty był tam jeden piec kaflowy czy kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 12.07.2016 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Był podpięty mój piec kaflowy, oraz sąsiad powyżej ma kominek/koze. Komin jest wspólny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 12.07.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Do jednego przewodu kominowego nie można podpinać jedynie piece na paliwo stałe, posiadające szczelne zamknięcie, a i to pod pewnymi warunkami.Kominki, kozy, piece C.O. (a tak klasyfikowane są kominki z płaszczem), kuchnie węglowe i tak dalej, muszą mieć osobne przewody kominowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 12.07.2016 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Czyli muszę mieć wkład :/ dziwne jak to przedtem funkcjonowało że był piec kaflowy a nie było wkładu a kominiarza co rok chodził. Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa z wybieraniem sadzy? Muszę mieć czyscik w domu :/? Czy np mogę dać trójnik i one będą leciały do piwnicy i tam je wybiorę? Mieszkanie mam na 1szym piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 12.07.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Nie jestem specjalistą od instalacji kominowych. Wiem tyle ile muszę.Piec kaflowy jest piecem na paliwo stałe posiadającym szczelne zamknięcie, tak więc może być podpinany do wspólnego przewodu kominowego z innym takim piecem pod warunkiem zachowania wymaganej odległości pionowej.Wyczystka w domu to kiepski pomysł - pomijając syf przy czyszczeniu, nie jest to zbyt bezpieczne. Wkład jak wkład - musisz mieć osobny przewód kominowy. Jeśli w Twoim kominie nie ma takiego, to po prostu musisz zbudować drugi komin, a na to trzeba pozwolenie, projekt i tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.07.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Zakładano że piece kaflowe palą na przemian czasowo i krótko, jeden załadunek drewna potem przerwa aż piec wystygnie i ponowne palenie , a mas pieca praktycznie nie stygnie do końca pomiędzy cyklami palenia co zabezpieczało przed "cofką spalin" z komina . W przypadku " kozy " byłoby to niewłaściwe założenie . Rada ; wykonać oddzielne kanały dymowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 12.07.2016 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Eh czyli wkład trzeba zamontować myślałem że się obejdzie bez tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 13.07.2016 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Czym się różnią czarne wkłady kominowe od tych srebrnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 13.07.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Nie wkład kominowy, a osobny komin.Do komina z wkładem, też nie można podpinać dwóch pieców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.07.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Czarna rura jest do przyłączy wkładu do komina, jako wkład w komin zupełnie się nie nadaje - skoroduje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 13.07.2016 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Ok, komin jest szeroki więc zmieści się więcej wkładów, widziałem że tak mają w kamienicy obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.07.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Porozmawiaj więc z zarządcą i kominiarzami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts