darek2009 11.07.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 W projekcie z obliczeń zapotrzebowania na ciepło wyszło , że maksymalna moc grzewcza 5,7kw. Dodatkowo jest potrzebne 4kw na grzanie cieplej wody. Jakiej pompy potrzebuję? Czy 5,7kw wystarczy? Czy potrzebuje 5,7 + 4 = 9,7kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.07.2016 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 (edytowane) Te 4 kW na cwu to z jakiego powodu . Przyjmuje się 1 kW wtedy wychodzi 7 kW .Taka PC zagrzeje 200 l w godzinę i wróci do grzania C.O. Edytowane 12 Lipca 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 12.07.2016 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Nie wiem skąd. Tak jest w projekcie. Pytam, bo otrzymuję różne wyceny na pompy ciepła różniące się właśnie mocą pompy. Proponują mi pompy od 6 do 10 kw.Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.07.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 a możesz opisać sam dom? ciekaw jestem czy w projekcie w miarę prawidłowo jest obliczone obciążenie cieplne budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 12.07.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Jesli w tym domu ma mieszkać 16 osób to 4 kW jest akuratnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.07.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Są programy dobory pomp Można dobrać rożne pompy i porównać koszty eksploatacji. Ale klient musi wiedzieć ,że uruchomienie grzałek przy -10 nie kwalifikuje sie do pozwu sądowego o oszustwo.Wręcz przeciwnie ,świadczy o dobrze dobranej pompie.Opinia o instalatorze nie zawsze zależy od instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.07.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 W projekcie z obliczeń zapotrzebowania na ciepło wyszło , że maksymalna moc grzewcza 5,7kw. Dodatkowo jest potrzebne 4kw na grzanie cieplej wody. Jakiej pompy potrzebuję? Czy 5,7kw wystarczy? Czy potrzebuje 5,7 + 4 = 9,7kw? Teoretycznie powinno się dodać wartości 5,7kW + 4kW przy założeniu że ktoś dobrze policzył te dwie wartości. Ale znając życie źle to policzył. Min dlatego że budynek może stać w strefie klimatycznej -16st.C a projekt był robiony np. na -22st.C a to robi nam sporą oszczędność na pompie ciepła ponieważ można dzięki temu kupić mniejszą. Do tego 4kW na CWU to też spora wartość która mogła być wyliczona w oparciu że w domu będzie mieszkać np. 5 osób będą 2 wanny i zbiornik CWU 120L. Jak przyjmiemy optymistyczne wartości to może uda się zmniejszyć się wartości do 4kW + 2kW = 6kW i wtedy zamiast dużego mocnego urządzenia 9kW montujemy 7kW, w Panasonic to będzie różnica jakieś 4-5tyś zł. Proszę mi podesłać dokładny opis budynku a ja policzę zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.07.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 W projekcie z obliczeń zapotrzebowania na ciepło wyszło , że maksymalna moc grzewcza 5,7kw. Dodatkowo jest potrzebne 4kw na grzanie cieplej wody. Jakiej pompy potrzebuję? Czy 5,7kw wystarczy? Czy potrzebuje 5,7 + 4 = 9,7kw? Zweryfikuj raz jeszcze obiekt. Możesz np porównać wyniki na kalkulatorach, najlepiej znasz swój budynek. To nie będzie oczywiście ostateczne ale może coś ci się rozjaśni. Jak chcesz, mamy konfigurator, który dobiera od razu urządzenia, może się przyda: TUTAJ Gdybyś potrzebował informacji o pompie ciepła - polecam naszą rodzinę pomp Vitocal. Nie wiem w jaką pompę celujesz: powietrzną, czy gruntową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts