Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Generalny remont domu z lat 70. + drobna przebudowa

kamil94

Recommended Posts

Witajcie :) Mam do dyspozycji dom po babci. Był zbudowany w roku 1972, chyba z cegły, wg projektu typowego MB-0138/B z drobnymi zmianami. Nie mam obecnie dostępu do tego projektu, a w dokumentacji, którą znalazłem są zawarte jedynie zmiany, zresztą obecnie dom wygląda jeszcze trochę inaczej... Na zdjęciu są dane ze zmodyfikowanego projektu, dodatkowo jest zbudowany taras nad garażem, ganek i balkon oraz strych, także powierzchnia całkowita nieco wzrosła.

W każdym razie do rzeczy. Zastanawiam się nad jego generalnym remontem i przeniesieniem się tam. Zakres prac musiałby obejmować:

- zmianę pokrycia dachu i jego ocieplenie

- wymianę wszystkich drzwi i okien

- wymianę wszystkich podłóg

- gładzie gipsowe na wszystkich ścianach i sufitach

- prostowanie (podwieszenie) wygiętego sufitu w kuchni (podobno jest tak od bardzo dawna i nic się z nim nie dzieje, pęknięć nie widać...)

- powiększenie łazienek przez przesunięcie ścianek działowych (przeróbka instalacji)

- wymiana armatury, całego wyposażenia łazienek, kuchni, pokojów (później)

- odnowienie elewacji (w późniejszym czasie docieplenie)

- część z gankiem i balkonem oddzieliła się nieco od reszty domu i ściany mają też poziome pęknięcia, wymaga naprawy

Jeśli miałbym jeszcze środki, to chętnie podwyższyłbym ściany i zaadaptował poddasze, bo dom jest niewielki.

Chciałbym się dowiedzieć, jakie byłyby koszty takiego remontu. Wiem, że nikt nie poda mi dokładnej kwoty, ale jakiego rzędu może ona być?

Drugie pytanie: w domu są instalacje - wodociągowa, kanalizacja do szamba, c.o. węglowe, elektryczna z "siłą". Co z tego należy wymienić, a co przydałoby się założyć dodatkowo i oczywiście jakie mogą być koszty?

Całe przedsięwzięcie zależy od tego czy uda się przekwalifikować i sprzedać działkę rekreacyjną o powierzchni 4000 m2. Innych pieniędzy niestety nie posiadam, także możliwe, że będę musiał z tego w ogóle zrezygnować.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie :)

P.S. Za chwilę reszta zdjęć.

Nowy Dokument 15_1.jpgNowy Dokument 15_2.jpg

dom1.jpg

dom3.jpg

dom4.jpg

Rozkład pomieszczeń w domu

Piwnica:

prysznic z umywalką i pralką, kotłownia, pomieszczenie na opał, garaż (kiepski wjazd, chciałbym zrobić tam siłownię, a w późniejszym czasie postawić garaż wolnostojący)

Parter:

ganek, korytarz, pokój, taras, kuchnia, wc z umywalką (chciałbym dodać prysznic, dlatego przesunięcie ściany)

Piętro:

korytarz, balkon, 3 pokoje, łazienka z wanną i wc (bardzo ciasna), taras

Strych:

wolna przestrzeń.

Dodatkowe zdjęcia:

Nowy Dokument 15_3.jpgNowy Dokument 15_4.jpgNowy Dokument 15_5.jpgNowy Dokument 15_6.jpg

20150803_171518.jpg