kamil94 11.07.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Witajcie Mam do dyspozycji dom po babci. Był zbudowany w roku 1972, chyba z cegły, wg projektu typowego MB-0138/B z drobnymi zmianami. Nie mam obecnie dostępu do tego projektu, a w dokumentacji, którą znalazłem są zawarte jedynie zmiany, zresztą obecnie dom wygląda jeszcze trochę inaczej... Na zdjęciu są dane ze zmodyfikowanego projektu, dodatkowo jest zbudowany taras nad garażem, ganek i balkon oraz strych, także powierzchnia całkowita nieco wzrosła. W każdym razie do rzeczy. Zastanawiam się nad jego generalnym remontem i przeniesieniem się tam. Zakres prac musiałby obejmować: - zmianę pokrycia dachu i jego ocieplenie - wymianę wszystkich drzwi i okien - wymianę wszystkich podłóg - gładzie gipsowe na wszystkich ścianach i sufitach - prostowanie (podwieszenie) wygiętego sufitu w kuchni (podobno jest tak od bardzo dawna i nic się z nim nie dzieje, pęknięć nie widać...) - powiększenie łazienek przez przesunięcie ścianek działowych (przeróbka instalacji) - wymiana armatury, całego wyposażenia łazienek, kuchni, pokojów (później) - odnowienie elewacji (w późniejszym czasie docieplenie) - część z gankiem i balkonem oddzieliła się nieco od reszty domu i ściany mają też poziome pęknięcia, wymaga naprawy Jeśli miałbym jeszcze środki, to chętnie podwyższyłbym ściany i zaadaptował poddasze, bo dom jest niewielki. Chciałbym się dowiedzieć, jakie byłyby koszty takiego remontu. Wiem, że nikt nie poda mi dokładnej kwoty, ale jakiego rzędu może ona być? Drugie pytanie: w domu są instalacje - wodociągowa, kanalizacja do szamba, c.o. węglowe, elektryczna z "siłą". Co z tego należy wymienić, a co przydałoby się założyć dodatkowo i oczywiście jakie mogą być koszty? Całe przedsięwzięcie zależy od tego czy uda się przekwalifikować i sprzedać działkę rekreacyjną o powierzchni 4000 m2. Innych pieniędzy niestety nie posiadam, także możliwe, że będę musiał z tego w ogóle zrezygnować. Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie P.S. Za chwilę reszta zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil94 11.07.2016 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Rozkład pomieszczeń w domu Piwnica: prysznic z umywalką i pralką, kotłownia, pomieszczenie na opał, garaż (kiepski wjazd, chciałbym zrobić tam siłownię, a w późniejszym czasie postawić garaż wolnostojący) Parter: ganek, korytarz, pokój, taras, kuchnia, wc z umywalką (chciałbym dodać prysznic, dlatego przesunięcie ściany) Piętro: korytarz, balkon, 3 pokoje, łazienka z wanną i wc (bardzo ciasna), taras Strych: wolna przestrzeń. Dodatkowe zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil94 14.07.2016 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Nikt nie jest w stanie podać mi orientacyjnych kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts