Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z karton Gipsu

Recommended Posts

Witam,

Chciałem się Was poradzić odnośnie postawienia ściany z karton gipsu.Przymierzam się do zamontowania dwuskrzydłowych drzwi przesuwnych chowanych w zabudowie z g/k , ściankę taką chciałem postawić w odległości 10 cm od ściany i do zabudowy wykorzystać profile UD30 i CD60, z materiałów które znalazłem w sieci wiem że tego rodzaju profile nie są przeznaczone to tego typu zabudów ale przy odpowiednio wykonanej konstrukcji jest to do zrobienia. Profile te chcę wykorzystać ze względu na małą przestrzeń jaką dysponuje . Jakbyście radzili wykonać stelaż, mi chodzą po głowie dwa warianty może podpowiecie jakieś lepsze rozwiązanie :

1) profile UD30 przymocować do scian sufitu i podłogi następnie profilami CD60 przymocować od podłogi i do sufitu w profilach UD30

2) tak jak w punkcie 1 dodatkowo do CD60 z prawej i lewej strony dołożyć UD30 i powstawiać poprzeczki zrobić kratownicę.

3) Dodatkowo do równoległej ściany z ścianą g/k dokręcić profile UD 30 i również powstawiać poprzeczki w celu usztywnienia dodatkowo konstrukcji, oczywiście tylko w tych miejscach w których nie będą chowały się dzwi.

No i zostaje jeszcze kwestia wygłuszenia takiej zabudowy czy między same profile można włożyć wełnę mineralną w miejscu gdzie będą chowały się drzwi w zabudowie ( grubość profilu ) ??

Zabudowa to tylko ścianka maskująca i nie przenosząca żadnych obciążeń,wiec wystarczy zabudowa lekka,co do wygłuszenia to wełna nie załatwi sprawy,bo przestrzeń kieszeni w których chowają się drzwi jest otwarta.Taka zabudowa w razie awarii rolek może być kłopotliwa.Znacznie prostszy sposób to system naścienny, z szyną jezdną widoczną na ścianie, można montować także drzwi dwuskrzydłowe.

W takim razie jaki będzie lepszy sposób zrobienia stelażu w takim wypadku jak podałem?? Domyślam się że może być problem w razie awarii rolek ale o wiele lepiej wyglądaj takie drzwi chowane niż widoczne na ścianie no i dodatkowo zyskuje jeszcze ścianę przy której mogę coś postawić wracając jeszcze do wyciszenia tej ściany to drzwi które będą się chowały będą zajmowały około 70 cm przestrzeni z każdej strony w ścianie i wolnej przestrzeni za drzwmiami będzie jeszcze około 80 cm to może tą część wyłożyć jakąś wełną, może coś wytłumić??