Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwykłe okna jako dachowe ?

Recommended Posts

Może dziwne pytanie ...

W projekcie mam 2 okna dachowe 114x118. Okna będą służyły u mnie jako świetliki , więc szczerze mówiąc nie muszą się nawet otwierać , a umyć jak trzeba będzie to można od strony dachu ...

Typowe okna dachowe są zimne i ... drogie ...

Te energooszczędne maja bardzo wysokie ceny ..

W domu prawdopodobnie będą okna na systemie Veka Softline 82mm z szybami 0,5 i nawet w tym systemie Fix czy nawet okno "rozwierne" było w cenie niższej niż najtańsze okno dachowe w tym rozmiarze a dodatkowo było by prawie 2x cieplejsze ...

Najchętniej zamontowałbym 2 fixy jako okna dachowe i tyle.

Uszczelnić można by było taśmami rozprężnymi, takimi jak w tzw "ciepłym montażu" ..

Czemu nie wolno stosować zwyklych okien jako dachowe ?

A jesli wolno to czy ktoś montował ?

Edytowane przez kaszpir007

Może dziwne pytanie ...

W projekcie mam 2 okna dachowe 114x118. Okna będą służyły u mnie jako świetliki , więc szczerze mówiąc nie muszą się nawet otwierać , a umyć jak trzeba będzie to można od strony dachu ...

Typowe okna dachowe są zimne i ... drogie ...

Te energooszczędne maja bardzo wysokie ceny ..

W domu prawdopodobnie będą okna na systemie Veka Softline 82mm z szybami 0,5 i nawet w tym systemie Fix czy nawet okno "rozwierne" było w cenie niższej niż najtańsze okno dachowe w tym rozmiarze a dodatkowo było by prawie 2x cieplejsze ...

Najchętniej zamontowałbym 2 fixy jako okna dachowe i tyle.

Uszczelnić można by było taśmami rozprężnymi, takimi jak w tzw "ciepłym montażu" ..

Czemu nie wolno stosować zwyklych okien jako dachowe ?

A jesli wolno to czy ktoś montował ?

A jak chcesz rozwiązać sprawę kołnierza wokół okna "zwykłego", wstawisz zwykłą ramę okienną?

problemem też będzie wykonanie izolacji przeciwwodnej przy połączeniu dachu z oknem.

Okna dachowe są dedykowane do tego miejsca. odpowiednia konstrukcja. dodatkowe kołnierze - wszystko po to byś miał to połączenie szczelne i nie lało Ci się po roku czy dwu do domu

Tak na marginesie, dodaj do tego Twoje koncepcyjnego okna szybę hartowaną i już różnica w cenie będzie mniejsza

problemem też będzie wykonanie izolacji przeciwwodnej przy połączeniu dachu z oknem.

Okna dachowe są dedykowane do tego miejsca. odpowiednia konstrukcja. dodatkowe kołnierze - wszystko po to byś miał to połączenie szczelne i nie lało Ci się po roku czy dwu do domu

Tak na marginesie, dodaj do tego Twoje koncepcyjnego okna szybę hartowaną i już różnica w cenie będzie mniejsza

Fix z szybami 0,5 , gdzie Uw całego okna to 0,74 o wymiarach 1x2 to koszt z upustem około 500zł ...

Najgorsze okno 114x118 dachowe to koszt około 850zł a Uw = 1,4 ...

Dodatkowo jeszcze kołnierz ...

Energooszczedne okna dachowe są baaardzo drogie ...

Ciekawy jestem ile by kosztowało takie okno 114x118 z Uw też 0,74 ...

Patrzyłem na super energooszczedne które nie zbliżyły się do tego Uw które ma fix za 500zł a kosztowały około 3000zł za sztukę ..

Fix z szybami 0,5 , gdzie Uw całego okna to 0,74 o wymiarach 1x2 to koszt z upustem około 500zł ...

Najgorsze okno 114x118 dachowe to koszt około 850zł a Uw = 1,4 ...

Dodatkowo jeszcze kołnierz ...

Energooszczedne okna dachowe są baaardzo drogie ...

Ciekawy jestem ile by kosztowało takie okno 114x118 z Uw też 0,74 ...

Patrzyłem na super energooszczedne które nie zbliżyły się do tego Uw które ma fix za 500zł a kosztowały około 3000zł za sztukę ..

Z innej beczki. Jak widać w podłogę dałeś 10 cm styropianu czyli mało, szukasz natomiast super energooszczędnego okna dachowego i dodatkowo chcesz, żeby było to okno elewacyjne. Dziwne to wszystko. Ja mam w dachu 9 okien Velux standard plus, szyba pierwsza hartowana, druga laminowana, termo technology, wymiar 78 x 160 cm czyli duże. Za sztukę z kołnierzem po rabacie zapłaciłem niecałe 1900 złotych. Ale nie martwię się przeciekaniem itp, gdyż to okno typowo dachowe. Pozdrawiam.

Niestety. Zarysowuje sie tu jakies dziwne podejscie do tematu. Tam gdzie mozesz i mogles oszczedzic-oszczedziles.

W szukaniu oszczednosci obrales zly kierunek.

Kup tansze meble czy telewizor ale tu gdzie trzeba i rygor zastosowanych materialow i jakosci wykonania dopilnowac - szukasz oszczednoscj.

Nie zastosujesz kolnierza od okna dachowego do normalnego okna.

Nie zagwarantujesz szczelnosci normalnego okna zamontowanego w plaszczyznie dachu.

Kazda nieszczelność spowoduje dewastacje ocieplenia. Lekkie zawilgocenie zmniejszy radykalnie jego izolacyjnosc

Zrob jak chcesz. Twoja kasa. Twoje okna. Twoje wybory.

Tylko nie pisz pozniej.....POMOCY ? Gdy ludzie jak widac lepiej zorientowani Ci to odradzaja.

Zamiast do samochodu z silnikiem benzynowym lej olej napedowy - przeciez jest tanszy ;)

Niestety. Zarysowuje sie tu jakies dziwne podejscie do tematu. Tam gdzie mozesz i mogles oszczedzic-oszczedziles.

Spokojnie ...

Mówimy o zupełnie innym domu , więc proszę nie sugerować się podpisem ...

Po drugie , było to pytanie , bo byłem ciekawy czy jest jakiś sposób , albo ktoś zwykłe okna montował i tyle ...

Pytanie padło , bo okna fasadowe są tańsze i w tej cenie oferują dużo lepszą energooszczędność ...

Myślałem że są może jakieś kołnierze i sposoby montażu ...

Jak się nie da i nie można , to to zamyka temat i tyle ...

Wybiorę okna dachowe i tyle ...

Więc spokojnie i bez obrażania ...