dziadekw 12.07.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Kilka lat temu wyciągnąłem z piwnicy nie używany od b.dawna bojler elektryczny Biawar 50 l. Zainstalowałem go na działce i pięknie działał parę lat dając nam ciepłąwodę. Na zimę wodę spuszczam a wiosną napełniam dbając o odpowietrzenie. W tym roku dzieją się dziwne rzeczy. Gdy puszcza się ciepłą wodę w bojlerze słychać dziwne stuki i trzaski. A po nocy woda "kicha i prycha" strumień staje się coraz słabszy aż wreszcie przestaje płynąć. Po zakręceniu kranu i odczekaniu kilka minut wszystko wraca do normy - woda płynie pełnym strumieniem (choć nadal słychać dziwne szelesty i stuki). Czy ktoś może mi podpowiedzieć o co tu chodzi i o z tym zrobić ? Dodam, że już coś kombinowałem. Odciąłem wodę , zdemontowałem zawór bezpieczeństwa wraz z zaworem odcinającym (pod nim), otworzyłem zawór spustowy zamontowany na wylocie ciepłej wody i spuściłem wodę z bojlera. Zeszło prawie 50 l. Następnie zamontowałem wszystko ponownie i puściłem wodę nie zamykając zaworu wylotowego aż do chwili, gdy z wylotu poleciała pełnym strumieniem woda. Wtedy zamknąłem zawór spustowy. Układ działa tak, jak poprzednio ciepła woda jest, ale co rano cyrk. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts