Aaricia23 13.07.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Montaż okien w porothermie - panowie na pomiarach, z dwóch różnych firm stwierdzili że do ciepłego montażu mamy wnęki okienne wyrównać tynkiem tak żeby były gładkie. Ok rozumiemy to ale jak to zrobić na dolnym murku gdzie bloczki mają te komory i całość powpada do środka ? Nie gadałam jeszczez murarzem ale pomiarowcy od razu mówią że troche powpada, troche zostanie , wygładzić i bedzie ok. Taśma się bedzie czegoś takiego trzymała ? Jak wy to robicie ?Do montażu na piankę panowie twierdza że ani zamków bloczków ani dolnej krawędzi w ogole nie trzeba równać i można montoważ okna tak jak teraz na dołe bloczki. Czy to prawda ?NIe zdecydowaliśmy sie jeszcze na sposób montażu ale myślimy nad pianką.Czy 2tyś dopłaty za ciepły montaż na taśmy za obwód okien 70m to cena ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.07.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Ok rozumiemy to ale jak to zrobić na dolnym murku gdzie bloczki mają te komory i całość powpada do środka ? Siatka plastikowa + klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.07.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Siatka plastikowa + klej. Jak otwory z gruntu nie zostaly podmurowane do wymiaru cegla to jedyny sposob. A czy ma sens montaz z foliami ? Poczytaj na forum. Bylo tego od groma. Kolega T12345T robil testy. Do mnie to przemiawia.a 2 tys.... coz to jest w skali calej budowy ? Moze dziwnie brzmia takie slowa gdy kazdy grosz sie liczy ale na pewnych rzeczach nie ma co oszczedzac. Dorzuc do tego montazu jeszcze cieple parapety. Warto naprawde warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.07.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Montaż okien w porothermie - panowie na pomiarach, z dwóch różnych firm stwierdzili że do ciepłego montażu mamy wnęki okienne wyrównać tynkiem tak żeby były gładkie. Ok rozumiemy to ale jak to zrobić na dolnym murku gdzie bloczki mają te komory i całość powpada do środka ? Nie gadałam jeszczez murarzem ale pomiarowcy od razu mówią że troche powpada, troche zostanie , wygładzić i bedzie ok. Taśma się bedzie czegoś takiego trzymała ? Jak wy to robicie ? Do montażu na piankę panowie twierdza że ani zamków bloczków ani dolnej krawędzi w ogole nie trzeba równać i można montoważ okna tak jak teraz na dołe bloczki. Czy to prawda ? NIe zdecydowaliśmy sie jeszcze na sposób montażu ale myślimy nad pianką. Czy 2tyś dopłaty za ciepły montaż na taśmy za obwód okien 70m to cena ok ? Też proponowano mi montaż z taśmami za około 2 tys. Zrezygnowałem na rzecz zwykłej piany montażowej. Pieniądze przeznaczyłem na inny cel. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 13.07.2016 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Tak ciepłe parapety będą, dopłata 900zł, jednak raczej zrobimy na piance. Wiele naczytałam sie o ciepłym montażu, nawet na tym forum i przeważnie jest on zrobiony nieprawidłowo przez co tracimy te wszystkie plusy za ktore dopłacamy. Ja niestety nie mam sprawdzonej ekipy która na pewno mi zrobiłaby to dobrze. Co do dolnej ściany na której stanie okno to na razie murarze zostawili mi tam 20cm luzu więc tak czy siak musza domurować. W sumie nie pomyslałam że mozna uzyć czegoś innego niż porothermu, tyle że zwykła cegła będzie za niska, nawet dwie. Są takie bloczki o takiej wysokosci lub podobnej bez otworów w pionie ? Znalazłam o tej wysokości tylko kratówke K3 ale on ma tak jak porotherm. Murarz na długim urlopie bez telefonu a my musimy zamówić materiał :/ Edytowane 13 Lipca 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 13.07.2016 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Tak sobie myśle że skoro bedą ciepłe parapety to musze wymurować tylko te 15cm zamiast 20? Są takie bloczki z gładką górą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.07.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Tak sobie myśle że skoro bedą ciepłe parapety to musze wymurować tylko te 15cm zamiast 20? Są takie bloczki z gładką górą ? A po co z gładką górą, jakie to ma znaczenie? Piana wejdzie w otwory porothermu i będzie dobrze. Swoją drogą po co murarze zostawili 20 cm luzu i narobili przez to roboty. Otwory pod okna robi się od razu takie jak w projekcie, umożliwia to dokładny pomiar przez przedstawiciela firmy sprzedającej i montującej okna. Przy pozostawieniu zbędnego luzu istnieje duże prawdopodobieństwo pomyłki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.07.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 A po co z gładką górą, jakie to ma znaczenie? Piana wejdzie w otwory porothermu i będzie dobrze. Swoją drogą po co murarze zostawili 20 cm luzu i narobili przez to roboty. Otwory pod okna robi się od razu takie jak w projekcie, umożliwia to dokładny pomiar przez przedstawiciela firmy sprzedającej i montującej okna. Przy pozostawieniu zbędnego luzu istnieje duże prawdopodobieństwo pomyłki. Pozdrawiam. Piana wszystko zalatwi Ale Ty bzdury podpowiadasz !!!! Juz okno przekraczajace 80 cm musi byc na dole kotwione i kotwa MUSI byc trwale zamocowana do podloza co w przypadku pustakow szczelinowych jest trudne lub wrecz niemozliwe do wykonania. Oj ludzie czasem powstrzymajcie sie od porad bo takie bzdury wypisujecie ze ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.07.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Oj ludzie czasem powstrzymajcie sie od porad bo takie bzdury wypisujecie ze ..... To akurat jest przypadek beznadziejny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 13.07.2016 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) No właśnie obaj pomiarowcy od okien stwierdzili że przy montażu na pianę nie bedzie problemu z komorami porothermu od spodu okna, chociaż jeden coś tam mówił że z kotwami bedzie mniej stabilnie.Murarze nie domurowali tego ostatniego bloczka pod okno bo nie wchodził pełny pustak, a nie chcieli jeszcze docinać bo musieliśmy ustalić kierownikiem budowy ostateczną grubość wylewki. Teraz już wiadomo że brakuje 20cm jesli parapet ma być na 85cm a tak jest w projekcie. Oczywiscie te 20cm zmienią się na 15 jesli dojdzie ciepły parapet.No i teraz skoro i tak już murujemy to chyba warto dać coś gładkiego żeby ta powierzchnia nie wymagała dodatkowej obróbki ?Rozumiem że te zamki po bokach okna do montażu na piankę można olać i nie równać ? Edytowane 13 Lipca 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.07.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Piana wszystko zalatwi Ale Ty bzdury podpowiadasz !!!! Juz okno przekraczajace 80 cm musi byc na dole kotwione i kotwa MUSI byc trwale zamocowana do podloza co w przypadku pustakow szczelinowych jest trudne lub wrecz niemozliwe do wykonania. Oj ludzie czasem powstrzymajcie sie od porad bo takie bzdury wypisujecie ze ..... A czy ja pisałem coś o kotwach? Kotwy to podstawa i nie ma problemu przy mocowaniu ich do porothermu. Chyba, że ekipy montujące w Twoich stronach tego nie potrafią. Łapiesz za słowa, jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.07.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 To akurat jest przypadek beznadziejny.... Masz wiele wspólnych cech z warzywem, z którego robi się barszcz czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 13.07.2016 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Panowie... po co te wyzwiska...Wracając do tematu, czy mogę domurować te 15-20cm z betonu komórkowego ? Widziałam że stawiają z tego całe ściany nośne ale pod ostatnią warstwą pod okno zalecają zbrojenie. Jeśli u mnie bedzie porotherm pod spodem to też to pręty bedą konieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.07.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Panowie... po co te wyzwiska... Wracając do tematu, czy mogę domurować te 15-20cm z betonu komórkowego ? Widziałam że stawiają z tego całe ściany nośne ale pod ostatnią warstwą pod okno zalecają zbrojenie. Jeśli u mnie bedzie porotherm pod spodem to też to pręty bedą konieczne ? Możesz murować z komórkowego bez obaw. Okna nie ważą aż tyle, żeby się nad tym zastanawiać. Porotherm jest bardzo wytrzymały na ściskanie więc dodatkowe zbrojenie nie będzie potrzebne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 13.07.2016 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Dzięki za info, z tego ci widzę to nie produkują bloczków o wysokości jaka mnie interesuje tj 15 lub 20cm ale skoro to materiał jednolity to oczywiście nie bedzie problemu z kupieniem bloczka o grubości 15cm i wysokosci 24cm i po prostu murowanie go obróconego bokiem? Jedynie te uchwyty pomocnicze beda tez bokiem Moj porotherm ma grubość 25cm ale ten 1cm to już tynkarze bez problemu pokryją pod oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.07.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Masz wiele wspólnych cech z warzywem, z którego robi się barszcz czerwony. Biorąc pod uwagę Twoje złote myśli typu "ceramika jest wieczna", czy "nie wypielęgnujesz betonu pod folią", a także dzisiejszą, to Tobie blisko jest do tego, co tkwi we wnętrzu główki kapusty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.07.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Dzięki za info, z tego ci widzę to nie produkują bloczków o wysokości jaka mnie interesuje tj 15 lub 20cm ale skoro to materiał jednolity to oczywiście nie bedzie problemu z kupieniem bloczka o grubości 15cm i wysokosci 24cm i po prostu murowanie go obróconego bokiem? Jedynie te uchwyty pomocnicze beda tez bokiem Moj porotherm ma grubość 25cm ale ten 1cm to już tynkarze bez problemu pokryją pod oknami. Wytrzymać, wytrzyma, ale nikt nie zagwarantuje Tobie, ze na styku dwóch inaczej pracujących materiałow i tynku o różnej grubosci nie wyjdą rysy. Siatka to podstawa, ale to też nie jest 100% gwarancja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 13.07.2016 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 To lepiej docinać porothermy i tynkować od góry? Przecież krawędzie bloczków bedą i tak zmasakrowane po takiej operacji. Jakie rozwiązanie proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.07.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Biorąc pod uwagę Twoje złote myśli typu "ceramika jest wieczna", czy "nie wypielęgnujesz betonu pod folią", a także dzisiejszą, to Tobie blisko jest do tego, co tkwi we wnętrzu główki kapusty... A co, może ceramika nie jest wieczna? Może beton komórkowy jest wytrzymalszy, co? A co masz na dachu, jak nie ceramikę? No, chyba że blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.07.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 To lepiej docinać porothermy i tynkować od góry? Przecież krawędzie bloczków bedą i tak zmasakrowane po takiej operacji. Jakie rozwiązanie proponujesz? Zrób tak jak radzi Ci fotohobby. Najlepiej oklej cały dom razem z szybami w oknach siatką i dla pewności jeszcze raz siatkę, żeby nie pękło na styku różnych materiałów. A na to wszystko, tak dla pewności i na wszelki wypadek daj mocną siatkę i zaciągnij super mega klejem. Ale i tak nie ma 100% pewności, że nie pęknie. Pozdrawiam i życzę trafnie podjętych decyzji, najlepiej samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts