Aaricia23 13.07.2016 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Nie będzie grzejników a tynk będzie gipsowy. Jeśli zdecyduje sie na b.komórkowy to pewnie dam tą siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.07.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Tak sobie myśle że skoro bedą ciepłe parapety to musze wymurować tylko te 15cm zamiast 20? Są takie bloczki z gładką górą ? Fuga 1.5 cm cegla 6 cm 1.5 cm cegla 6 cm daje 15 cm Tyle ile musisz podmurowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 14.07.2016 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Czyli zakladając okno o szerokosci 150cm bo takich mam większość i koniecznosc podmurowania 15cm to musze dać dwie warstwy po 12 cegieł czyli 24 cegły i kupe zaprawy. Stosując bloczki zgazobetonu bedą dwie i pół sztuki i cieniutka warstwa gotowej zaprawy lub kleju. Druga opcja wydaje sie łatwiejsza, nawet samemu do zrobienia bez czekania na murarza... No tylko potem kłopot z tą siatką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.07.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Jaki kłopot ?Przecież tynkarze i tak często stosują siatkę przy nadprożach, czy w narożach otworów.Ja miałem wnęki okienne uzupełnione styrodurem w miejscu poszerzeń pod rolety - na styku nadproża i styroduru poszła siatka i nie pęknięć. Edytowane 14 Lipca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.07.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Uswiadomilem Ci tylko ze fuga bedzie normalna a nie jakas ogrooooomna i osiagniesz dokladnie zakladane 15 cm Tylko tyle Predzej i szybciej osiagniesz bloczkiem tylko nie wiem czy dostaniesz 13.5-14 cm Trzeba bedzie ciac co w sumie nie jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 14.07.2016 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Są takie 59x24x15 więc są wysokie na 24cm. Po prostu kładło by się je bokiem i brakło by tylko 1cm na szerokości więc do grubszego tynku.i to nie będzie wszedzie dokładnie 15cm, zresztą jak zrobimy 16cm to też nie bedzie problem, po prostu parapet bedzie 1cm wyżej.A tak swoją drogą to ciepłe parapety od różnych producentów okien pewnie też mają różne wysokości. Akurat z tej firmy (M&S) powiedzieli mi że mam przewidzieć 45mm na wysokości ale z innej może być inaczej prawda? Edytowane 14 Lipca 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 14.07.2016 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Panowie jeszcze jedno pilne pytanie. Mąż rozmawiał rano z jednym z oferentów okien i ten stwierdził że stosowanie ciepłych parapetów bez ciepłego montażu jest bez sensu bo te profile parapetowe mają jakieś frezy które właśnie są przystosowane do ciepłego montażu, taśm itp a nie do montażu na piankę... a taki mialiśmy plan... Gość ma racje czy też moj mąż coś źle zrozumiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.07.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Panowie jeszcze jedno pilne pytanie. Mąż rozmawiał rano z jednym z oferentów okien i ten stwierdził że stosowanie ciepłych parapetów bez ciepłego montażu jest bez sensu bo te profile parapetowe mają jakieś frezy które właśnie są przystosowane do ciepłego montażu, taśm itp a nie do montażu na piankę... a taki mialiśmy plan... Gość ma racje czy też moj mąż coś źle zrozumiał ? Gość nie ma racji albo twój mąż coś źle zrozumiał można zamontować okna z zastosowaniem podkładów parapetowych bez stosowania foli /taśm do montażu warstwowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 18.07.2016 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Ok sprawa wyjaśniona, zrobią ciepłe parapety na piance. Kwestia tylko tego czy teraz wygładzać pionowe ściany otworów tynkiem przed wstawieniem okien ? Tam są te zamki w porothermie, okolo 1cm grubości. Czy będzie szczelniej jeśli otynkujemy i w ogóle wyrównamy te otwory. Dla murarza to nie problem - jedna dniówka na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.07.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Jesli ma byc montaz bez uszczelnienia to zostawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 18.07.2016 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Jakie uszczelnienie masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.07.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 folie paroszczelne i paroprzepuszczalne bądź montaż na taśmy rozprężne wielofunkcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 19.07.2016 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Czyli tzw ciepły montaź, za duża dopłata u nas w firmach które robią to profesjonalnie - od 4 do 6tyś. Musimy zostać przy piance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.07.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Masz az tyle okien ? Ponad 200 mb obwodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.07.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Bo jesli tak to wybacz ale jestes kolejnym przykladem dosc dziwnego podejscia do okien i ich montazu.Wywalasz kupe kasy na okna ( no chyba ze tu tez wybierasz najtansze) a oszczedzasz na ich prawidlowym zamontowaniu.Na fundamentach czy dachu także szukalas oszczednosci ?Ciagle pokutuje przeświadczenie ze okna to taniocha a montaż wręcz za darmo. Ludzie szacujac koszta budowy przyjmuja ceny w oderwaniu od realiow i pozniej zdziwienie. Teksty w stylu "zakladalem/lam ze na okna wydam 10 tys" (gdy nawet taniocha Drutow wychodzi dwa razy tyle) sa na porzadku dziennym.Później ludzie tu pisza - wieje mi od okien. POMOCY !!!! Lub nie moge zamknac okna POMOCY !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 19.07.2016 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Kupuje dość dobre okna o wspolczynniku Uw poniżej 0.8 (na lepsze mnie nie stać), dopłacam za "ciepłe parapety" prawie 1000zł. Mam obwodu 78mb. Same okna wyceniono mi na około 13tyś z tymi parapetami. biore te parapety bo każdy je poleca, także osoby które maja je kilka lat i widza różnicę w stosunku do stawiania okna na gołym murze. Wyceny z dwóch firm które ktoś tu polecał - za sam ciepły montaż: jedna 5700zł, druga 4900zł. firmy z Gliwic.Wycena za ciepły montaż w firmie w której zamawiamy okna - dopłata 1800zł w stosunku do montażu na pianę (czyli w sumie też ponad 3600zł) ale mimo że twierdzą że mają doświadczenie to widać z rozmowy że specami w tym pewnie nie są. Wymagasz ode mnie zebym zapłaciła za montaż połowę wartości okien, niestety nie stać nas. Budżet na okna jest jaki jest i nie możemy go przekroczyć. Zrobiono nam obliczenia i w domu z naszą powierzchnią koszty ciepłego montażu zwrócą sie po około 15-20 latach - szczerze wątpie, że te okna tyle wytrzymają. Szczerze wątpie też czy ten montaż byłby taki idealny jak w tabelce z Uw wygląda. Nie wiem na ile te obliczenia sa wiarygodne, ale obliczał mi to ktoś obyty w temacie - osoba której kompletnie obojętne było jaki typ montażu wybiorę. Do tego ciepłego montażu jeszcze musielibyśmy doliczyć kilka stówek dla murzarza za wygładzenie tynkiem otworów w porothermie. Pan w salonie powiedział też że konieczne tez byłoby ocieplenie jak najszybsze budynku bo taśmy nie mogą byc odsłonięte zbyt długo a my ocieplenia nie planujemy do końca roku. Kolejne koszty i koszty... Edytowane 19 Lipca 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.07.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Folie można zabezpieczyć, kosztuje to kilkadziesiąt złotych. Za 5.5tyś - rzeczywiście nie warto.Ale to jakas kosmiczna kwota za 78mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.07.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Mowa o dplacie nie 5 tys tylko 1800 Twoj wybor i z takim nastawieniem nie sposob polemizowac. Znajdz artykuł na stronie oknotest.pl o szczelnym montazu Moze cos zrozumiesz bo te Twoje okna z Uw=0,8 za kilka lat realnie nie beda mialy znaczenia gdy obok beda nieszczelnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 19.07.2016 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Dopłata 1800 jest w tej firmie gdzie cipeły montaż robią "od czasu do czasu". U takich gdzie robią to ponoć dobrze i często jest dopłata ponad 3000zł i od tej sumy obliczono mi oszczedność niecale 200zł rocznie na ogrzewaniu. Zwróci sie po 15-20 latach.Piszesz że okna na piance sie rozczelnią bokami, ale skąd moge mieć pewność czy tak nie bedzie z montażem warstwowym? Robiony jest stosunkowo od niedawna i żywotność tych materiałów wcale nie musi być lepsza od pianki stosowanej dużo dłużej. Znam wiele domów znajomych gdzie okna są na piance od X lat, są to nawet b.tanie okna i ogromna większość z nich nie narzeka na nieszczelności itd. Zakładam więc że obie motody z biegiem lat stracą swoje właściwości. Gdyby ta dopłata była rzędu 1000zl i zwróciła się po 5 latach to ok, ale wszystko ponad to jest dla mnie nieopłacalne. Edytowane 19 Lipca 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.07.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Idac tym tokiem rozumowania oblicz po ilu latach zwroca ci sie cieple parapety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts