Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien a wygładzenie boków otworów.

Recommended Posts

A co, może ceramika nie jest wieczna? Może beton komórkowy jest wytrzymalszy, co? A co masz na dachu, jak nie ceramikę? No, chyba że blachę.

Tyle, że Ty pisałeś o tym w kontekście systemowych wkładów kominowych.

Porównując je ze stalowymi, ktore wg Ciebie "po kilku sezonach będą jak sito"

Kolejna złota myśl.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To lepiej docinać porothermy i tynkować od góry? Przecież krawędzie bloczków bedą i tak zmasakrowane po takiej operacji.

Jakie rozwiązanie proponujesz?

Ceramika to bardzo kruchy materiał, ale i ją da się dociąć równo.

Gazobeton to jest rozwiązanie najwygodniejsze, ale niosące za sobą ryzyko o którym wspomniałem.

Siatka je oczywiście minimalizuje.

Myśle, że bardziej wartościowe będą porady Kierownika Budowy, obecnych tu fachowców, montujących okna, czy ekipy murarskiej, niż osoby spoza branży, której właśnie kończą budować dom.

Murarz jest w Bułgarii, kierownik w Grecji i tak bedzie jeszcze polotra tygodnia a ja do jutra musze zamówić okna, które beda za jakieś trzy tygodnie a do tego czasu wnęki muszą być wymurowane i wyschnięte także szukam pomocy tutaj :) Ewentualnie napisze pytanie w innym dziale...

Tak na mój rozum to te spękania są mało prawdopodobne, na wsiach jeszcze kilka lat temu budowano z byle czego, kolejne warstwy muru były z różnych materiałow, teraz większość tych budynków sie ociepla i tynkuje i nic raczej nie pęka.

Witam

Nie wdając się w polemikę poradzę Ci Aaricia23 tylko tyle:

- po pierwsze ZAPOZNAJ się z instrukcją montażu producenta Twoich OKIEN oraz "ciepłego parapetu" skoro takowy chcesz zastosować

- po drugie poszukaj ekipę, która ma pojęcie o tym co robi i wykona Ci montaż zgodnie z wytycznymi/instrukcjami

- po trzecie bardzo uważnie czytaj FM - niestety sporo inwestorów czyta to co chce przeczytać, podobnie jak Ty, skoro sporo jest ekip które źle wykonują "ciepły montaż" to lepiej go nie robić - to błędne rozumowanie, lepiej poszukać taką ekipę, która to zrobi dobrze ... i tyle w temacie.

Pozdrawiam

Murarz jest w Bułgarii, kierownik w Grecji i tak bedzie jeszcze polotra tygodnia a ja do jutra musze zamówić okna, które beda za jakieś trzy tygodnie a do tego czasu wnęki muszą być wymurowane i wyschnięte także szukam pomocy tutaj :) Ewentualnie napisze pytanie w innym dziale...

Są piły do cięcia porothermu i jemu podobnych. Wypożyczyć i do dzieła. W czym problem?

Siatka, siatka, wszędzie należy dawać siatkę. Siatka wg fotohobby jest panaceum na wszystko!

Zaraz ktoś się odezwie i podobnie, jak w wątku z pielęgnowaniem betonu uświadomi Cię, jaką rolę pełni siatka na styku dwóch materiałow o różnych właściwościach.

Coś z tym musi być ..

Sam szukam okien i dostałem sporo wycen ...

Co do "obróbki" okien to z tego co czytałem murarz od razu powinien obrobić okna i że powinny być przygotowane do montażu okien.

Ja będę kazał obrobić okna i tyle . Zaprawę murarz ma więc co to za problem ?

A na pewno w obrobionej wnęce okno będzie lepiej i pewniej osadzone i montaż też pianą bedzie pewniejszy i zapewne trwalszy ....

Z tego co czytam murarze powinni wykończyć też okna , tyle że widzę większość ma to gdzieś ...

A co ciepłego montażu , mam ten sam problem ...

Dla wielu firm ciepły montaż to coś "nowego" i dziwnego i dużo firm mówi że szkoda kasy ...

Większość robi na foliach , nieliczni na taśmach rozprężnych ...

Sam się zastanawiam czy warto , bo to dopłata około 2000zł a w niektóych przypadkach wiecej ...

Blisko mnie buduje deweloper i montują tam okna Aplhavile (czy jakoś tam ,na profilu 90) z ciepłym montażem i szczerze mówiąc mimo że okna montuje producent to nie wygląda to zbyt ciekawie , jakieś zwisające taśmy ?

Najgorrsze że nie widać co jest pod tymi taśmami ..

Chyba tylko jeden oferuje na taśmy rozprężne i chyba wolałbym jak juz na taśmy , bo po pierwsze widać a po drugie taśma się sama rozpręża więc nie ma szansy że powstanie kiedyś szpara lub nieszczelność , no chyba że taśma rozprężna po pewnym czasie ulegnie "osłabieniu" ...

Sam stosuję przed tym dylematem , ale raczej zarykuję , ale jak już to z taśmą rozprężną + ciepłe parapety ...

Mnie zależało na zapewnieniu jak największej szczelności, wiec na taśmy sie zdecydowałem.

Przy montażu byłem obecny, wiec co jest pod nimi wiem.

Nie jest to inwestycja, której opłacalność łatwo obliczyć.

Wiem tylko tyle - mieszkałem domu w Porothermu, gdzie okna montowane były do nieobrobionych pustaków na "pianę, ktora miała dać radę".

Siedząc, leżąc na kanapie pod parapetami w zimie czułem stały, mało komfortowy ruch powietrza.

Po dwóch, trzech latach to zjawisko wydawało sie bardziej intensywne, niż w pierwszym sezonie.

Teraz tego nie mam. Moźe mam lepsze okna, a moze montaż inny.

Witam

- po drugie poszukaj ekipę, która ma pojęcie o tym co robi i wykona Ci montaż zgodnie z wytycznymi/instrukcjami

Pozdrawiam

Łatwo powiedzieć " znajdź ekipę która jest dobra". Widziałam sporo budów znajomych z ktorych tylko jena robiła ciepły montaż. Jakość wykonania - nawet dla nas laików w temacie beznadziejna... Na chyba 10 firm sprzedających okna tylko kilka oferuje ciepły montaż i zwykle sie przyznają że robią to raz na kilka miesięcy. Szkolenia ekip ? Odpowiedź: Nekoniecznie przeszły... coś tam było ale żadnego potwierdzenia na papierze... od razu widać że bajki opowiadają.

Jeśli znasz ekipę która trudni sie ciepłym montażem w mojej okolicy i robi to z głową to chętnie dopłacę. Jak na razie nie znaleźlismy a wierz mi że długo szukaliśmy. Teraz sobie oglądam protokół z pomiarów moich otworów okiennych i mierzymy i niektore pomiary są błędne u jednego z panów o 10-15mm. Strach myśleć co byloby przy montażu.

No właśnie wązniejsza jest ekipa która wstawiła okna a nie sama matoda na piankę czy taśmy. Mieszkałem w mieszkaniu gdzie okna wstawiła mi ekipa, oczywiście na piankę. Ściany byle jakie z rozpadających sie cegieł z lat 60tych, krzywe masakrycznie otwory po wypruciu starych okien. I co ? Mieszkałem tam jeszcze 5 lat i nic nie dmuchało, nic nie pękało i żadnego "wiatru" czy tańczacych firmanek nigdy nie było. A montaż najprostszy na pianę, nikt nie wygładzał wnęki tynkiem po wyjęciu starego okna.

No właśnie wązniejsza jest ekipa która wstawiła okna a nie sama matoda na piankę czy taśmy. Mieszkałem w mieszkaniu gdzie okna wstawiła mi ekipa, oczywiście na piankę. Ściany byle jakie z rozpadających sie cegieł z lat 60tych, krzywe masakrycznie otwory po wypruciu starych okien. I co ? Mieszkałem tam jeszcze 5 lat i nic nie dmuchało, nic nie pękało i żadnego "wiatru" czy tańczacych firmanek nigdy nie było. A montaż najprostszy na pianę, nikt nie wygładzał wnęki tynkiem po wyjęciu starego okna.

Poczekaj, poczekaj, fotohobby zaraz Ci udowodni, że nie masz racji. Chyba, że stosowałeś siatkę zbrojącą jako lek na każde zło. Pozdrawiam.

Echhh...zazarta dyskusja a tu z komorki ciezko wziac w niej udzial

Jak zrozumialem do podmurowania jest ok 15 cm wiec....dwie warstwy cegiel i po sprawie :)

Pomijajac obowiazujace prawo mowiace o warunkach jakie musi spelnic polaczenie okna z murem szczelny montaz ( tzw. Cieply ) to gwarancja trwalosci tego miejsca przez lata. Dobitnie dowiodl to kolega T12345T w swych badaniach. Te 2000 "zwroci" Ci sie ponizej 10 lat a to w budowaniu okres juz satysfakcjonujacy.

Ale oczywiscie nie musisz sluchac tych co siedza "w branzy" juz 20 lat i naiwnie sadza ze ich porady na Forum Muratora cokolwiek zmienia wsrod laikow podejmujacych wyzwanie budowy wlasnego miejsca na ziemi

Mnie zależało na zapewnieniu jak największej szczelności, wiec na taśmy sie zdecydowałem.

Tasmy gwarantuja ci to samo co folie pod wawunkiem nie tylko prawidlowego dobrania tasmy do wielkosci szczeliny ale takze montazu.

Z jednym sie zgadzam. O ile foli uzywa coraz wiecej ekip i zaczynaja to dobrze robic o tyle montazystow pracujacych na tasmach i potrafiacych to dobrze zrobic jest bardzo malo.

Cegła ma tylko 6cm więc nawet z ogromna porcją zaprawy raczej dwa rządki nie starczą. I czy to na pewno będzie lepsze niż bloczek komórkowy? Z bloczkiem jest o tyle łatwo że wystarczy mi na okno dwie lub dwie i pół sztuki i jedno okno można zrobić w parenaście minut :) A z cegłami murarz będzie sie bawił ze dwie godziny. Koszt materiału tez pewnie razy trzy... Dlatego tak sie dopytuje czy warto...

Tasmy gwarantuja ci to samo co folie pod wawunkiem nie tylko prawidlowego dobrania tasmy do wielkosci szczeliny ale takze montazu.

Z jednym sie zgadzam. O ile foli uzywa coraz wiecej ekip i zaczynaja to dobrze robic o tyle montazystow pracujacych na tasmach i potrafiacych to dobrze zrobic jest bardzo malo.

Tutaj moja nieścisłość - mój montaż jest na folii, choc bardziej mi sie tan materiał kojarzy z taśmą :)

Faktem jest, że na taśmach rozprężonych wycen nie otrzymywałem.