Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka, wylewka, dylatacja - jak to zrobić, żeby nie wtopić.

qrko

Recommended Posts

Witam.

Przeczytałem ten temat, ale zakładam nowy, żeby nie odkopywać 7 letniego wątku.

Jutro wkracza ekipa od podłogówki i uznałem, że trzeba by się czegoś dowiedzieć w temacie, żeby przypilnować aby było to zrobione poprawnie. Chodzi mi oczywiście o zgranie instalacji grzewczej z przyszłymi dylatacjami, które trzeba zaplanować już teraz.. Z tego co się na szybko dowiedziałem, osobne strefy oddzielone dylatacjami najlepiej robić osobnymi pętlami grzejnymi, a odcinki zasilania/powrotu przechodzące przez dylatacje obłożyć peszlem 30cm (po 15cm po każdej stronie dylatacji). Czy coś się zmieniło przez te lata i są jakieś nowe, lepsze rozwiązania które powinienem zastosować czy trzymać się tego co już wiem? Rzut parteru w załączniku, na żółto wymyślone przeze mnie dylatacje - czy poprawnie i nie za mało? Jeżeli wystarczy to z czego najlepiej je wykonać? Taśma taka jak wzdłuż ścian, czy są jakieś lepsze metody?

Styropianu EPS100 jest 20cm (4x5cm na zakładkę), na to 7cm wylewki, budowlaniec doradza zbrojenie siatką nad podłogówką, pytanie czy najpierw zalać lekko rurki i potem rozłożyć siatkę czy nie ma problemów żeby siatka od początku leżała na rurkach?

8e8fae57cbdda.jpg

Edytowane przez qrko