qrko 13.07.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Witam. Przeczytałem ten temat, ale zakładam nowy, żeby nie odkopywać 7 letniego wątku. Jutro wkracza ekipa od podłogówki i uznałem, że trzeba by się czegoś dowiedzieć w temacie, żeby przypilnować aby było to zrobione poprawnie. Chodzi mi oczywiście o zgranie instalacji grzewczej z przyszłymi dylatacjami, które trzeba zaplanować już teraz.. Z tego co się na szybko dowiedziałem, osobne strefy oddzielone dylatacjami najlepiej robić osobnymi pętlami grzejnymi, a odcinki zasilania/powrotu przechodzące przez dylatacje obłożyć peszlem 30cm (po 15cm po każdej stronie dylatacji). Czy coś się zmieniło przez te lata i są jakieś nowe, lepsze rozwiązania które powinienem zastosować czy trzymać się tego co już wiem? Rzut parteru w załączniku, na żółto wymyślone przeze mnie dylatacje - czy poprawnie i nie za mało? Jeżeli wystarczy to z czego najlepiej je wykonać? Taśma taka jak wzdłuż ścian, czy są jakieś lepsze metody? Styropianu EPS100 jest 20cm (4x5cm na zakładkę), na to 7cm wylewki, budowlaniec doradza zbrojenie siatką nad podłogówką, pytanie czy najpierw zalać lekko rurki i potem rozłożyć siatkę czy nie ma problemów żeby siatka od początku leżała na rurkach? Edytowane 13 Lipca 2016 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 13.07.2016 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Podzieliłem salon wzdłóż komina na mniej więcej równe części, bo wcześniej było wzdłuż filarka kolo schodów i wychodziło 30-12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.07.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Dlaczego kładziesz styro w czterech warstwach?Najlepiej jest położyć w dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 14.07.2016 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Nie wiedziałem, już jest ułożony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.07.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 siatkę kładzie się około w połowie grubości jastrychu. Dylatacja z tej samej pianki PE o grubości 10mm, co ułożona wokół ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.07.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Masz 42 m2 w salonie i tylko dwie pętle?Każda petla powinna mieć swoje pole oddylatowane od reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.07.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 U mnie salon ma 25 m2 i też dwie pętle. Obie oddylatowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.07.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Masz 42 m2 w salonie i tylko dwie pętle? Każda petla powinna mieć swoje pole oddylatowane od reszty. Zastosuj zbrojenie siatką stalową co pozwoli wykonać całą płytę bez dylatacji, a to z kolei da większe możliwości przy montażu posadzki finalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts