maciuspala 13.07.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Witam serdecznieMimo poszukiwania oszczędności w budowie domu postanowiłem iż te poczynione oszczędności przeznaczę na WM.Ale czy musi to tyle kosztować bo czuje że firmy zajmujące się tym tematem chcą z inwestorów wydoić ile się da.Mam wybrany projekt http://pracownia-projekty.dom.pl/za_dom_w_kansas_ce.htm gdzie chcę pozbyć się kominów bo kominka nie chce a kotłownie węglową przerabiam na gaz i będzie prawdopodobnie rura pozioma do pozbycia się spalin i zaciągnięcia powietrza.Chciałbym żeby projekt był już przystosowany do WM czyli odpowiednie przygotowane przepusty ułatwiające późniejszy montaż.Wysłałem zapytanie do kilku firm zajmujących się tym tematem i czuję trochę niesmak.Z forum wiem że same materiały potrzebne do WM to koszt ok 4000 zł i do tego jednostka jaką sobie wybiorę.(powiedzmy za 5000 jest już wybór)Otrzymałem pierwszą ofertę na 8500 zł instalacja a komplet z Thessla Green 300 na kwotę 14000 zł i uważam że oferta nie jest zła ale koszt robocizny wychodzi tu ok 4-5 tys. ale szczytem są następne oferty to już mnie przeraziły.Druga oferta to 23 tys z uwzględnieniem reku Bartosz, a trzecia to 26 tys z Thessla ale modelem 400.Więc chciałem się zapytać forumowiczów czy firmy chcą się nachłapać kasy czy po prostu mogą proponować jakieś lepsze rozwiązania.Rozmawiałem z najtańszą firmą i wstępnie proponuje budowę na sztywnych rurach spiro ale można to zmienić na PCV lub zrobić mieszaninę i kosztowo może się to zmienić bardzo niewiele.Nadmienię ze najtańsza firma jest najbardziej znana z wszystkich i ma dobre opinie i dużo realizacji na swoim koncie.Może ktoś ma sprawdzone namiary na instalatora który nie musi opłacać drogich samochodów i budowy prezesa a zrobi to uczciwie i solidnie z okolic małopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 13.07.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 jak uważasz ze to za drogo, to zrób sam, jak na etapie budowy stanu surowego odpowiednio to przemyslisz i zrobisz przepusty przez strop, to samo układanie rur to pestka i roboty na 1 dzień dla 2 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.07.2016 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 No po to główkuje na etapie projektu żeby nie trzeba było wiercić przez strop, wolałbym tego są nie robić ale 5000 za góra 2 dniówki 2 osób.Ja wiem że wiedza kosztuje tylko czemu za moją wiedzę też fachową nikt nie chce tyle płacić.Uważam że montaż fachowy za 2500 to cena adekwatna do takiej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.07.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Nic nie stoi na przeszkodzie abyś zrobiła to sama lub znalazła firmę która wykona Ci to za 2500 PLN. Przy budowie domu rozpiętość ceny w granicach +/- 300-400% za robociznę jest normą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 13.07.2016 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Chyba mam mało męski nick Pracuje w handlu budowlanką dobrych kilka lat i widzę jak niektórzy próbują się dorobić na innych bo " wiedza kosztuje".Sprawdzając ceny robocizny i usług i konsultując z moim majstrem który buduje domu 50 lat tylko się uśmiecha i daje mi namiary na ludzi którzy robią to samo od lat czyli dobrze i cenowo często przez pół.Na wsi rządzi się to innymi prawami niż w miastach.Ale WM to dla niego czarna magia i co najgorsze dla wielu też....każdy pyta ..po co ci to...a ja chce. Edytowane 13 Lipca 2016 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 13.07.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 skoro są tacy co za to płacą, to są tacy co tyle za to biorą, wolny rynek. Można położyć samemu jak komu za drogo (ja tak zrobiłem, bo 4 lata temu ceny były jeszcze wyższe niż piszesz wyżej), a można nawet założyć własną firmę układającą wentylację, skoro to taki "złoty biznes". Biznes polega na "dorabianiu się na innych", nie ma w tym nic złego. Powiem więcej, to nawet bardzo dobrze, bo dzięki temu gospodarka się kręci. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 13.07.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Montaż WM+reku nie jest trudny. Wiest wiele materiałów na tym forum jak się do tego zabrać i jakie jednostki mają dobry stosunek ceny do jakośći. Są tez firmy, które zrobią Ci projekt i dobiora odpowiednią jednostkę jeśli kupisz u nich wszystkie materiały. Wtedy dostajesz zestaw do domu i trzeba tylko poskładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts