Kacperkarol15 13.07.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Witam. Znajomy zlecił mi pracę przy fundamentach starego domu. A więc na każdym narożniku podkopuję się pod fundament ok. 30cm Spod fundamentu wybieram ziemię tak głęboko jak gruby jest sam fundament i oczywiście 1,5m w jedną i drugą stronę budynku. Zamieszczam zbrojenie 20x20(belka w kształcie L) i całość zalewam betonem tak aby złapało jeszcze ok 20 cm starego betonu. Tak samo robię na środkach ścian. Następnie na tym poziomie będzie dom obkopany zaszalowany i zazbrojony i zalany betonem do poziomu gruntu czyli ok. 1m. Czyli oprócz tego że w okół domu będzie drugi fundament to jeszcze pod stary trzeba się podkopywać. Czy ktoś może mi powiedzieć na ile taką robotę wycenić? Nie chciał bym wziąć ceny z kosmosu, ale chciał bym też zarobić. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Kacperkarol15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 13.07.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Jak nie masz doświadczenia w odkopywaniu fundamentów to lepiej dla swojego bezpieczeństwa odpuść. Takie podkopywanie może sie skończyć osunięciem sie domu A jak uparty to poszukaj po frazie "podbijanie fundamentów betonem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperkarol15 14.07.2016 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Tak kazał mi sam właściciel robić. I nie pytam czy to prawidłowo tylko jak wycenić robote. Zaznaczam, ja tylko wykonuję to co zlecił mi właściciel, który nie da sobie różnych rzeczy wytłumaczyć. Chodzi mi tylko o cenę. Edytowane 14 Lipca 2016 przez Kacperkarol15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.07.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Jak nie wiesz ile czasu ci to zajmie to jak chcesz sie wyrobić w cenie?Ja to zrobię za 100 zł...dasz radę w tej cenie?Cene się ustala na podstawie czasu pracy a nie mając cene ustalasz czas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 14.07.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 sąsiad ma łeb na karku. jak się chałupa osunie to nie na niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperkarol15 14.07.2016 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Jak nie wiesz ile czasu ci to zajmie to jak chcesz sie wyrobić w cenie? Ja to zrobię za 100 zł...dasz radę w tej cenie? Cene się ustala na podstawie czasu pracy a nie mając cene ustalasz czas pracy. Co ma piernik do wiatraka? Pytam ile za taką robotę i tyle. Nie powinno to nikogo interesować czy ja to zrobię w jeden dzień czy tydzień. To jest już mój zysk lub strata. Chodzi mi o cenę za całość. A Czasu przy takiej robocie to nawet wróż Maciej nie przewidzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.07.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 No pisze ci koszt za całość to 100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 14.07.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 No pisze ci koszt za całość to 100 zł co tak drogo? taka robota to max. 75 PLN za calosc, powyzej to rozboj w bialy dzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperkarol15 14.07.2016 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Przepraszam nie będę się zniżał do waszego poziomu intelektualnego. O takie informacje nie prosiłem. I nie chodzi tu o 75zł czy też 100zł bo za takie pieniądze to nawet z domu nie wyjdziecie jeżeli takie rzeczy robicie. Oprócz tego mam wiele innych robót u znajomego do zrobienia które między czasie będę robił. Muszę wtedy policzyć za wszystko.Ale co tam. Wy fachmany wszystkie rozumy pozjadali i na wszystko głupia odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 14.07.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Spróbuj policzyć ile dni zajmie każdy etap robót. Dodaj do tego z 20% jako zapas. Jeżeli dziennie pracujesz po 8 godzin, wymyśl sobie stawkę za godzinę np. 20zł netto. Za cięższe roboty możesz przyjąć inną stawkę na godzinę. Masz prosty wzór na robociznę za dany etap prac: ilość godzin * stawka. Robociznę i materiał rozliczasz osobno. Na materiał będziesz miał faktury/rachunki, więc to nie problem. Sam dasz radę to policzyć. Wiesz ile metrów jest do przerobienia, zaplanuj sobie czas na dany etap i licz. Edytowane 14 Lipca 2016 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 14.07.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 wez projekt i idz do kosztorysanta. powie ci dokladnie.nie ma projektu? daj na msze i modl sie zebys nie zrobil katastrofy budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts