Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podlewanie starych fundamentów - cena

Recommended Posts

Witam. Znajomy zlecił mi pracę przy fundamentach starego domu. A więc na każdym narożniku podkopuję się pod fundament ok. 30cm Spod fundamentu wybieram ziemię tak głęboko jak gruby jest sam fundament i oczywiście 1,5m w jedną i drugą stronę budynku. Zamieszczam zbrojenie 20x20(belka w kształcie L) i całość zalewam betonem tak aby złapało jeszcze ok 20 cm starego betonu. Tak samo robię na środkach ścian. Następnie na tym poziomie będzie dom obkopany zaszalowany i zazbrojony i zalany betonem do poziomu gruntu czyli ok. 1m. Czyli oprócz tego że w okół domu będzie drugi fundament to jeszcze pod stary trzeba się podkopywać. Czy ktoś może mi powiedzieć na ile taką robotę wycenić? Nie chciał bym wziąć ceny z kosmosu, ale chciał bym też zarobić. Edytowane przez Kacperkarol15

Tak kazał mi sam właściciel robić. I nie pytam czy to prawidłowo tylko jak wycenić robote. Zaznaczam, ja tylko wykonuję to co zlecił mi właściciel, który nie da sobie różnych rzeczy wytłumaczyć. Chodzi mi tylko o cenę. Edytowane przez Kacperkarol15

Jak nie wiesz ile czasu ci to zajmie to jak chcesz sie wyrobić w cenie?

Ja to zrobię za 100 zł...dasz radę w tej cenie?

Cene się ustala na podstawie czasu pracy a nie mając cene ustalasz czas pracy.

Co ma piernik do wiatraka? Pytam ile za taką robotę i tyle. Nie powinno to nikogo interesować czy ja to zrobię w jeden dzień czy tydzień. To jest już mój zysk lub strata. Chodzi mi o cenę za całość. A Czasu przy takiej robocie to nawet wróż Maciej nie przewidzi.

Przepraszam nie będę się zniżał do waszego poziomu intelektualnego. O takie informacje nie prosiłem. I nie chodzi tu o 75zł czy też 100zł bo za takie pieniądze to nawet z domu nie wyjdziecie jeżeli takie rzeczy robicie. Oprócz tego mam wiele innych robót u znajomego do zrobienia które między czasie będę robił. Muszę wtedy policzyć za wszystko.Ale co tam. Wy fachmany wszystkie rozumy pozjadali i na wszystko głupia odpowiedź.

Spróbuj policzyć ile dni zajmie każdy etap robót. Dodaj do tego z 20% jako zapas. Jeżeli dziennie pracujesz po 8 godzin, wymyśl sobie stawkę za godzinę np. 20zł netto.

Za cięższe roboty możesz przyjąć inną stawkę na godzinę.

Masz prosty wzór na robociznę za dany etap prac: ilość godzin * stawka.

Robociznę i materiał rozliczasz osobno. Na materiał będziesz miał faktury/rachunki, więc to nie problem.

Sam dasz radę to policzyć. Wiesz ile metrów jest do przerobienia, zaplanuj sobie czas na dany etap i licz.

Edytowane przez Antymateria