Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lakierowanie frontów meblowych

djtommy

Recommended Posts

Dwuskładnikowe, poliuretanowe. Marki np. ICA, Millesi. Nie do dostania w handlu masowym, ale są hurtownie które sprzedają ilości detaliczne (minimum logistyczne to okolice litra / kilograma). Widzę że jesteś z Nadarzyna; w Jankach jest firma Redix, u nich kupisz system lakierów (bo dochodzi jeszcze odpowiedni podkład, rozcienczalnik) w ilościach detalicznych. Największe ograniczenie - aplikacja tylko natryskiem. Wałkiem itp. mizerny efekt, szkoda materiału.

Uważa się że samochodowe są za miękkie, lepiej użyć dedykowane meblowe.

Natomiast dochodzi kwestia polerowania, samochody fabrycznie wychodzą z tzw. morką / skórką pomarańczową. Fronty meblowe robi się zazwyczaj na wysoki połysk. Dogadaj się z lakiernikami w jakiej jakości wykonają pracę aby nie było niedomówień co do jakości powierzchni.

Lakiernie mam na miejscu :) Teść ma warsztat samochodowy, więc generalnie na razie na próbę trzeba by zrobić i zobaczyć jak im to wyjdzie.

Jeżeli wyjdzie jak trzeba to wtedy będzie to dla nas jakaś oszczędność.

Orientacyjny koszt materiału na polakierowanie od zera mdfu na 10mkw jaki by był?

Nie potrafię dokładnie oszacować; ale z 200-300 mikronów lakieru nawierzchniowego trzeba by nalać, więc myślę że jakieś 2-3 litry lakieru powinny starczyć. Myślę że wraz z podkładem jakieś 100-150 PLN za litr trzeba liczyć; czyli strzelam że materiał lakierniczy to jakieś max 450 PLN. Jak robotę będziesz miał gratis to wyjdzie korzystnie.

Najwięcej zabawy będzie z lakierowaniem krawędzi.

Możesz poszukać MDF laminowany jednostronnie, wtedy lakieruje się tylko jedną powierzchnię (tą surową). Z tego co słyszałem można też lakierować MDF laminowany dwustronnie, ale wtedy prawdopodobnie trzeba zastosować dedykowany podkład - w hurtowni lakierów napewno doradzą.