Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza i wyciszenie stropu

PanCaro

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat co do ocieplenia poddasza.

Jedni odradzają inni polecają...

Jedna osoba odradza piankę PUR bo jak wiadomo dach "pracuje" i może wystąpić pęknięcie pianki. Ale znów poleca "swój" system ocieplenia nazwany "ThermoMC" (wełna celulozowa). Kolejna osoba może nałożyć piankę PUR na dach na 18-22 cm grubości a koszt tego cudu 50 zł (tu jest problem bo nie wiadomo jak z jakością bo cena coś dziwna).

Z kolei potrzebuje również wyciszyć strop aby domownicy na dole nie dostawali..... wiadomo czego. "ThermoMC" podobno do tego się nadaje i bardzo wycisza z tego co słyszałem od sprzedawcy.

Kolejna sprawa to myślę nad takim czyms:

-na belki nad pokojami rozłożyłbym płyty a na tych płytach owy produkt "thermoMC". Aby pod samym dachem osiągnąć wysoką temperaturę. A następnie do tego zamówić pompę ciepła typu powietrze-woda aby pompa wciągała gorące powietrze z poddasza.

Więc pytania:

1. Co polecacie na wyciszenie stropu (jakieś granulaty, wełnę, styropian...)? A może mata wygłuszająca? Jest to rozsądne czy nie? Podłoga ma wyglądać tak: betonowy strop > legary > płyty OSB - a pod legarami lub płytami OSB coś na wygłuszenie.

2. Czy korzysta ktoś z pompy ciepła typu powietrze-woda?

3. Czy słyszał ktoś kiedyś o ThermoMC?