aangie1 14.07.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Witam, jako że zostałam sama z wyborem okien proszę o poradę.Dostałam oferty z trzech firm, każda pracuje na innym profilu:1. Okna z Dobroplast na profilu Encore - najtańsza oferta2. Okna z Amberline na profilu Veka Softline- cena optymalna3. Okna Redan na profilu Thermo Optimum- najdroższe okna Wszystkie na pakiecie 3-szybowym. Dodam,że moje największe okno (tarasowe suwanka dzielona na pół) ma wymiary 250x268 oraz okno nieotwierane (witryna) 196x174. Dość istotnym faktem jest to,że w planach mamy ogrzewanie podłogowe gazowe. Więc moje kolejne zapytanie, to czy inwestować w montaż taśm czy też ciepłych parapetów? Czy straty ciepła będą o tyle mniejsze, że ciepły montaż w ogóle się zwróci? Z góry dziękuję za Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 14.07.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Suwanka o wysokosci 268 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.07.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 jeśli wszystkie 3 firmy zrobiły ofertę na taką suwankę jak podałaś to skreśl wszystkie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.07.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 moze liczy te 268 z poszerzeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aangie1 14.07.2016 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Suwanka o wysokosci 268 ? Mój błąd, 220cm wysokości 268 szerokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 10.08.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 1. Poproś o podanie współczynnika Uw dla całego okna, a nie tylko szyby. Często zdarza się tak, że producent/diler podaje tylko Uw szyby i w ten sposób może zafałszować Twój wybór.2. Montaż na taśmy i ciepły parapet wcale się nie wykluczają. Można dać i ciepły parapet i zrobić opaskę z taśm dookoła okna (oczywiście poza parapetem). Koszt oczywiście będzie większy, ale likwiduje do 95% mostków termicznych w stolarce.3. Nikt tak naprawdę do końca nie jest w stanie powiedzieć ile dokładnie zaoszczędzisz na takim ciepłym montażu. Można poprosić o wykonanie audytu energetycznego osoby do tego uprawnionej w dwóch wariantach - z ciepłym montażem i bez. Oczywiście taki audyt też kosztuje i z tego co się orientuję w Zachodniopomorskim dla budynku mieszkalnego jednorodzinnego jest to koszt 200-500 zł. Wiadomo, że im mniej zapłacisz tym mniej dokładny może być taki audyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts