Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki profil wybrać

Recommended Posts

Witam, jako że zostałam sama z wyborem okien proszę o poradę.

Dostałam oferty z trzech firm, każda pracuje na innym profilu:

1. Okna z Dobroplast na profilu Encore - najtańsza oferta

2. Okna z Amberline na profilu Veka Softline- cena optymalna

3. Okna Redan na profilu Thermo Optimum- najdroższe okna

Wszystkie na pakiecie 3-szybowym. Dodam,że moje największe okno (tarasowe suwanka dzielona na pół) ma wymiary 250x268 oraz okno nieotwierane (witryna) 196x174.

Dość istotnym faktem jest to,że w planach mamy ogrzewanie podłogowe gazowe. Więc moje kolejne zapytanie, to czy inwestować w montaż taśm czy też ciepłych parapetów? Czy straty ciepła będą o tyle mniejsze, że ciepły montaż w ogóle się zwróci?

Z góry dziękuję za Wasze opinie.

• 4 weeks później...

1. Poproś o podanie współczynnika Uw dla całego okna, a nie tylko szyby. Często zdarza się tak, że producent/diler podaje tylko Uw szyby i w ten sposób może zafałszować Twój wybór.

2. Montaż na taśmy i ciepły parapet wcale się nie wykluczają. Można dać i ciepły parapet i zrobić opaskę z taśm dookoła okna (oczywiście poza parapetem). Koszt oczywiście będzie większy, ale likwiduje do 95% mostków termicznych w stolarce.

3. Nikt tak naprawdę do końca nie jest w stanie powiedzieć ile dokładnie zaoszczędzisz na takim ciepłym montażu. Można poprosić o wykonanie audytu energetycznego osoby do tego uprawnionej w dwóch wariantach - z ciepłym montażem i bez. Oczywiście taki audyt też kosztuje i z tego co się orientuję w Zachodniopomorskim dla budynku mieszkalnego jednorodzinnego jest to koszt 200-500 zł. Wiadomo, że im mniej zapłacisz tym mniej dokładny może być taki audyt.