Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się zabezpieczyć ?

Recommended Posts

- myślę , że dobrym sposobem dla obu stron byłaby akredytywa - jako dokument pozwlający ci na odbiór pieniędzy z akredytywy byłby protokó odbioru podpisany przez inwestora

( tym samym znikną jego wątpliwości co do tego ,że spartolisz robotę ) , bowiem jeżeli nie będzie pozytywnego protokołu odbioru nie dostaniesz kasy z akredytywy

Umowa jest potrzebna , lecz powinna skupiać się na stronie technicznej a nie finansowej

A jeszcze jedno , sprawdzenie inwestora przez wywiadownię nie jest drogie , zwłaszcza przy wartości kontraktu ok 200 tys.

To na tyle

[Mając protest lub potwierdzenie odmowy zapłaty prawny posiadacz weksla może

- wręczyć weksel dowolnemu żyrantowi i otrzymać w zamian sumę wekslową (nominał weksla plus poniesione koszty),

żyrant w takiej sytuacji odpowiada; won bo psem poszczuję!

- wystawić na jednego z żyrantów weksel zwrotny (następuje spłata zobowiązania z weksla innym wekslem),

żyrant w takiej sytuacji odpowiada: na łeb upadłeś?

- wnieść pozew do sądu w trybie przepisów k.p.c. o postępowaniu nakazowym z żądaniem wydania nakazu zapłaty

jak pisałem jedyne co można zrobić

- sprzedać weksel, najlepiej dłużnikowi naszego dłużnika, ten spłaci nim swoje zobowiązanie

dłużnik naszego dłużnika nic nie odpowiada bo właśnie umarł ze śmiechu

[/i]

czy na tej stronie jest odpowiedż co zrobić w przypadku tak określonych zachowań naszych żyrantów? mieczotronix na pewno masz poczucie humoru i darujesz mi

żyrant w takiej sytuacji odpowiada; won bo psem poszczuję!

Przecież kupa instytucji na codzień się nimi posługuje Bank wymaga weksla in blanco jako zabezpieczenia kredytu albo firma leasingowa jako zabezpieczenia leasingu samochodu. Wiem też, że wiele dużych hurtowni udziela kredytów kupieckich biorąc jako zabezpieczenie właśnie weksel in blanco. Oni nie zbierają sobie tych papierów, żeby wieszać w toalecie prezesa. Ja nie mam dużej praktyki z wekslami, więc więcej na ten temat już nie powinienem się wypowiadać.

Też miałem kiedyś prace o podobnym rozmachu ale na dzień dzisiejszy wolę klientów indywidualnych ale to z powodów w jaki odbywają się przetargi

Prawnik jest dobry ale tylko do sprawdzenia umowy bo biorąc taka robotę to musisz podpisać to co Ci dają a zabezpieczenie bankowe i weksel dobre są ale do czasu najlepszym zabezpieczeniem jest rozliczanie etapami w formie faktur częściowych to wymaga jednak pewnych negocjacji ale jeśli obie strony maja dobre intencje to się dogadacie ale jeśli nie to lepiej posłuchaj Zbycha masz przecież co robić

Życzliwa konkurencja