marcinkrakwoj 14.07.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Witajcie, Jestem właścicielem starego drewnianego domu. Kilka faktów: * Dom częściowo z 1946 roku, z bali . Do tego z dwóch stron "budynki gospodarcze". Z lewej strony domu jako osobny budynek zbliżony maksymalnie do domu , z tyłu zaś można to nazwać integralna część domu, jednak traktowana jako pomieszczenie gospodarcze, mająca wejście tylko od budynków gospodarczych (nazwijmy to dobudówką)* Pod koniec lat 80 tych nowy właściciel domu dobudował do niego drugie piętro w formie szkieletowej (niższe niż 2,20 metra). * Czy ta nadbudowa była legalna? tego nie wiem, mam dokument, że miałem jakieś pozwolenie z gminy, w razie konieczności mogę zacytować. Do decyzji był dołączony załącznik (pewnie plan), jednak nie przetrwał do tych czasów. Dodatkowo żadne plany i dokumenty co do tego domu nie przetrwały ani w starostwie ani w archiwum gminy. *cala nieruchomość (licząc z nadbudówką ) leży na granicy działki - około 1 metr z prawej strony i 1,5 - 2,5 metry do tyłu, szerokość działki większa niż 16 metrów w najdłuższym jej punkcie. * starostwo poinformowało mnie, gdy byłem tam się dopytać o dokumenty , plany, że nic nie będzie i trzeb ujawnić dom w rejestrze za pomocą geodety. Teraz dlaczego pytam: Chciałbym ocieplić dom (mniejsza z tym jakimi metodami, ale od zewnątrz) i najlepiej rozszerzyć dobudówkę (ewentualnie zostawić ją w tej samej szerokości w której jest obecnie), w następnej kolejności wymurować porządnie pomieszczenia gospodarcze. Nie ukrywajmy w dobudówce też chciałbym zmienić materiał z drewna (teraz jest to posadowione na kilku betonowych słupach, na to legary i obite deskami. Wiem że jeżeli chodzi o rozbudowę, to muszę się trzymać odległości od innych działek. Co natomiast jeżeli chcę po prostu zmienić "materiał konstrukcyjny" i wykonać termomodernizację? Co się z tym wiąże - co to tak naprawdę jest ujawnienie domu przez geodetę? Jak rozumiem przyjdzie wymiaruje dom, dodatkowo ilość kondygnacji, przyłącza itp Na sam koniec dodam, że dom otoczony jest przez działki rolne, w PZP oznaczone jako MU, najbliższy dom około 30 metrów dalej, piszę tego posta gdyż nie przewiduję że sąsiedzi sprzedadzą mi nawet skrawek pola, szczególnie że nieświadomie ubiegli mnie w staraniach o tą kluczową działkę i dopiero co ją kupili, a co za tym idzie ponieważ owa działka sąsiaduje z ich działkami już nie mogę liczyć na to że i tak nie wybudują tam córce domu z powodu braku miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts