Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"ANDROMEDA I" - tymi ręcami w miarę umiejetności i czasu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1.

Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami z szalowaniem pod strop Ackermannowski? Niby szukam, oglądam zdjęcia, ale konkretów wciąż nie znalazłem. Wprawdzie mi umówiony murarz tłumaczył co i jak, ale mi umknęło, a nic nie mogę rozkminić z moich notatek. Zupełnie jak na studiach :D

Jaki dać deski między rzędami pustaków? Jakie deski w poprzek pod nimi, żeby podeprzeć? Jaka grubość stępli? A długość? Trzeba kupić z małym zapasem. Pamiętam, że na składzie, gdzie brałem słupki na ogrodzenie i deski na bramę mieli stęple 2.5m w bardzo dobrej cenie. Ale chyba te będą za krótkie.

A może w ogóle szalunki wypożyczyć?

2.

Następne pytanie: ktoś ma doświadczenie z cięciem ceramiki za pomocą piły szablastej z brzeszczotem np 400mm? Na youtube wygląda na proste. Piłkę mam nową, kupiona parę lat temu i jeszcze nie wyjęta z walizki :yes: tylko brzeszczot kupić.

3. Betoniarka z allegro? 180/150L za ok 900pln? Warto?

• 3 weeks później...

Nikt nic nie wniósł, więc sam musiałem znaleźć. Zamówiłem 250 nowych stempli 3m, po 4zł/szt, więc bajka. Tyle, że muszę po nie jechać z 30km.

Desek szukam używanych, bo kubik drewna u mnie po 550-580pln.

Zacząłem się przyglądać tematowi okien i na razie próbuje ogarnąć dachowe. Mam ich w projekcie 7szt (spore, bo 780x1600), więc potencjalnie po kieszeni zaboli. Rozkład okien jak niżej:

andromedaI_r2.jpg

No i tak sobie gdybam czy aby na pewno potrzebuje okna w garderobie. Bo nie znajduje żadnych solidnych argumentów "za". Tak czy tak musi tam być sensowne oświetlenie, bo z garderoby korzysta się głównie rano (przez połowę roku na dworze ciemnica) lub wieczorem, kiedy i tak jest ciemno.

Zostaje 6, z czego 4 są sparowane. Tak sobie kombinuję z ofertą Fakro:

0) zanim zacznę: czy zmiana rozmiaru okna dachowego jest dopuszczalna czy też za bardzo namiesza w konstrukcji dachu? Jakby nie patrzeć to jedna z krokwi będzie przecięta - nie mam pojęcia jak to się ma dachu jako całości...

1) okno 78×160 ma powierzchnię szyby równa 0.85m2, czyli dwa takie będą mieć 1.7m2 w pomieszczeniu, kiedy są obok siebie.

2) największe okno w ich ofercie (standardowe wymiary) ma szybę 1.16m2 przy wymiarze 114×140. Stracę1/3 powierzchni przeszklenia.

3) oszczędność przy zakupie olbrzymia, bo za dwa mniejsze zapłacę 2300pln, a za jedno 114×140 zapłacę 1250pln (według oknadachowe.com przy wybranym typie, któremu się przyglądam).

Jakieś sugestie?

Sebcioc55, krokwie na tej połaci są co 90cm (osie krokwi), więc nie ma siły, żeby okna nie były w przestrzeniach między nimi.

aiki - na schody (hall 8.5m2) jest jedno okno, drugie do małej sypialni "nad biurkiem". To obok okna na schody to daszek nad drzwiami wejściowymi.

andromedaI_w1.jpg

A można dodać okno w ścianie szczytowej? Np dodać dwa od strony "prawej" patrząc na rzut z góry kilka postów wyżej? Odległość od granicy nie stanowi problemu (7m+). Jedna niedogodność, że jest to strona północna... i na tą chwilę działka obok przypomina zagajnik i nie wiadomo, czy i kiedy ktoś ją zacznie urządzać.

Im więcej myślę o tych oknach dachowych w tych dwóch pomieszczeniach po prawej, tym więcej mam wątpliwości: rozmiar d*py nie urywa, cena za to tak (3 okna to 3000-3500, kołnierze pewnie z 1000, i do tego montaż).

I jeszcze ta lukarna: na co mi ona? Walor estetyczny żaden (w sketchupie od dawna mam narysowany dom bez lukarny i za każdym razem jak patrzę w projekt budowlany to mi coś nie pasuje), wykonanie kosztowne (stosunkowo), jako doświetlenie pomieszczenia to klapa, zwłaszcza, że sypialnia na orientację (w poprzek) w stosunku do lukarny.

Muszę przemyśleć czy aby czasem nie dołożyć dwóch okien na ścianie północno-wschodniej. Będzie taniej, jaśniej, cieplej.

Kwestia prawna: okna mogę dołożyć, ale usunąć lukarnę już raczej nie tak łatwo...

Monologu cześć dalsza: narysowałem sobie ściany szczytowe w SketchUpie, w skali, i nie ma szansy na dwa okna. Tzn jest, małe, koślawe, niepraktyczne.

Bo:

- północna strona,

- "las" rosnący 6m od ściany,

- nieustawna łazienka i mała sypialnia w klimacie "światło w tunelu".

Kilka rzeczy zostało postanowionych:

- likwidujemy lukarnę, bo - jak już pisałem - estetycznie mi nie podchodzi. Gdybyśmy nie kupili działki z projektem, wybrałbym dom z prostym dachem dwuspadowym, "stodołę" jak kto woli. Jak to mój ojciec mówi: "miejsce kurnika jest za domem".

- okna dachowe wybrałem, będzie drogo, ale ciepło: Fakro FTP U5 z dwukomorowym pakietem szybowym i ciepłym montażem.

- stolarka okienna: dostałem kilka wycen, wszyscy jak jeden mąż chcą ode mnie ok 11ooo złotówek za:

+ (3x) 150x150

+ (2x) 180x230, drzwi balkonowe

+ (1x) 180x150, fix

+ (1x) 290x180, fix

Wszystkie okna mieszczą się w przedziale 0.65-0.8 W/m2K. Ciepły montaż (właściwie to szczelny) na folie i piankę między nie. Szacuję, że całe szkło wyjdzie w granicach 2oooo PLN.

- ekipa od dachu jest wstępnie zarezerwowana na lipiec. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

I nie mniej ważne: będę miał OZC od Asolta. Forum namieszało mi w głowie odnośnie grzania prądem, muszę podjąć jakąś decyzję.

Temat okien niestety daleko przede mną choć już myślę nad problemami z nimi związanymi (ciepły montaż np MOWO + rolety tak by w warstwie ocieplenia 20cm się puszki zmieściły). Szacowałem kiedyś, że typowe okno dachowe dobrej jakości kosztuje nie mniej niż 2 a może i nawet 3kzł. Jak napisałeś, że będzie drogo to od razu zaznaczyłem nazwę okna -> klikam prawym klawiszem myszy i wybieram Szukaj w Google: "Fakro FTP U5" potem trafiam na link:

http://www.oknadachowe.com/towar/okna-dachowe-fakro-ftp-v-u5-szyba-dwukomorowa#6

(swoją drogą ciekawe - folnet - to ta słynna, dobra firma od wszystkiego co z folią/ membranami związane:) )

No i widzę te okna w cenie np 1500zł (07 78cm x 140cm) - płacisz więcej/ mniej? Ile znaczy "będzie drogo"? Każdy ma własną interpretację "drogo" - moja jest taka, że jaka by nie była budowa domu to i tak jest drogo ale na pewno "taniej" niż kupno mieszkania :)

Trafiłeś w sedno z tą stroną :D o ile dalej będą dostępne promocyjne pakiety to kupię FTP+kołnierz+XDB właśnie w rozmiarze 78x140. A dlaczego drogo? Bo mam ich 5 sztuk + jedno 114x140 w łazience. Wyjdzie pewnie ok 10k.

Aaaaano, do tych planowanych 20k nie doliczyłem rolet :(

Sam o tym myślę i boję się, że w środku sezonu budowlanego jednak ceny podskocza, bo zwiększy się popyt.

Co do rolet to czekam na jedną wycenę (MS evolution z MS Okna) właśnie z roletami. Trzeba ogarnąć temat wcześniej, bo może trzeba zrobić wyższe otwory okienne, aby zmieścić kasety rolet.

Powoli zaczynam rozglądać się za pustaki Ackermana. Ciekawe czy znowu najtańsze znajdę na Allegro jak w przypadku pustaków ceramicznych...

Co do ceny "standardowej" to na stronie Fakro jest ich cennik na wszystkie modele i wymiary. Byłem u lokalnego przedstawiciela i na wjazd mi powiedział, że on ma 28% zniżki od cen producenta i tak mogę sobie policzyć każde okno z osobna. I jeszcze dochodzi fakt, że sam pewnie nie będziesz montował i firma dekarska może Ci je wziąć na 8% VAT. Ja mam taki plan.

Dostałem parę wycen na okna, co mnie cieszy :) nie celuję w okna pasywne, bo mnie nie stać. Te kilka ofert, które dostałem mieszczą się w przedziale od 10500 do 12000 za okna w większości o 0.6

Abyście mieli pojęcie za co te 11ooo ciężko zarobionych złotówek wołają, to wyliczę Wam co i jak u mnie będzie. I do tego parametry okien, które najprawdopodobnie u mnie zawitają:

(3x) 1500x1500, jedna kwatera, U=0.71

(1x) 1800x1500, fix, jedna kwatera, U=0.62

(1x) 2900x1800, fix, dwie kwatery, U=0.63

(2x) 1800x2300, okna balkonowe, U=0.73

Ciepłe ramki, montaż szczelny na foliach paro-szczelnych i -przepuszczalnych. Jest chyba jeszcze dopłata do ciepłego parapetu. Chyba się zdecyduję na niego. Dochodzi jeszcze kwestia rolet, które chcę bardzo po paru latach spędzonych w Germanii. Tam to standard i ciężko na początku po powrocie do Polski było ogarnąć spanie w niecałkowitej ciemności. Aż kupiliśmy do mieszkania rolety wewnętrzne, które są prawie w 100% szczelne.

Niby tylko 7 okien. Ale ponad 20m2 szyb. W pierwszej chwili ogarnął mnie niepokój, że będzie w chałupie ciemno, ale nie będzie źle. Dochodzi jeszcze 4.8m2 szyb dachowych. Będzie OK. Musi być :D

Temat styropianu został poruszony: ceny "galopują".

Byłem w jednej hurtowni i mogę mieć 031 grafitowy z Enerporu (Kielce) za 203zl/m3. Może 1 lub 2 zł mniej przy 40m3 i dostawie do mnie prosto z zakładu. No ale to jest 40m3. Gdzie mam to niby trzymać? Miałem na firmie 24m3 EPS100 na podłogę i bardzo komplikowało to operowanie na placu. Gadałem jeszcze z ojcem i mi mówił, że jak w domu ocieplał i styro leżał przez 3 tygodnie, w lecie, raczej suchym, to w większości opakowań dolna płyta była zeżarta przez gryzonie :( a jakbym sam kupił teraz to pewnie z 6 miesięcy będzie musiał poleżeć.

Chyba sobie odpuszczę i dołożę ten tysiąc złotych jak już będę wiedział na czym stoję.

Edytowane przez ggdh