ggdh 07.03.2017 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Już zapłaciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 08.03.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Pytałem i wygląda to tak, że 50pln x 8 = 400pln/m3. Ja za 2.5m3 zapłaciłem chyba 530. cena u producenta 133zł/m3 + VAT (159,90zł brutto) http://www.perlipol.com.pl/cennik transport (paleta do 2m3) = 150 + VAT (184,50zł brutto) transport (paleta do 1,5m3) = 133+VAT (163,59zł brutto) Czyli za 2,5m3 trzeba by zapłacić 399,75zł + 327,18 = 726,93 zł (miałeś o prawie 200zł taniej ) Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 08.03.2017 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Tyle, że ja muszę sobie po to pojechać niby tylko 50km i przy okazji zabrać coś firmowego, ale zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 08.03.2017 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 DUNE! A później nastała JASNOŚĆ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 09.03.2017 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Jest prąd i jest robota! 1) zawitała na budowie i betoniarka, kupiłem o poj. 190L i ok 150L zasypowej, na dwa worki cementu powinno starczyć na każdy zasyp. 2) myślę, że wydanie 120PLN na długi brzeszczot do piły szablastej było BARDZO DOBRYM pomysłem: Piła leżała w walizce od 4 lat i przez ten okres przecięła jedną deskę - TERAZ SOBIE NADROBI 3) jeszcze szarpnąłem się na wiertło 18mm pod SDS MAX i szło jak w masło. No może w 4 przypadkach na 6, bo w dwóch musiałem się otrzeć o zbrojenie w ścianie fundamentowej. Taka rada na przyszłość: jak nie jesteś pewny czy znajdziesz coś niespodziewanego w tym, w czym wiercisz, nie bierz wiertarki między nogi na szczęście ja to wiedziałem i jak mi parę razy wyszarpnęło te 1300W z rąk to byłem na to przygotowany... Jutro kończę wiercenie kolejnych 6 otworów i zakotwię pręty fi16. Kotwę mam Tytana, dwóch różnych majstrów mi ją poleciło. Poza tym plan na jutro jest dość ambitny: BĘDĘ BUDOWAŁ KIBEL! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 09.03.2017 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Aha, dostałem wyliczenia OZC. Co powiecie na 30kWh/m2/rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.03.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Aha, dostałem wyliczenia OZC. Co powiecie na 30kWh/m2/rok? Mozliwe, ale nie takie łatwe do osiągnięcia Podasz więcej szczegółów? Parametry przegórd, jakies obrazki od asolta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 09.03.2017 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 A pewnie - te główne: - podłoga z podłogówką w różnych wariantach pokrycia wierzchniego: 0.097-0.098- skosy (28cm wełna+GK+blachodachówka): 0.142- ściany zewnętrzne (25cm ceramika + 20cm @ 0.031): 0.13 I chałupa: - podłogi grzane: 230m2- kubatura: 550m3, ale może ciut więcej po podniesieniu ścianki kolankowej (nie wiem czy to uwzględnili)- zapotrzebowanie na ciepło: ~6900kWh- zapotrzebowanie 30kWh/m2/rok Jeżeli pompa ciepła gruntowa bierze ze ściany 1/3-1/4 swojej mocy grzewczej to by wychodziło, że zużyje 1700-2300kWh. Nawet w zwykłej taryfie (0.66zl/kWh) wychodzi mi 1500PLN/rok za ogrzewanie. COŚ MI TO ZA RÓŻOWO WYGLĄDA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.03.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Jak mostków cieplnych nie narobidz i dasz dobre okna, to może się udać. Jeszcze dom musi być szczelny, czyli najtrudniej dobrze zrobić skosy, no i trzeba WM, bo inaczej nie ma szans na taki wynik. I tak uczciwie pisząc, to jak masz grzać drogim prądem, to nie na to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 10.03.2017 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Czemu od razu drogim? Przeca napisałem "nawet w zwykłej taryfie", wiadomo, że każdy z chociaż kilkoma neuronami pod deklem będzie grzał w nocnej Żeby trochę ostudzić ten mój entuzjazm to dodam, że nie wiem jak się liczy"powierzchnię grzanych podłóg", bo 230m2 wydaje mi się bardzo dużo za dużo, albo sam nie wiem co buduję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 10.03.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 hmm dziwne trochę te wyniki, u mnie:dach 0,122 GORZEJdach 0,131 LEPIEJściana 0,118 LEPIEJokien też raczej nie przeskoczysz bo mam naprawdę niskie współczynniki, chyba że ja mam bardzo duża powierzchnię szkła w stosunku do ciebie ale nie sądzę. 32m2 (okien) podłogi 134m2 ("prawie" dwa razy mniej?)kubatura 414m3zapotrzebowanie 6072zapotrzebowanie 45 kWh/m2/rok ???? Dziwnie to wychodzi przy twojej powierzchni ale może dlatego że ja mam parterowy a ty poddasz albo jeszcze jakiś inny czor:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 10.03.2017 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Klepię to, co dostałem od Asolta. Faktycznie może diabeł tkwić w aspekcie parter/poddasze, bo u mnie "trochę" większe zapotrzebowanie na ciepło jest dzielone na "dużo" więcej metrów powierzchni. Stąd wynik. Gdybam sobie, bo się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 10.03.2017 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Co do okien to zdecydowałem się na Pagen bluEvolution na profilu Salamander. Zadecydowała cena, bo współczynniki ułamkowo gorsze niż wcześniej opisywane MS Okna (MS Evolution 82): (3x) 1500x1500: ______________0.7(1x) 1800x1500 fix:_____________0.66(1x) 2900x1800 fix: ____________0.66(2x) 2300x1800 drzwi balkonowe: _0.72 Dachowe:(5x) 780x1400:________________0.97(1x) 1140x1400:_______________0.97 Okien mam ZDECYDOWANIE mniej niż Ty, bo chyba 23m2. Takie projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 10.03.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 To wszystko kwestia stosunku A/V poniżej cyt z internetów: A - pola powierzchni wszystkich przegród, oddzielających część ogrzewaną budynku od powietrza zewnętrznego, gruntu i przyległych pomieszczeń nie ogrzewanych, liczona po obrysie zewnętrznym [m2]. V – kubatura ogrzewanej części budynku, pomniejszona o podcienie, balkony, loggie, galerie itp. liczona po obrysie budynku [m3].Jednostką współczynnika kształtu budynku jest 1/m. Najlepiej gdy współczynnik kształtu domu jest jak najniższy. Oznacza to, że bryła budynku powinna być jak najbardziej zwarta, zbliżona kształtem do kuli bądź sześcianu, czyli brył charakteryzujących się najmniejszym współczynnikiem A/V. W praktyce architekt powinien unikać stosowania konstrukcji ścian, a w szczególności dachu budynku o bardzo złożonym kształcie (dach wielospadowy, wykusze itp.). Biorąc pod uwagę zużycie energii budynek o wysokim współczynniku A/V „zużywa” więcej energii niż wykonany w tej samej technologii budynek o niskim współczynniku A/V. Bardzo często współczynnika A/V używa się jako kryterium przydatny do kreślenia granicznej wartości zużycia energii pierwotnej EP. Wartość współczynnika A/V dla budynków pasywnych waha się od 0,75 do 1,25. Oznacza to, że stosunek pola powierzchni (po obrysie ścian zewnętrznych) do objętości budynku jest zbliżony i na 1m2 powierzchni przypada ok. 1m3 objętości budynku. Np u mnie: ściana 0,117 podłoga 0,1 strop 0,067 okna <0,8 drzwi 0,8 więc jakbym dodał 5cm styro i sprawdził szczelność (wymagana 0,6) to miałbym dom w standardzie NF15 czyli pasywnym, w teorii. Niestety w rzeczywistości tak to nie wygląda i przy takich danych zapotrzebowanie na grzanie wychodzi mi 50 kWh/(m^2*rok), co w obecnej chwili się sprawdza. A teraz uwaga ciekawostka, jeżeli poddaszę zrobię użytkowe i w dach pomiędzy krokwie dam 20cm wełny 035 to zapotrzebowanie na ciepło spada mi do 22 kWh/(m^2*rok) przy 2x większej powierzchni (oczywiście na górze są skosy więc kubatura nie 2x większa). Czyli dodając do parterówki poddasze grzejemy 2x większą powierzchnię ale płacimy mniej - to jest teoretyczna prawda. Może kiedys jak będę miał za dużo kasy to sprawdzę tą teorię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 10.03.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 No oki.Czyli wychodzi że w parametrach mnie i kolegę bijesz na głowę a i tak masz gorszy wynik w życzywistości, czy to oznacza że powinniśmy się spodziewać wyniku np o 20/30% gorszego niż OZC czy życie pokazuje że nie da się tak uszczelnić domu bo jak wiemy robiłeś swoimi rękoma więc durszlaka raczej nie masz. Sorki za zaśmiecanie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 10.03.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 U mnie też byłoby lepiej, gdybym miał lepszy stosunek A/V. I tak mam dom na planie kwadratu, a to najlepiej, ale parterówka to zawsze duży strop i duży fundament. Gdybym podniósł o jedną kondygnację, to powierzchnia przegród zewnętrznych wzrosła by o 135m2 (teraz jest około 450m2), więc tylko o 30%, a powierzchnia dwukrotnie i zamiast 25kWh/m2*rok wyszłoby niewiele więcej niż 16 i to przy tradycyjnym fundamencie. Ale zadbaj panie o szczelność, bo to kluczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 10.03.2017 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 A gdzie zazwyczaj powstają największe nieszczelności? W dachu? Wyklejenie folią paroszczelną nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 10.03.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 No oki. Czyli wychodzi że w parametrach mnie i kolegę bijesz na głowę a i tak masz gorszy wynik w życzywistości, czy to oznacza że powinniśmy się spodziewać wyniku np o 20/30% gorszego niż OZC czy życie pokazuje że nie da się tak uszczelnić domu bo jak wiemy robiłeś swoimi rękoma więc durszlaka raczej nie masz. Sorki za zaśmiecanie wątku. No tak, bo dużo okien na północ, okno narożne, wcięcia w bryle i nie na kwadracie jak pisze Wariat. To wszystko się składa na teoretycznie niekorzystny wynik. Wg OZC na rok potrzebuję 18,92 GJ/rok ciepła na ogrzewanie, do teraz wyprodukowałem 17,3 GJ z wygrzewaniem i "dziurawą" wentylacją, więc się sprawdza i wynik OZC można przyjąć w zaokrągleniu jako prawidłowy. Bo jeszcze pewnie pare razy PC odpalę, teraz ją odpalam co 2 dni, a jak świeci słońce to ogóle. Co do szczelności to uważam że zrobiłem zajebiście szczelnie, da się to wyczuć podczas zamykania drzwi w pokojach lub podczas zabawy wentylacją w podciśnienia i nadciśnienia. Chociaż dom nie jest perfekcyjny, ale ogólnie wyszło dobrze. BTW to też zależy od samych obliczeń w OZC, w zależności kto je robi i jaki ma humor też je można podtuningować, kiedyś BiU o tym pisał. A gdzie zazwyczaj powstają największe nieszczelności? W dachu? Wyklejenie folią paroszczelną nie wystarczy? u Ciebie największa szansa na nieszczelności to poddasze, lukarny jeszcze temat komplikują. Trzeba się przyłożyć przy paroizolacji. Niektórzy np pomimo trąbienia wszędzie o prawidłowym łączeniu paroizolacji suchej zabudowy ze ścianami to olewają. Sama szczelność okien też ma znaczenie, są okna o szczelności klasy 3 i klasy 4. Klasa 2 to już padaka. Sam montaż okien też jest istotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 10.03.2017 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Lukarny? Jakie lukarny? "Na co mi lukarna?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 10.03.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Lukarny? Jakie lukarny? "Na co mi lukarna?" A widzisz. Nie pamietalem tego. Spojrzalem tylko na 1 post a tam lukarna jak byk ! Tak miedzy nami to ja nie rozumiem fenomenu lukarn, dla mnie sa paskudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts