ggdh 12.06.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 No i tzw. dupa. Nie udało mi się znaleźć niczego zdatnego na dylatację o grubości 1cm: wełny takiej nie ma, a najcieńsza ma 2cm (komin by wystawał 1cm poza fundament). Skończy się na jakimś EPSie, no bo nie mam innych opcji. POMÓŻTA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 12.06.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Może aerożel? Maty mają akurat 1cm grubości.Wprawdzie jest to drogie, ale Ty zdaje się nie potrzebujesz tego wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 12.06.2017 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Faktycznie niewiele, bo ok 7.5m2 max. OK - doczytałem ceny i jestem na nie 130zł netto / m2 / 5mm gr? To pewnie z 200zł/m2/10mm. No 1400zł za dylatację to raczej nie zapłacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 12.06.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Rok temu za 1cm płaciłem około 188 pln/m2 netto. No nie jest to tanio, ale czasem jak nie ma innych rozwiązań, to trzeba płacić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 12.06.2017 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 No nie, aż tyle to nie ma mowy, żebym zapłacił - trochę zdrowego rozsądku jeszcze mi zostało. Niby EPS/XPS nie powinien być stosowany jako dylatacja komina, ale pewnie na nich się skończy. Niektórzy w ogóle murują komin do ściany, a dają tylko dylatację przez strop. I żyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 13.06.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Ja bym z EPS/XPS nie ryzykował, maksymalna temperatura ich wykorzystania to 80/75 stopni.Nie wiem do jakiej temperatury się nagrzeje Twoja obudowa komina, ale swego czasu byłem na kilku pożarach jako ratownik w OSP i powiem Tobie, że nie wyglądało to ciekawie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.06.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 A wełna alu lamella? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawloslaw 13.06.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Właśnie pomyślałem o alu lamela. Nawet 2cm się podda, bo to miękkie jest. Nie rozumiem tylko czemu musi być 1 cm a nie 2 cm? I o co chodzi z tym że komin będzie wystawał 1cm? Jakie to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 13.06.2017 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 No właśnie nie wiem czy to ma znaczenie przecież ja się nie znam na budowlance Taką wełnę alu to będą mieć na zwykłych składach budowlanych czy to trzeba w jakichś sklepach p-poż.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawloslaw 13.06.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 "Wełna skalna rockwool".... W każdym budowlanym kupisz - weź płyty z wełny prasowanej gr. 20 mm. Według mnie ten 1 cm nie ma żadnego znaczenia, ale może jakiś ekspert od aptekarstwa się wypowie że jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 13.06.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 No właśnie nie wiem czy to ma znaczenie przecież ja się nie znam na budowlance Taką wełnę alu to będą mieć na zwykłych składach budowlanych czy to trzeba w jakichś sklepach p-poż.? No to wez kup płytę mgo 1 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 14.06.2017 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Weź Ty mi jeszcze znajdź w jakimś składzie budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawloslaw 14.06.2017 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Jeszcze mógłbyś pomyśleć nad tez Promatem (Promatec-t), tylko cena to cos kolo 130zł/m2. Ja bym nie kombinował i wzial twarda wełne. Każdy z trzech powyzszych materiałów powinieneś bez problemu kupić poprzez Hydrosolar czy Bims. W materiałach ogniochronnych mocne powinne być tez hurtownie wentylacyjne typu np. ANG Wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 15.06.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 A ja to bym słabej zaprawy użył i nie kombinował. Komin buja się każdy jak ma odpowiednią wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 17.06.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 No to i ja się przywitam Właśnie dobrnęłam do końca Twojego dziennika i trafiłam na moje wątpliwości odnośnie komina. Ale u mnie już poszedł w górę. A wygląda to tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391371 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391372 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391373 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391374 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391375 Między ścianą, a kominem ma pozostać pusta przestrzeń. Na to idzie tylko siatka i tynki. W przejściu przez strop dali styropian. No i zabiliście mi ćwieka, czy tak można, czy nie? Ekipę mam zaufaną, także większych obaw nie mam. No ale... Tak czy siak, dziennik przyjemny w odbiorze, także będę zaglądać. Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze postępy. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 17.06.2017 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 Witaj! Temat drążę, bo ktoś zasiał taką właśnie myśl... a że nie znam się na budowlance to jestem mało asertywny W poniedziałek wybiorę się w tour po składach budowlanych w poszukiwaniu wełny 2cm. Na środę jestem wstępnie umówiony na pomiar więźby, więc w temacie przykrycia coś się ruszyło. Wreszcie kończę te nieszczęsne deski. Trzeba było nie być chytrym i komuś za to zapłacić Chałupa osiąga swój ostateczny kształt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 21.06.2017 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 annatulipanna, wrzuć zdjęcia jak już będziesz mieć dach i komin wyprowadzony ponad niego. No i jak i czym go obłożycie? Mam plan po weekendzie wziąć się za jego murowanie i idealnie "Łukasz Budowlaniec" wrzuca filmy z wyciągnięcia komina ponad dach i jego obłożenia stuktonitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 21.06.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Heh... powoli Cię doganiam z budową Ładnie to wszystko u Ciebie wygląda. Ja czekam na wieniec z niecierpliwością. Zdjęcia staram się wrzucać na bieżąco w moim DB, także zapraszam A temat komina i jego wykończenia ponad dachem jeszcze nie ustalony. Jejku, kiedy ja to wszystko ogarnę?? Jak tylko coś ustalę z moim majstrem, podzielę się nowinami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 21.06.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Co do styropianu zastosowanego u mnie w przejściu komina przez strop, zagrożenia podobno nie ma. Ja mam komin z izolowanym wkładem wewnątrz, także nie będzie się on nagrzewał do ryzykownych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 21.06.2017 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Ja na razie nawet nie planuję nic wkładać do komina i robię go tylko na zaś, żeby za 10 lat nie żałować jak zmieni się moda/potrzeby także pewnie też by styro starczył. Chociaż wełna już czeka. Jutro mam zamiar skończyć te przeklęte deski, a o 16.00 ma być fachura pomierzyć więźbę (miał być dzisiaj, ale fotel dentystyczny był ważniejszy, bo ciężko u nich z terminami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts