Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"ANDROMEDA I" - tymi ręcami w miarę umiejetności i czasu.

Recommended Posts

Podłoga tzw. winylowa jak każda wykładzina potrzebuje bardzo gładkiego podłoża.

Nie koniecznie wypoziomowanego , ale równego i gładkiego , ponieważ przez swoją strukturę pokaże każdy kamyk i nierówność podłoża.

Moim zdaniem wszystkie podłogi powinno się kleić do podłoża , ale na klej specjalistyczny przeznaczony do konkretnego materiału ( Osakryl z Majstra nie należy do klejów specjalistycznych ). Np. Uzin , Sika, Mapei.

Okładzina zewnętrzna posadzki betonowej jak winyl, parkiet itp.itd nie ma nic do amortyzacji. Amortyzację "tworzy" się w podkładzie czyli buduje się ruszt drewniany zamiast wylewki betonowej. No chyba , że podłoga tzw pływająca wybrzuszy się na 5 cm wtedy jest miękko :)

A tak w ogóle to lubię tradycyjne okładziny ( naturalne ) . Te wszystkie wynalazki mają piękne opisy o trwałości , ekologii , a po czasie okazuje się , że to wszystko lipa i nie ma komu złożyć reklamacji.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podłogi podłogami, a tu wielkimi krokami zbliża się ELEKTRYK!

Zacząłem myśleć nad obwodami i mi wyszło tak:

3-fazy

1 pompa ciepła

2 płyta indukcyjna

3 na zewnątrz domu gniazdko techniczne

4 kominek elektryczny (ale chyba aż 3 faz nie potrzebuje)

230V

Gniazdka:

Parter

1 Kuchnia - piekarnik

2 Kuchnia - Lodówka + zmywarka

4 Kuchnia - Reszta gniazdek

5 pom. gosp. - WM, odkurzacz, inne

6 pom. gosp. - pralka + suszarka

7 salon_1 - TV, amplituner, dekoder, konsola, itp.

8 Salon_2 - reszta salon, jadalnia, korytarz, wiatrołap

9 Łazienka mała

10 gabinet_1 - komputer / drukarki

11 gabinet_1 - akwarium

12 gabinet_2 - komputer / ploter

Poddasze

13 Łazienka główna

14 gniazdka piętro_1 - sypialnia główna, garderoba, schody

15 gniazdka piętro_2 - pokoje dzieci

16 poddasze - gniazdko

17 rolety parter+poddasze 8szt

Zewnątrz

18 taras

19 gniazdko lub gniazdka techniczne

20 wiatka na samochody

21 brama

Światła

22 Parter_1 - Kotłownia, pom. gosp., garaż, gabinet_1, gabinet_2, łazienka mała

23 Parter_2 - Salon, kuchnia, wiatrołap, korytarz

24 Poddasze - Łazienka główna

25 Poddasze - 3 pokoje, garderoba, korytarz, schody

26 Zewnątrz - światła zewnątrz na elewacji

27 Zewnątrz - lampy ogrodowe / chodnikowe

Ma to sens? Chyba przy takiej liczbie obwodów zrobi się skrzynkę również na poddaszu.

Chyba w miarę ok, ale dla mnie mało to czytelne ;)

Ja z elektryką leciałam wg tabelki:

1. gniazda

2. włączniki oświetlenia

3. oświetlenie wpusty

4. alarm

5. przyłącze 3-fazowe

6. termostat

7. domofon

8. internet

9. telewizja

W excelu pięknie opisane każde pomieszczenie ;)

I tak dla przykładu:

SALON:

1. gniazda - 6

2. włączniki oświetlenia - 4

3. oświetlenie wpusty - 4

4. alarm - 2

5. przyłącze 3-fazowe - 0

6. termostat - 1

7. domofon - 0

8. internet - 2

9. telewizja - 1

W pierwszym etapie takie były ustalenia, przed rozprowadzeniem kabli w budynku ;)

Później, po tynkach przeszliśmy z elektrykiem cały dom z ową listą, w celu dopisania ilości i rodzaju łączników, ramek i gniazd. Mam wszystko szczegółowo rozpisane i mogę dobierać sobie konkretne zestawy do poszczególnych pomieszczeń.

Ot tyle ;) Powodzenia :bye:

Aha... Ja też mam dwie skrzynki (na parterze i na piętrze). Zdecydowanie wygodniej i estetyczniej ;)

Mało czytelne, bo to tylko obwody bez wyróżnienia ilości punktów :yes:

No fakt ;)

Ja się specjalnie obwodami nie zajmowałam. Ale w kuchni zastrzegłam, żeby gniazda, te dodatkowe, ponad blatem, nie były na jednym obwodzie, tylko przynajmniej na dwóch. W obecnej kuchni mamy na jednym obwodzie i nie możemy dwóch czajników włączyć jednocześnie, bo korki wywala. Upierdliwe to strasznie. A ja takich dodatkowych gniazdek w kuchni mam przynajmniej 6. Także narobiłam sporo obwodów w domu. Stąd dwie skrzynki rozdzielnicowe ;)

Rób jedną dużą rozdzielnicę, nie baw się w dodatkowe na piętra :)

A ja uważam że przy domu z poddaszem dwie rozdzielnie są lepsze, wygodniejsze i tańsze. Jezeli robisz sam to tym bardziej. Na górze raczej nie będzie nic prądożernego ani 3-fazowego więc między rozdzielniami kabel 3x6 w zupełności wystarczy. Chyba że rozdzielnia na górze była by tuż nad rozdzielnią na dole to wtedy można się zastanowić nad sensem dwóch, bo na kablach dużo nie zaoszczędzisz a i roboty też nie dużo więcej bo jakimś przepustem puszczasz tylko kable w dół.

Seba 3x6? To piętro zalecasz łączyć w trójkąt? I to bez ochronnego? :p wystarczy pewnie 5x4mm. Ja też się zastanawiam nad ewentualnym rozdzieleniem rozdzielni ale raczej wolę zrobić jedną duzą. Odległość miedzy rozdzielnicami wyniosła by u mnie ok 2-5m. Na górze będę miał srednio ok 12obwodow (6pomieszczen x2 bo swiatlo i gniazda osobno) dojdzie jeszcze pralka i strych czyli 15 obwodów. Gdybym mial oszczędzić po 5mb przewodzie na obwód to zaoszczedzil bym ok 75mb, srednio po 2,1zl/mb (3x1,5=1,6zl 3x2,5=2,6zl) ~150zl, do tego nieduża rozdzielnica za ok 50zl + sam przewód 5x4 5mb+ zapas minimum metr =6mb*9zl =54zl czyli oszczędności rzędu 46zł. Jak dam jedną dużą to łatwiej będzie mi sie pobawic w jakąś wlasną logikę/elektronike do tego.

Jaki alarm? Jakaś integra? Mi się spodobała integra 128-wrl ale nie jestem pewien wyboru. Nie znam sie a pierwsze po oknach co chcę zrobic to alarm.

Aa, w pom gospodarczym moze warto reku dac na osobny obwód by może móc go sterować nadrzednie z pominieciem jego sterownika?

Pozdrawiam

Karol

Doczytałem na szybko, ze nie powinno się używać skrętki (UTP itp) do czujników. Należy używać przewodów YTDY 4/6/8X0,5. Ile żył to jeszcze nie wiem. Przymiotnik "alarmowy" występuje zarówno przy 4, 6ciu czy 8śmiu żyłach. Różnica w cenie oczywiście istnieje więc może warto dokładnie przeanalizować temat konkretnych czujek. Nie wiem czy jest sens kombinowac i np do okna pociągnąć 8x0.5 a od niego rozdzielać na pojedyncze czujniki (np kilka kontaktronów). Myślę, że nie warto tutaj oszczędzać na kablach i każda czujka niech ma jednolity przewód. Chyba, że faktycznie wspólne czujniki mogą być łączone bez przeciwwskazań ale wątpię bo obecnie stosuje się rezystory parametryczne.

Przeczucie podpowiada mi, że 6żył wystarczy ale jak będą jakieś bardziej wypaśne czujniki to może i faktycznie potrzebne będzie 8 żył.

Ja takową rozważam. Chciałem robić każdy punkt swietlny na przekaźnikach. Profilaktycznie ciągnąć przewód 3x1.5 (ew 3x1.0 bo po co takie grube dla led'ow) od rozdzielnicy przez puszkę włącznika z zapasem w puszce aż do lampy oraz skrętke od puszki włącznika do rozdzielnicy. Wtedy można zrobić albo klasyczną instalacje albo coś ynteligentnego :) z tym, że myslałem u użyciu przekaźników takich jak uzywam na codzień w pracy np relpol'a bo tanie i bezawarjne i mocne a dopiero po chwili natchnienie mnie spotkało czemu to ludzie uzywają drogich bistabilnych... ( bo prądu nie zjadają tak jak te małe potworki relpola po 3-5W kazdy).

Kilka pomysłow do zrealizowania

1) sterowanie roletami (czasowe/względem naświetlenia/ew temperatury/ z alarmu)

2) sterowanie wybranymi gniazdkami stałego poboru (zmywarka, tv router, pralka itp) by można było oszczędzać zużycie energii/ eliminowac negatywne skutki wi-fi

3) sterowanie swiatłem. Zamiast robić w salonie włacznik zespolony 4x2 (czy po prostu 8 włącznikow do różnych punktów świetlnych) można dać jeden włącznik podwójny dzwonkowy i oprogramowac go w prosty sposób: krótkie naciśnięcie = wł/wylacz wybrane ostatnio punkty swietlne, długie przytrzymanie= zmiana kombinacji oswietlenia. Dwa przyciski moglyby miec inne funkcje, np jeden do głownych źródeł swiatła a drugi do dekoracyjnych.

4) czujniki ruchu, tu problem bo chciałbym to bezpiecznie połączyc z alarmem tak by np swiatlo działało automatycznie a jednocześnie nie stracić funkcjonalność alarmu.

Co by tu jeszcze? :)

Pozdrawiam

Karol

Kuchnia indukcyjna to zazwyczaj dwie pojedyncze fazy. Nie trzeba puszczać na 3F.

Zaplanuj wydzielony obwód na alarm.

Ja oświetlenie planuję sterować przez wifi z wykorzystaniem panelu ściennego, pilota czy telefonu.

Nie ciągnąłem czujek do okien, bo wyszedłem z założenia, że opędzę kwestię detekcji intruza 2-3 czujkami ruchu w strategicznych miejscach domu. Może niesłusznie... forum/życie zweryfikuje :)

Nie zatykałem i nie zamierzam. "Elektryk" to moi współpracownicy / pracownicy Teścia :cool:, więc chyba ogarniemy. Z tym inteligentnym domem to chociaż wrzućcie co i jak i gdzie i dlaczego i po co?

Tak na serio to jeżeli nie masz o tym pojęcie to tego nie ogarniecie ;) to nie jest tak że połączysz sobie dwa kabelki i bedzie chulać ;) albo inwestujesz w gotowy system, albo robisz coś po swojemu, a to trzeba mieć pomysł i pojęcie. Jeżeli nie wiesz a mocno chcesz to porób sobie osobne obwody do odbiorników którymi chciałbyś sterować, a później się bedziesz martwił jak to zrobić ;)

BTW najelpszą opcją dla laików którzy chcieli by mieć trochę gadżetów w domu jest Philips HUE, nie jest tanie ale w porównaniu do innych systemów jest. Montaż i konfiguracja dziecinnie prosta a właściwie jej nie ma, podłączasz klik klik i działa, za możliwość ściemniania i rozjaśniania + zmiana kolorów ostatecznie nie płaci się tak dużo, a i tv z ambilight można podłączyć i jest fajny efekt.

Nie miałem na myśli, że mi ogarną "smart dom", bo w to akurat bardzo wątpię :cool: tylko ogólnie zrobią co będę chciał z obwodami / rozdzielniami.

Zastanawiam się tylko czy mi "smart" jest na coś tak naprawdę potrzebne... Rolety radiowe, więc pod jednym pilotem/prztyczkiem, jakiś panel do klimatu w domu. No i tyle. A oświetlenie? Nie rusza mnie to aż tak. Nagłośnienie? Wierzę w ampli i 2x kolumny podłogowe. LAN? No będzie UTPka w pokojach i pewnie szafka serwerowa w moim gabinecie.

Ale żeby mi gotowało kawę na zawołanie albo lodówka wysyłała mi SMSy czego brakuje? Eee... ;)