ggdh 18.02.2018 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Nie mam okien 2-skrzydłowych, jedynie co to drzwi balkonowe. Nie otworzysz obu skrzydeł, bo do jednego (otwieranego jako drugie) jest przymocowany słupek. Więc jeden kontaktron wystarcza. 2 fixy, więc też odpadają. Zostają okna od frontu 150x150 i tam będą kontaktrony na dolnej krawędzi (żeby dało się uchylić, chociaż przy WM to wątpliwy argument) po stronie klamki. No i okna dachowe również, będą mocowane na górnej krawędzi (mam klamki dolne). Przewody 8x0.5, ale to dużo za dużo żył. Taki akurat mam do czujek ruchu ciągnę skrętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 18.02.2018 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Żeby nie było, że za dużo u mnie robią "ekipy", więc nie zasługuję na miano samoroba Obiecany bonus Tak - uprzedzając pytanie. To był mój pierwszy raz na koparce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 18.02.2018 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Twoja koparka czy pozyczona od znajomego czy z wypozyczalni jakiejs? zawsze mnie to zastanawialo... po1 czy mozna tak na legalu sobie koparka kopac przy domu jak sie nie ma papierow czy moze ktos przyjsc i do***** mandat...po2 czy oplaca sie wypozyczac taki sprzet jesli nie ma sie dostepu do wlasnego... ktos zna koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 19.02.2018 00:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Koparka "własna" tzn. z firmy Teścia, w której to też ja pracuję. Mamy jeszcze jedna E19, która ma już 1.5 tygodnia i większą E26 do zadań specjalnych. O koparce łańcuchowej (właściwie dwóch, jedna samojezdna DitchWitch, druga mała, za którą się idzie) i wiertnicy sterowanej nie wspomnę... Na to przyjdzie czas przy relacji z wykonywania przyłącza wody albo kopania GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 19.02.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Twoja koparka czy pozyczona od znajomego czy z wypozyczalni jakiejs? zawsze mnie to zastanawialo... po1 czy mozna tak na legalu sobie koparka kopac przy domu jak sie nie ma papierow czy moze ktos przyjsc i do***** mandat... po2 czy oplaca sie wypozyczac taki sprzet jesli nie ma sie dostepu do wlasnego... ktos zna koszty? takiej koparki nie opłaca się wypozyczac i samemu kopać. Godzina pracy "miniówki" w zależnosci od regionu to 60-80zł/h. W tym masz pracę maszyny, prace operatora i paliwo. Chyba że kopał byś bardzo dużo to wtedy może by to jakoś wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 19.02.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 tak podejrzewałem ze nie warto... zazdroszcze tym co maja wlasna/tescia... poprostu chetnie bym sie pobawil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 21.02.2018 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Tak mi przyszło do głowy, a właściwie to podpatrzyłem na fb na grupie budowlanej, czy by aby czasem nie zrobić dylatacji wylewki naokoło pod ścianami ze styro 1cm? Potem po wylewkach obcinam równo z nimi i kleję na poziomo. BOOM - dylatacja tynków od podłogi. Założenie: wylewki przed tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 22.02.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 A co to dokładnie miałoby dać?Jeśli dobrze pamiętam, Ty będziesz miał podłogowe ogrzewanie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 22.02.2018 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Tak czy tak dylatację dać trzeba, więc czy to będzie taśma czy płyta styro 1cm nie robi chyba aż takiej różnicy? Potem łatwo robię dylatację wylewki od tynku, aby nie dochodzić nim do samego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.02.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Też czytałam o takim rozwiązaniu. Na parterze dają nawet grubszą warstwę styropianu, żeby odseparować wylewkę (z ogrzewaniem podłogowym) od pozostałych przegród, w celu zminimalizowania ucieczki ciepła do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 22.02.2018 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Nie wiem czy do końca się rozumiemy, ale mi chodzi o dylatację pionową między wylewką a murem. Styro zamiast taśmy dylatacyjnej 5mm z rolki, która to najczęściej jest używana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.02.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Rozumiemy się, rozumiemy Zerknij sobie do mojego dziennika, też był tam rozważany ten temat. Jest to tylko wzmianka, ale oczywiście, skoro temat został poruszony, poczytałam, o co dokładnie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 22.02.2018 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Gratulacje @ post nr 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.02.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 To ja gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 22.02.2018 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Im więcej czytam, tym bardziej zaczynam się łamać czy faktycznie robić wylewki przed tynkami czas na podjęcie decyzji ucieka... bo jak puści temperatura to by się przydało działać Doradźcie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 23.02.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Gkitd z yt poleca pierwsze tynki instalacja skonczona? Ja nadal walczę. Jeszcze mi zostało wcale nie mało i to nie dlatego, że wydziwiam tylko dlatego że tak wolno idzie. Najgorsze jest mocowanie przewodów. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.02.2018 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Instalacja nie skończona, bo chłopaki cały czas robią przyłącza. Taki klimat, panie... Może jak teraz mają przyjść te mrozy to coś się ruszy, bo tak na dobrą sprawę to jest do zrobienia światło nad górnym korytarzem, rozdzielnice i kilka puszek podtynkowych do zmotania. Z tą rozdzielnicą to czuję, że mogą być jaja i o ile uważam, że trochę przegiąłeś z ilością obwodów (co z tym idzie ESów w rozdzielnicy ) to ja znowu w drugą stronę i ta 3x12 to będzie dużo za mała. Muszę przycisnąć dyżurnego elektryka, aby wreszcie siadł i policzył ile pól na parterze będzie potrzebnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 23.02.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 U mnie będą rolety, ktorych sterowanie bedzie w rozdzielnicy. To 14 podwójnych przekaźników no ale postaram sie zaprojektować sterownik tak, aby dwa przekaźniki mieściły się na jednym polu. Masz jakieś czujniki ruchu, obecności czy to sprawa alarmu a nir sterowania światłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.02.2018 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Tylko alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 23.02.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Im więcej czytam, tym bardziej zaczynam się łamać czy faktycznie robić wylewki przed tynkami czas na podjęcie decyzji ucieka... bo jak puści temperatura to by się przydało działać Doradźcie coś Im więcej czytam, tym bardziej zaczynam się łamać czy faktycznie robić wylewki przed tynkami czas na podjęcie decyzji ucieka... bo jak puści temperatura to by się przydało działać Doradźcie coś Mam podobny dylemat (tyle że na zapas jeszcze) tylko mi za podłogami najpierw przemawia tylko to że elektrykę będę puszczał głównie po podłodze, a co za tym idzie tynkarze by po peszlach łazili ile wlezie, a wiadomo jak oni kochają uważać na takie rzeczy. W innym przypadku raczej po bożemu to widzę - tynki później wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts