Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"ANDROMEDA I" - tymi ręcami w miarę umiejetności i czasu.

Recommended Posts

Nie mam okien 2-skrzydłowych, jedynie co to drzwi balkonowe. Nie otworzysz obu skrzydeł, bo do jednego (otwieranego jako drugie) jest przymocowany słupek. Więc jeden kontaktron wystarcza. 2 fixy, więc też odpadają. Zostają okna od frontu 150x150 i tam będą kontaktrony na dolnej krawędzi (żeby dało się uchylić, chociaż przy WM to wątpliwy argument) po stronie klamki. No i okna dachowe również, będą mocowane na górnej krawędzi (mam klamki dolne).

Przewody 8x0.5, ale to dużo za dużo żył. Taki akurat mam ;) do czujek ruchu ciągnę skrętki.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Twoja koparka czy pozyczona od znajomego czy z wypozyczalni jakiejs? zawsze mnie to zastanawialo...

po1 czy mozna tak na legalu sobie koparka kopac przy domu jak sie nie ma papierow czy moze ktos przyjsc i do***** mandat...

po2 czy oplaca sie wypozyczac taki sprzet jesli nie ma sie dostepu do wlasnego... ktos zna koszty?

Koparka "własna" tzn. z firmy Teścia, w której to też ja pracuję. Mamy jeszcze jedna E19, która ma już 1.5 tygodnia ;) i większą E26 do zadań specjalnych. O koparce łańcuchowej (właściwie dwóch, jedna samojezdna DitchWitch, druga mała, za którą się idzie) i wiertnicy sterowanej nie wspomnę... Na to przyjdzie czas przy relacji z wykonywania przyłącza wody albo kopania GWC :rolleyes:

Twoja koparka czy pozyczona od znajomego czy z wypozyczalni jakiejs? zawsze mnie to zastanawialo...

po1 czy mozna tak na legalu sobie koparka kopac przy domu jak sie nie ma papierow czy moze ktos przyjsc i do***** mandat...

po2 czy oplaca sie wypozyczac taki sprzet jesli nie ma sie dostepu do wlasnego... ktos zna koszty?

takiej koparki nie opłaca się wypozyczac i samemu kopać. Godzina pracy "miniówki" w zależnosci od regionu to 60-80zł/h. W tym masz pracę maszyny, prace operatora i paliwo. Chyba że kopał byś bardzo dużo to wtedy może by to jakoś wyszło.

Tak mi przyszło do głowy, a właściwie to podpatrzyłem na fb na grupie budowlanej, czy by aby czasem nie zrobić dylatacji wylewki naokoło pod ścianami ze styro 1cm? Potem po wylewkach obcinam równo z nimi i kleję na poziomo. BOOM - dylatacja tynków od podłogi. Założenie: wylewki przed tynkami.

Instalacja nie skończona, bo chłopaki cały czas robią przyłącza. Taki klimat, panie... Może jak teraz mają przyjść te mrozy to coś się ruszy, bo tak na dobrą sprawę to jest do zrobienia światło nad górnym korytarzem, rozdzielnice i kilka puszek podtynkowych do zmotania.

Z tą rozdzielnicą to czuję, że mogą być jaja i o ile uważam, że trochę przegiąłeś z ilością obwodów (co z tym idzie ESów w rozdzielnicy ;) ) to ja znowu w drugą stronę i ta 3x12 to będzie dużo za mała. Muszę przycisnąć dyżurnego elektryka, aby wreszcie siadł i policzył ile pól na parterze będzie potrzebnych...

Im więcej czytam, tym bardziej zaczynam się łamać czy faktycznie robić wylewki przed tynkami :confused: czas na podjęcie decyzji ucieka... bo jak puści temperatura to by się przydało działać :o

Doradźcie coś :rolleyes:

Im więcej czytam, tym bardziej zaczynam się łamać czy faktycznie robić wylewki przed tynkami :confused: czas na podjęcie decyzji ucieka... bo jak puści temperatura to by się przydało działać :o

Doradźcie coś :rolleyes:

Mam podobny dylemat (tyle że na zapas jeszcze)

tylko mi za podłogami najpierw przemawia tylko to że elektrykę będę puszczał głównie po podłodze, a co za tym idzie tynkarze by po peszlach łazili ile wlezie, a wiadomo jak oni kochają uważać na takie rzeczy.

W innym przypadku raczej po bożemu to widzę - tynki później wylewki.