karster 12.07.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Ja dałem do rozdzielaczy PPr 40 a na końcach są redukcje na ppr32+gwinty 1". Połozyłem prawie 2km rury kantherm blue flor. Kupiłem 600+600+600+200 i zostsło mi 5+7+11+105mb Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 12.07.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Pięknie się dzieje Powoli idzie, ale do przodu. No i już bliżej niż dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 12.07.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Ggdh, rekordowo dlugi post to po pierwsze primo:) po drugie...primo, widac wyrazne postepy wiwc albo to jest tak proste albo robisz to tak dobrze I sprawnie ze tak proste sie wydaje... bardzo ciekaw jestem co doczepiles do gumoweczki poza odkurzaczem oczywiscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 12.07.2018 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Dekiel kanalizacyjny fi160 i obciętą otulinę na PEXa. No i ze 4mb taśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 13.07.2018 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Pompa z montażem to 18900 brutto. Reszty kotłowni jeszcze nie wyceniłem - ten hydraulik, który ułoży rurki pewnie tym się zajmie. Co wiem na pewno, że będzie miedź 28mm, bo pompy potrzebują duże przepływy, a takie PEXy jednak mają sporo zwężenia na kolankach. Cena wydaje się być atrakcyjna, ale rozumiem że to wersja 1 fazowa ? Ja po "znajomości: dostałem ofertę na H w kwocie około 15.500 brutto, ciekawi mnie jak to ma się do montażu i wypełnienie czynnikiem - ile sobie mogą liczyć za te robote... bo może czasem wyjść drożej poprzez zakup bezpośredni. Ja mam 154 m2 uzytkowej jeszcze nie robiłem pełnego OZC ale już parę firm mi oferowało z jakimś tam wstępnym OZC i tak padało na te 9 kw. Powiedz mi jeszcze bo nie znalazłem info czy garaż też masz ogrzewany ? Bo rozumiem że użytkowej masz około 147 m2. Kwestia GGDH zamiana wełny na piankę - dlaczego zmieniasz ?jakie tego przyczyny ? Sam się zastanawiam w co iść a ty już wełne miałeś i sprzedałeś, co spowodowało tak znaczną zmianę ? poza tym widzę że idziesz w bardziej pasywny dom drzwi z najwyższej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 13.07.2018 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 1) garażu nie posiadam jest pokój i pom. gosp. 2) podłóg jest 230m2, użytkowej według projektu powinno być 165m2. 3) przy dachu kopertowym, czyli takim jak u mnie, bardzo ciężko pozbyć się mostków przy ociepleniu wełną - przy pomiarze metrażu jeden gość od piany pokazał mi kilka miejsc, których nie da się zaizolować dobrze, czyli włożyć wełnę, a nie upchać. Poza tym chciałem zrobić ocieplenie samemu (wystarczająco fuszerek widziałem przy układaniu wełny), a jak pisałem cierpię na chroniczny brak czasu. Piana to 1 dzień roboty, ale co ważniejsze - nie mojej i na koniec: buduję dom blisko lasu, właściwie z 3 stron jest ściana lasu w odległości 100-200m. Kun ci u nas dostatek. Mimo, że piana nie jest gwarancją, że kuna nie wejdzie, to na pewno nie zrobi takiej masakry jak potrafi z wełną. 4) Asolt wyliczył mi OZC na poziomie 33kWh/m2/rok i tego będę się trzymał. Myślę, że mimo użycia cieńszej warstwy piany (25 vs 30 wełny o podobnej lambdzie) to jest do osiągnięcia ze względu na szczelność warstwy ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.07.2018 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Kolejny tydzień, kolejna aktualizacja. Styropiany w większości ułożone, więc nie było sensu czekać na hydraulika (o tym później...) z rozłożeniem. Podłogówka według Asolta. Najpierw wbiłem swoje pierwsze w życiu spinki... ... a potem poszło z górki Salon. Pokój Latorośli. Sypialnia gościnna / pokój planowanej latorośli: Kuchnia / jadalnia / salon (perspektywa taka, że okno z lewej i prawej są prostopadłe względem siebie ) W naszej sypialni planujemy garderobę, więc i zabudowę gk trzeba było zaplanować: Do ogarnięcia zwojów 600m rur Kan-Therm blueFloor o wadze ok 60kg posłużył mi gargantuiczny zlepek dostępnych odpadów na budowie Nie dość, że piękny to do tego nawet działa i CAŁY dom obleciałem bez jego ruszania, a stał, gdzie go złożyłem, czyli na środku jadalni obok schodów >>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< 1) miałem włam do szopy narzędziowej: wzięli kosę spalinową Demon z Allegro i pilarkę tarczową ręczną Graphite. Policja, zdjęcia, komenda. Za kilka dni przyjdzie umorzenie dobrze, że sąsiad musiał ich przestraszyć, bo w zasięgu ręki leżało jeszcze kilka narzędzi. 2) hydraulik, za którym bujam się od 4 tygodni miał przyjść jutro. Więc dzisiaj zadzwonił, że nie przyjdzie, bo będzie w Warszawie do 13 sierpnia. No i dupa. 3) mam obsuwę z drzwiami, co po zeszłotygodniowym włamaniu trochę mnie wku*wia. Będę gnębił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.07.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Słup obłóż pianką. Przy oknach tarasowych zdejmij piankę.Na przejścia między płytami grzewczymi pozakładaj na rurki peszle.Salon - jak chcesz zmieścić dylatację między tymi pętlami?W rogach i na łączeniach pianki widać przerwy - wleci tam beton i cała ta dylatacja idzie się ...Zrób tak aby beton nigdzie nie doszedł do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.07.2018 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Wcale nie napisałem, że robota skończona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.07.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 ha ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 10.08.2018 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Tak na dobrą sprawę to dalej czekam na drzwi, a właśnie mija 8 tygodni... Dzisiaj dostałem telefon, że wreszcie Wikęd podołał zadaniu i dostarczył do dystrybutora, który od razu wysłał je do mojego składu budowlanego. Montaż wstępnie na wtorek, więc jutro trzeba będzie zakasać rękawy i obrobić otwory. A wylewki? Zeszłe wtorek i czwartek: znaleziony naprędce hydraulik, który okazuje się spoko gościem i pociągnie tematy hydrauliczne do końca, ogarnia rozdzielacze i podciąga dobiegi i powroty pod miejsce, gdzie będzie pompa ciepła. Instalacja na miedzi 28mm, która przechodzi w 3x 22mm. Zważywszy, że kotły kondensacyjne do 50kW mają wyjście 22mm myślę, że powinno być OK Poniedziałek: 10 minut rozmowy z wykonawcą wylewek o szczegółach typu dylatacje, ile czego kupić, czy wszystko dobrze zrobiłem. Termin ustalamy na czwartek, w środę wieczorem mamy się zdzwonić, żeby ustalić adres, czas przyjazdu itp. Wtorek-Środa: ostatnie poprawki dylatacji, sprzątanie, dodanie pętli do pasywnego chłodzenia komputera Środa popołudnie: dzwonię do gościa. Nie odbiera. No bywa. Dzwonię po 2 godzinach. To samo. Nerwówka. Wysyłam 2 SMSy - dochodzą. Dzwonię o 21. Sygnał jest, nie odbiera. Czwartek rano: dzwonię ostatni raz. Zero odzewu. No kurdwa. Mówię żonie co i jak. Wrzucam zapytanie na lokalną grupę budowlaną na FB. 3 godziny i mój post zostaje zaakceptowany w międzyczasie żona wrzuca zapytanie na lokalną grupę "Matki-Wariatki". Po 2 minutach mam 4 namiary w tym do dwóch wykonawców znanych w okolicy z tego, że są doskonali = nie mają terminów na miesiące w przód. Dzwonię do pierwszego, który zresztą u nas na firmie robił wylewki maszynowe w hali. Terminy odległe, ale dla mnie ostatnie dni sierpnia. Nie jest źle. Dzwonię do drugiego. Mówi, że na 25 sierpnia ktoś tego samego dnia wyskoczył mu z harmonogramu, więc mogę zająć jego miejsce. Zajmuję. Dodaje, że jak mam wszystko gotowe i kwestia wchodzić / zrobić, a nie bawić się w dylatacje, szalowanie, sprzątanie to jest szansa, że może uda się wcześniej, bo robi sporo dla deweloperów, a ci rzadko kiedy wyrabiają się na czas (a rezerwują miesiące wcześniej). Dzisiaj telefon. Czy mogą przyjechać w następny piątek? NO BA! Obsuwa: 1 tydzień. Z pianą na poddaszu nie będzie problemu, bo wykonawca rzeczowy i wie jak jest. Ogólnie to jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 18.08.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 I jak tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 18.08.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Wylewki? MAM I JA! (Zdjęcia jak trochę podeschnie i będę się czuł komfortowo chodząc po nich ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 19.08.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 To czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.08.2018 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 To po kolei: - znaleziony naprędce hydraulik wykonał kawał solidnej roboty - nie tylko moje skromne zdanie - zaraz po nim miał wchodzić gnieciuch od wylewek - co i jak opisałem w poprzednim poście. W międzyczasie udało się ustalić montaż drzwi, wyszło całkiem całkiem, ale kilka szczegółów do poprawy i zrobienia jak należy, czyli samemu i po swojemu Było tak (drzwi wysunięte z futryną, bo obrobiliśmy otwory pod taśmy): Drzwi ciężkie, więc i odbojnik przyzwoity - z wylewkami udało się ogarnąć sytuację i w zeszłe piątek i sobotę przyjechała ekipa, bez pitu pitu wzięli się za robotę i oto efekt: Na ostatnim zdjęciu widać jak wylewka zmienia kolor po związaniu W największym pomieszczeniu w domu (salon+jadalnia+holl+kuchnia=ca 62m2) ustawiłem dzisiaj poziomicę 360° i okazało się, że na tej powierzchni największa odchyłka to... 5mm w stosunku do punktu odniesienia, czyli poziomu planowanych blatów w kuchni :jawdrop: Nie miałem pojęcia, że tak dokładnie można zrobić wylewkę tradycyjną - jutro montaż pompy ciepła, więc i trzeba było ogarnąć kilka kwestii. * puszkę ogarnął Teść * fundament pod jednostkę zewnętrzną ogarnąłem sam Wykop, a w nim 3 otwory: środkowy pod rurę drenażową, boczne na wzmocnienie (zalane betonem i zazbrojone) przewiązaniem z płytą wylaną na dnie. Rura drenażowa nawiercona i owinięta geowłókniną. Szalunki na "słupki", również zazbrojone. Na wierzchu szpilki gwintowane pod stelaż agregatu. Jutro rano przed montażem rozszaluję i zrobię zdjęcie pochwalić się jak wyszło. Lub nie jak nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 23.08.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Wooow, ale poszedłeś so przodu, jak kuna masz takie same drzwi jak ja chcę, tyle ze ja mam dwa naświetla boczne (180cm szerokości) no i raczej kupię optimum+termo zamiast "termo Prestige Lux". Do kotłowni masz optimum czy Premium? Ja te drugie wezmę Premium+termo. Te same wzory, te same kolory (tyle, ze ja chciał bym sloje w poprzek a nie pionowo ale ro już pewnie bez znaczenia). Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.08.2018 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Na tył mam Optimum+Termo. Nie miałem co oszczędzać, bo dali mi taki upust wiesz ile kosztowała całość z montażem na taśmach? 7800 na 8%VAT (przód 26D+30cm doświetlem Thermo Prestige Lux, tył 26D Optimum+Termo, obie pary drzwi z kontaktronami na klinarytach systemowych) :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 26.08.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 No pięknie! Up z kopyta Teraz to już z górki. Drzwi super, mam podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 26.08.2018 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 No to lecimy dalej Fundament rozszalowany i wyszedł całkiem całkiem, chociaż ten słupek bliżej wejścia ma koślawe "zaokrąglenie" (zwęża się ku dołowi, bo nie chciało mi się dać dwóch dodatkowych wkrętów): (To ten ładniejszy słupek ) I po zasypaniu: Rozstaw szpilek wyszedł mi idealny jak mi napisano w mailu, czyli 66x40. Szkoda, że rozstaw montażowy stelaża to 62x40 :bash: Tyle pierd*lenia się z tym tylko po to, żeby ostatecznie ucięli je na równo po betonie i dali stelaż na kołkach szybkiego montażu. Dopiero po ucięciu dotarło do mnie, że powinni byli dać poziomo profil stalowy na moje szpilki, a na niego stawiać stelaż do PCi... Już nie wspomnę, że przy jednym z kołków część fundamentu się odłupała (3x mówiłem, że ostrożnie mają to robić ) Jak kiedyś agregat się wywróci to będzie powód do reklamacji. No niechtam... gwóźdź programu! PCi zamontowana, połączona z agregatem przewodami freonowymi i kablem. Nie mam pojęcia, co to za smuga na ostatnim zdjęciu. Na zdjęciu z leżącym hydroboxem jej nie ma... Jak już ogarnę hydraulikę i przyłącz wodny to się mam zgłosić na uruchomienie. Ogólnie oprócz wtopy z fundamentem to jestem zadowolony <<<<<<<<<>>>>>>>>>>> 1) zrobiłem nowe schody, które już zostaną do samego końca. Zdjęcia wkrótce. 2) trzeba będzie jeszcze przed pianą: * ogarnąć sufit: kupiłem kantówki 120x40 w okazyjnej cenie z facebooka, okazało się, że od sąsiada może 75m w prostej linii od mojej budowy posłużą do podniesienia stropu, a właściwie miejsca na pianę powyżej sufitu na strychu (kantówki na sztorc na jętkach, które mają teraz ok 19cm po wyschnięciu. Z wierzchu nabiję na kantówkach membranę dachową, a na nią od dołu będzie natryśnięta piana o gr. 25cm) * załatać styropianem szczelinę nad murłatą: * nabić ESy pod stelaż GK * zamontować schody strychowe (dzisiaj kupiłem - Fakro LTK Energy 70x120. Mam już patent jak docieplić od strony strychu (pudło z szarego styro 20cm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 26.08.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Gratulacje pompy ciepła! ES'y , nie lepiej grzybki rigistil'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts