Daniellos_ 26.10.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Gratuluję stanu zero! Koniec na ten sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 26.10.2016 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Myślę, że tak. Chyba całkiem nieźle, zważywszy że kupiliśmy działkę jakoś w połowie lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawloslaw 28.10.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Niezle tempo, zeby moje bylo w polowie takie jak u Ciebie to bylbym przeszczesliwy. Wyczarowałeś coś w sketchupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 28.10.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Cześć, odwiedziłem przeczytałem. Życzę powodzenia i samozaparcia. Co do ścian, stropu itd. nie pomogę z wyceną bo ja robiłem sam po usłyszeniu za robociznę 10 000 zł za same ściany działowe na parterze. Ale to inna historia U mnie od początku nie było ani 1 majstra do pracy Mam po prostu pecha bo jak już coś z kimś umówiłem to później odmawiał przesuwał itp. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 28.10.2016 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 W sketchupie powoli coś rzeźbię, ale ciężko mi idzie z poddaszem. W końcu coś pokażę. Wiadomość dnia jest taka, że dostaliśmy PnB! Tzn udało nam się je na nas przepisać bez zbędnych zgrzytów. Jako, że na ten rok zakończyłem robótki ręczne to nie pozostaje mi nic innego jak tylko się dokształcać. Będę zatem umieszczał tu swoje przemyślenia / dylematy i zachęcam do dyskusji i rozwiązania niejasności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 30.10.2016 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 KOMINY W projekcie mam ich trzy: w kuchni, łazience i pom gosp do pieca gazowego i kominka po drugiej stronie ściany w salonie. Będę robił wentylację mechaniczną i nie widzę sensu stawiania dwóch kominów wentylacyjnych. Mogę sobie ot tak z nich zrezygnować? Ich postawienie - chcę systemowe - to pewnie parę ładnych tysięcy, które mógłbym przeznaczyć na coś innego. Druga sprawa to właśnie komin, który na pewno zostanie. Jak wspomniałem będą do niego podłączone piec gazowy w pomieszczeniu gospodarczej i po drugiej stronie kominek w salonie. Czyli będę potrzebował dwóch kanałów dymnych. A co z resztą? Ten komin w projekcie ma pewnie ok 120cm szerokości ze względu na kanały wentylacyjne, których nie będę potrzebował. Mam robić tylko te dwa dymne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 30.10.2016 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 ŚCIANY NOŚNE Niby wybrałem już materiał, z którego powstanie dom - ceramikę, ale czytając różne dzienniki dochodzę do wniosku, że za wcześnie skreśliłem BK. 1) łatwość murowania - duże klocki, zaprawa z worka. Ale ciężkie do noszenia.2) lepsze parametry cieplne - przy tej samej grubości ściany.3) gładka ściana - o ile ekipa nie odwali fuszerki. O ile tynk na takiej ścianie będzie tańszy do samorobienia niż na ceramice? 4) rzeźbienie pod instalacje - rylec i bruzda pod kabel gotowa. Wyjdzie trochę drożej niż z ceramiki (tak mi się wydaje), ale mniejszy nakład pracy. Dylematy, dylematy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 30.10.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Kanały kominów zostaw tylko te potrzebne. A co przemawia za murowaniem z ceramiki? Faktycznie wyjdzie taniej od BK? Jeśli faktycznie tak, to różnica będzie marginalna. Jak sam bedziesz murowal to pomyśl jeszcze o dociananiu pustaków. No i więcej roboty bo mniejsze od bloczków BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 30.10.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Kanały zostaw tylko dymowe, kominy powinien skreślić architekt adaptujący albo kierbud.Jeżeli chodzi o materiał na ściany to ja jedyną przewaga ceramiki nad BK jaką widze to nośność, cena wychodzi podobnie. Moim zdaniem BK lepszy pod kazdym innym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 30.10.2016 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Ano właśnie. Na samym początku nastawiałem się na BK, ale KierBud mocno zasugerował ceramikę i na to przystałem. Muszę z nim to przegadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 30.10.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Ano właśnie. Na samym początku nastawiałem się na BK, ale KierBud mocno zasugerował ceramikę i na to przystałem. Muszę z nim to przegadać. Kiierbud nie jest tutaj decydentem. Jak projekt dopuszcza BK to ja nie widze przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 30.10.2016 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Projekt jest lekko wiekowy i oryginalnie jest w nim ściana jednowarstwowa z 36cm BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 31.10.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Witam Gratuluję stanu zerowego ja mam nadzieje zacząć lada dzień i oby pogoda dopisała to chociaż wymuruje caly fundament i malnę go mazidlem na zimę a + zasypie piaskiem wewnatrz na zime. Chudziaka pewnie i tak już ki sie nie uda zrobić a poza tym myślę, ze moze cos by moglo sie stać przez zime? Co do scian to z racji, ze buduje sam (taki mam zamiar i niezawaham sie spróbować) w grę wchodzi w zasadzie wszystko co mozna układać na zaprawę w piance. Do niedawna myślałem tylko o dryfixie ale jest juz cała masa innych pianek i nie mam na mysli chociażby tytanaa bo znalazłem co najmniej dwie inne. Kolejny wymóg to dokładność wymiarów no i tutaj pustaki szlifowane jak dryfix mają 0.3mm chyba ciężko to porównać z jakims solbetem? Ludzie budują z solbetu na pianie ale ile przy tym musza sie naszlifowac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 31.10.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Ludzie budują z solbetu na pianie ale ile przy tym musza sie naszlifowac.... Ale szlifowanie BK to pikuś. Nawet jak każdą warstwę trzebaby z grubsza przelecieć to zajmuje tylko chwilę. Bierzta chopy betony komórkowe i budujta! @ggdh- nawet jak masz w orginale ścianę 36 i przepisałeś PnB na siebie to możesz zrobić BK 24 + 12cm jakiegoś styro 031, albo nawet grubiej. Mój KB mówi, że tolerancja wymiarów zewnętrznych to 5cm. Jeśli nie łgał to mógłbys dac 17cm styro bez konsekwencji. Albo przerobić na silkę 18cm+18 styro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 31.10.2016 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Ale to chodzi o grubość ściany czy o wymiary zewnętrzne budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.11.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Rób z BK, albo z silki. Z BK można latwo samemu i jest satysfakcja, ciepło i oszczędności. Wymiary mają tolerancje 10cm. O nośność BK się nie martw, najwyżej jeśli blisko drogi to może być hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 01.11.2016 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 A co do wyboru BK, a raczej producenta: jest jakoś, który lepiej trzyma wymiary czy wszyscy walą to samo i tak czy tak trzeba szlifować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.11.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Ponoć ytong lepszy, ale Solbet też bez tragedii. Szlifowalem co 3 warstwy. Całkiem dobrze idzie tarka do styropianu, ale lepiej taką do welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 01.11.2016 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 A co z tynkowaniem takiej ściany? Bo na logikę jak jest ona dużo bardziej płaska i równa to i tynkowanie powinno być łatwiejsze. Dzisiaj mi Teść powiedział, że jak sam budował x lat temu i BK to była egzotyka, często tynki odparzały. Wyobrażam sobie, że teraz nie ma z tym problemu. Jak to wygląda od strony praktycznej? Do ogarnięcia samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.11.2016 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Tynki samemu to w ogóle trudny temat. Ja bym sam nie tynkował, a dla ekipy to bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts