Daniellos_ 01.12.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 łatwość pracy z dryfixem (oby faktycznie tak było) przekłada się dla mnie na znaczą oszczędność czasu = pieniędzy. @Karster - solbet tez można murować na pianę i czerpać korzyści z tego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 13.12.2016 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Czy ktoś zna może pustaki ceramiczne o grubości 6cm? Po wielokrotnych rozmowach z kierownikiem i drugim doktoracie, tym razem z pustaków ceramicznych, postanowiłem, że jednak będzie ściana 25cm, najprawdopodobnie Owczary Termoton 25 P+W. Dostałem ofertę ze składu budowlanego oddalonego o 180km lepszą niż ze składów oferujących Leiera, którego zakład mam 55km od siebie. Nie mówiąc o Porothermie, który produkują ok 45km od miejsca mojej budowy. Czemu 6cm? KierBud stwierdził, że wieńce będą albo szalowane, a jak chcę szybciej i przyjemniej to można je obmurować pustakami 6cm - 18cm podparcia dla zbrojenia i samego stropu MUSI być, inaczej mi nie zatwierdzi. Myślę, że wie co mówi. Przy ścianie 30cm ogólnodostępne pustaki 8cm dałyby radę. Ale nie przy 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 14.12.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 A kto powiedział, że obmurówka musi być z ceramiki?Zrób z BK bo i tak na wysokość pewnie będziesz docinał chyba, że teriva to ytong będzie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.12.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Szybciej i przyjemniej obmurować wieniec, niż zrobić szalunki? Ejże...Poza tym szalunki rozbierasz, tniesz na łaty i masz na dach. Trochę roboty i dwa złote za prąd to kosztuje, a te bloczki na obmurówkę ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 14.12.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Szalunek szybciej i w sumie chyba lepiej bo później i tak obmurówkę każdy podpiera.A murować z ceramiki i docinać na wysokość stropu? masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 14.12.2016 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Obmurówkę zaproponował murarz. A myślałem o ceramice, żeby nie mieszać materiałów. Ale skoro to nie problem, więc pewnie będzie BK. Żeby pomóc sobie z oszacowaniem ilości pustaków na ściany nośne (w projekcie mam BK 36cm) i działowe wymodziłem takie coś w SketchUpie. Nośne 25cm: Działowe 11.5cm: I strop Ackermana: W dwóch słowach: ZIMOWA NUDA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 14.12.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Baw sie baw. To ostatni taki czas haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 21.12.2016 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Pustaki zamówione i będą u mnie w piątek rano. Przyjadą dwie naczepy z tym, że bez HDSu. Wolałem wziąć więcej palet w dobrej cenie wiedząc, że z samym rozładunkiem nie będzie problemu. Znajomy przyprowadzi swojego CATa z widłami do palet i powinno szybko pójść. Będzie stawiał to na chudziaku i wszystko powinno być ok (każde 1.2m2 powierzchni to będzie ok 750kg, więc pikuś dla EPS100, który ma ponad 10 ton/m2, żeby się odkształcił o 10%). Chcę po fundamencie rozwodzić palety za pomocą paleciaka ręcznego. Ten ma już zdecydowanie mniej zachęcający nacisk na powierzchnię. Raptem 3 kółeczka będą trzymać paletę? Chudziak ma około 10-12cm i jest zazbrojony siatką zbrojeniową. DA RADĘ? NIC NIE PĘKNIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.12.2016 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 da radę wszyscy tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 22.12.2016 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Krótko i na temat. Takiej odpowiedzi potrzebowałem. Jeszcze dzisiaj dowiozą mi stal, ale do firmy. Na budowie to może dostać nóg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.12.2016 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Wczoraj przyjechała stal: A dzisiaj od rana było wożenie palet. Lipa, że pustaki nie przyszły na europaletach (chociaż te pewnie by swoje kosztowały), a na takich niziutkich. Na szczęście ładowarka miała widły niskoprofilowe i tylko z paleciakiem był problem. Dwie deski pod paletę i bezproblemowo je woziliśmy. Najpierw przebieżka w -6C: Potem przyjechały dwa takie: Kierowcy nie mogli się nachwalić operatora ładowarki. Zero zastanawiania się, zero uszkodzonych cegieł, podłoga w naczepach nietknięta. Do tego za 3h ciągłej pracy bez przestojów wziął 250PLN: Ojciec z bratem poratowali mnie takim ustrojstwem, bez którego byłoby kiepsko. Chudziak był zalodzony i nawet elektryczny paleciak czasem się buntował. Pod paketą widać deski, które podkładaliśmy i wyciagaliśmy na 3-4 razy, wyjeżdżając co rusz paleciakiem. Po 2 paletach opanowaliśmy i szło bez zgrzytów: Około 30 palet stanęło na chudziaku, a reszta obok, z tym, że pustaki na działówki są najbliżej pomieszczeń, gdzie faktycznie będą murowane. Reszta pustaków 25cm stanęła pod sąsiadem: Zauważyliśmy, że na fundamentach nie ma śniegu, a na chudziaku warstwa 3cm, mocno zmrożonego. Ano fundament ciągnie ciepło z ziemi, gdzie jest pewnie +5C, a chudziak pływa sobie w wanience z EPS100 I tym akcentem kończę na ten rok: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 23.12.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Oj jak ja chcialem tak samo zakonczyc na ten rok.... pozniej, bardziej realnie podchodzac do tematu chcialem chociaz zasypac fundament na zime a faktyczny stan na dzien dzisiejszej aktualizacji jest ukonczone nieco ponad 300 bloczkow z nieco ponad 1200 do polozenia ale jak wspomnialem w swoim temacie, jak dzis zobaczylem dwie sciany garazu na gotowo wymurowane i to bardzo rowno z poziomicą, sznureczkami i iniwelatorem to mi sie papa ucieszyla Wybralem( ale jeszcze nie zamowilem) dryfix rowniez z tego powodu by wykorzystać tą możliwość "murowania" od -6°C a okazuje sie, ze nawet nie bede mial takiej mozliwosci tego przetestować. Do wiosny to moze w pojedyncze cieplejsze dni (-2°C w gorę z plastifikatorem od -8°C) wymuruje wszystkie sciany a na wiosne zasypie fundament zamarzniętym piachem z wykopu. Ta ceramika, ktorą nabyleś jest szlifowana? Na paletach wygląda na gladką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.12.2016 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Nie, nie jest. Zwykłe pustaki kl. 15. Przyznam, że jestem bardzo zadowolony z jakości i stanu, w jakim przyjechały. Prawie nie zostało nic na naczepach, żadnych okruchów. Z tych palet, które miałem "w rękach" zauważyłem tylko 3 pustaki, które były pęknięte (pewnie przy załadunku w cegielni ktoś nie trafił wózkiem widłowym). Jakbym czasem zawitał na budowę w tym roku to zrobię zdjęcie powierzchni - o ile będę pamiętał. Widzę, że to zdjęcie tylko poglądowe, bo pustak wygląda na sześcian. A w rzeczywistości ma 325mm długości. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez ggdh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 23.12.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Zauważyliśmy, że na fundamentach nie ma śniegu, a na chudziaku warstwa 3cm, mocno zmrożonego. Ano fundament ciągnie ciepło z ziemi, gdzie jest pewnie +5C, a chudziak pływa sobie w wanience z EPS100 niezły mostek dlatego też nie warto izolować posadzki w nieogrzewanym garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.12.2016 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Trzeba by dać jakieś pustaki ze styro albo innym perlitem w kanałach, żeby chociaż trochę odciąć. Pewnie bym to rozważył jakbym sam stawiał fundamenty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 23.12.2016 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Jeszcze opiszę swoje nieciekawe doświadczenie z zamawianiem pustaków. Znalazłem ofertę na Allegro ze składu niedaleko cegielni w Owczarach. Wszystko gites, telefony, ustalanie, jeszcze wizyta u KierBuda, żeby przyklepał mój wybór. Decyzja podjęta. 3.30PLN/szt + transport - cena mi odpowiadała. Dzwonię, żeby zamówić. Facet spisuje zamówienie, tyle palet takich, tyle takich. Plus działówki i jedna paleta cegły pełnej, żeby dopełnić auto. Wszystko ustalone i mi jeszcze czyta, co sobie zanotował. Czyta: - 9 palet pustaków 11.5 na działówki, - 1 paleta cegły pełnej, - 42 palety Termotona 25 PW kl. 10. - koszt transportu tyle a tyle. (Bez przekleństw w rozmowie, tylko takie miałem odczucia) - CHWILA, jakiej kl. 10? - No bo to jest Termoton EKO. - Jaki k***a EKO? - A bo to jest to samo i kl. 15 to jest potrzebna do budynków wielokondygnacyjnych, a do jednorodzinnych to kl. 10 w zupełności wystarczy. - Chłopie, co ty mi tu p*e*d*lisz? Ani razu przez ostatnie 4 rozmowy telefoniczne nie padło, że to kl. 10. (W opisie aukcji później sprawdziłem, że wpisał kl. 32 ) - No ale co to za różnica? - Muszę się zastanowić. Oddzwonię. Telefon do innego składu, gdzie ostatecznie pustaki były po 2.85PLN (promocja świąteczna!). Z transportem wyszło 3.17PLN chyba. I mi wytłumaczyli, że kl. 10 to jest odpad, który nie spełnił założeń kontroli jakości. Powinien być po 2.50PLN. ZAGOTOWAŁO się we mnie. Telefon. Z angielskiego to bym powiedział GTFO! Oszust. Jak coś to szczegóły na PM, żeby się nie naciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 14.01.2017 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Począwszy od 12 stycznia przybył nowy inwestor i będziemy budowali we trójkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.01.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 15.01.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No pozazdrościć, u mnie sam jestem w polu z budową. Nawet nie wiem gdzie w pobliżu w mojej miejscowości jest jakaś budowa. W kupie raźniej moze takie ekscesy jak mi sie przytrafiły by sie nikomu w kupie nie trafiły (albo każdmy po trochu... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.01.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No pozazdrościć, u mnie sam jestem w polu z budową. Nawet nie wiem gdzie w pobliżu w mojej miejscowości jest jakaś budowa. W kupie raźniej moze takie ekscesy jak mi sie przytrafiły by sie nikomu w kupie nie trafiły (albo każdmy po trochu... ) Chyba chodziło o potomka nie sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts