kaszpir007 17.03.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Oferta 1 najlepsza -> DYCKERHOFF bo raz ze tanio za 1m3 a dwa, że sprzedają z 8% VATem (jakiś przepis jest, że tak się da ale dom musi być mniejszy niż 300m2- wzięli ksero projektu z opisem powierzchni domu). Inne betoniarni twierdziły, że tak się nie da i tylko 23% Tam gdzie mieszkam i dzwoniłem to żadna betoniarnia nie chciała sprzedać na 8% VAT , bo .... nie chcą mieć problemów ... A to że klient zapłaci więcej mmo że nie powinien ? Kogo to interesuje ? Dlatego często te 8% VAT jest często fikcją , bo często sami wykonawcy nie chcą wystawiać faktur na 8% VAT na materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 18.03.2017 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) macie jakieś rady na wyrównanie chudziaka - tzn nie ma różnic poziomów a są takie zadziory/poszarpania powstałe przy ściąganiu betonu...Poszedłem do roboty, tata miał to rowniać jaką dechą.... i zapomniał o tym bo zajął się czymś innym.Dziś było już za póżno.... Co mi przychodzi do głowy:1) zrobić jakąś szliche cementową i przejechać po całości wyrównując te dziury2) przed układaniem XPS posypać piachem i rozgarnąć go było równo i nie "ostro" [ATTACH=CONFIG]384298[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]384299[/ATTACH] Edytowane 18 Marca 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 18.03.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 A co Ci to przeszkadza? Najważniejsze, że jest w miarę ściągnięte łatą. Xps się dopasuje, najwyżej nadepnij na niego żeby się nabił na zadziory. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 19.03.2017 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Bartek dzieki;-) Czyli chyba nie ma sie czym przejmowac choc estetycznie to nie wyglada. Lata jest sciagane po rurkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.03.2017 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Niestety pokomplikowała mi się dostawa wcześniej zamówionego XPS.. Na szybko musiałem znaleźć gdzieś indziej - i znalazłem 10km ode mnie. Wyszło ok 1000zł drożej ale przyjechał na drugi dzień. Wczoraj popołudniu tata ruszył z układaniem XPS - wpierw wyrównał chudziak piaskiem. Dziś przerwa....bo leje strasznie. Tak wiec dalsze roboty jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.03.2017 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 stan na 24 marca:-) Trzeba jeszcze poobrabiać kominki tzn kanalize Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 28.03.2017 04:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 wczoraj był dzień nr 1 wiązania.... i pewnie takie dni będą jeszcze ze 4 :-/ Zajebiście pasjonująca robota...a plecy bolą jak... Na szczęście z pomocą przyjechał jeszcze kolega od taty, który również woli coś porobić na dworze niż siedzieć w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 28.03.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Dlatego ja do parterówki biorę siatki zgrzewane, mimo że nie będę tego robić osobiście tylko ekipa to jednak za ich czas też płacę Ile bym dał za taką robotę na świeżym powietrzu ale jeszcze 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 28.03.2017 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) 2 dzień wiązania....i dolna siatka gotowa:-0 (2 osoby robiły cały dzień do 18, a ja od 16-18 ) Teraz musimy rozgryźć jak układać górną na dystansach:-) Wpierw chyba jednak trzeba przymocować boki w kształcie kopniętego U:-) Edytowane 28 Marca 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 29.03.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Łezka się w oku kręci na wspomnienie bólu pleców po całym dniu wiązania Boczne U wkładałem na sam koniec. Dystanse wkładałem w miarę postępu wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 29.03.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Bravo Uciu! Tak trzymać. Łezka się w oku kręci na wspomnienie bólu pleców po całym dniu wiązania Boczne U wkładałem na sam koniec. Dystanse wkładałem w miarę postępu wiązania. Ja pamiętam, że się namęczyłem i na wiązaniu zbrojenia, układaniu rurek ogrzewania etc spędziłem chyba 3 tygodnie samemu. Nie tęsknie, bo nie mogłem się wyprostować po dniu pracy na kuckach/klęczkach. Ale co złe to się szybko zapomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 29.03.2017 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) Dzieki,ale morale spada, mocno spada. Jakies te podkladki pod gorne zbrojenie mam za krotkie i tragicznie sie prety uklada. Dzis caly dzien i nawet garaz nie jest skonczony. Tata dorabial na szybko swoje dystanse. Ja na jutro zamowilem ZETki pod gorne zbrojenie o dlugosci 2,4m i damy je zamiast dystansow z projektu. Mam nadzieje ze to przyspieszy robote. Kolejne 600zl trzeba dopisac do rachunku. Kilkaset metrow dalej firma robi plyte... 6 osob -wczoraj byl wykop i szalunek, dzis w 1 dzien zrobili cale zbrojenie i jak z nimi gadalem kolo 17 czekali na gruche.... to jest tempo! tymczasem.... jutro bądą ZETki...mam nadzieje ze sie coś ruszy.. Edytowane 29 Marca 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.03.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Ja dawałem kostkę betonową pomiędzy dolne a górne zbrojenie.... Tak mi konstruktor płyty podpowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 30.03.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) Moglem pomyslec o tych kostkach betonowych...tak niepotrzebnie zrobilem 200 dystansow z preta 8....moze przerobie to na strzemiona? A dzis - zbrojenie, zbrojenie i jeszcze raz zbrojenie...Dzis przywiozlem ZETki i robota przyspieszyla.Wczoraj na dystansach z projektu zrobilismy 30m2, dzis na ZETKach 150m2 i jeszcze byl czas na ognisko i pogadanke z Kierbudem. Super sprawa te dystanse.Mialem na weekend olac budowe i jechac na wies ale chyba trzeba podgonic na budowie bo w przyszlym tygodniu chce to zalac a potrzeba jeszcze minimum 4-5pelnych dni.1,2 wizanie pretow3 szalunek4 startery pod slupy...jest ich 255 podstawki pod rurki i ich poziomowanieA jeszcze podstawy slupow trzeba osadzic;-/Jest wiec co robic...szkoda bo liczylem na maly resecik na wsi;-) Edytowane 30 Marca 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 31.03.2017 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 5 dzień wiązania..... zużyłem już 12tyś drucików..... Jutro i w niedziele RESET - wyjeżdżam na wieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 03.04.2017 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 KONIEC wiązania siatki W końcu bo już się to po nocach śniło... Jutro start ze słupami.... a mam ich 25.... Przy okazji pytanie - ile wpuścić wąsy ze słupów w płytę??? Nie ma tego w projekcie..... Ogólnie miałem dać startery na 1m a potem reszte. Wymyśliłem, że damy startery o długości 2,5m i potem przy stropie bede sztukował. Przy okazji - czym się różnią rdzenie od słupów w projekcie??? Projektant na urlopie a mam w projekcie jedno i drugi - oba te same wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 04.04.2017 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Mam już wstępne koszty płyty. Wyszła mnie ok 40tyś zł (czekam jeszcze na wycene betonu) Powierzchnia 178m2 co daje ok 230zł m2. Robota własna Wkleje tu podsumowanie jak mi tyko betoniarnia odpisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 04.04.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Startery do słupów - 1m wystaje, 0,4m zagięte w płycie. Dłuższych nie ma co robić bo będą kłopotliwe i będą przeszkadzały. Do tego potem dasz pręty na cała wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 04.04.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Słupy to są wolnostojące, a rdzenie to te słupy ukryte w ścianach. Gratuluję postępówBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krasowiaki 04.04.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Moze to nienajlepsze źródło ale ja mam tak: ..z tym , że ja mam znacznie mniej tych słupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts