seba_m_ 23.05.2017 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 ale czy czemuś to szkodzi, ze ta ściana jest krzywa? Estetycznie się to straci bo wyrównam styro i tynkiem. To jest właśnie murowanie na folii /papie.... jakby było na zaprawie przyklejone do płyty to by nic się nie stało Też właśnie się zastanawiam nad zasadnością stosowania papy lub folii bezpośrednio pod bloczki. Generalnie ja mam bloczki cofnięte 6cm od krawędzi w głąb płyty i 16cm od pionowej izolacji to nie ma skąd podciągać wody... może ktoś się wypowie w temacie bo niedługo, jak uciu, będę stawiał ściany i 13 sztuk słupów a chciałbym uniknąć rozjeżdżania się ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 23.05.2017 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 następnym razem na pewno nie dawałbym papy czy folii... Płyta jest odizolowana od gruntu wiec skąd by się tam miała wziąć woda? Dziś rozszalowalem kilka słupów... nie jest żle ale do ideału brakuje.Ten z wypchaną scianą wyszedł idealnie - ani jednej dziury.Niestety nie wszystkie wyszły tak dobrze i kilka musieliśmy zarzucać zaprawą by wypełnić dziury, które powstały mimo wibrowanie przytykanego do szalunku :-/ Jak patrze jak u sąsiada jest idelanie to serce boli:-/Ale tam robila firma co się zna a nie samorób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 26.05.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Może czas się przywitać! Czytam Twój dziennik od dłuższego czasu Bardzo fajny, z wieloma pytaniami i rozważaniami. Widać że nie obyło się i bez problemów (studnia czy lanie płyty) ale i to musi towarzyszyć niestety. Na czym w końcu stanął ten garaż, będzie ogrzewany czy nie? Bo widzę że pod całością masz jedną płytę z ociepleniem pod i w domu nad. Sam mam podobne dylematy teraz właśnie odnośnie garażu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.05.2017 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 cześć W garażu dam na pewno podłogówkę - koszt znikomy a zawsze się może przydać. Na garaż pójdzie 1 pętla z rozstawem co około 40cm czyli potrzeba będzie około 90m rurki. Będzie podłączona i jeśli się okaże, ze temperatura będzie w garażu bardzo niska to po prostu odkręce na rozdzielaczu Myślałem tez o jakimś dużym grzejniku ale on musiałby być zasilany wodą o tej samej temperaturze jak podłogówka wiec byłby letni a nie ciepły. Dlatego wydaje mi się ze podłogówka będzie lepszym rozwiązaniem Taki jest plan:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 27.05.2017 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Kirbud odwiedził budowę i stwierdził, że nie ma tak żle, że jest dobrze... Mimo to moje feng shui jest zaburzone bo nie wyszło tak jak oczekiwałem.... U siostry słupy laliśmy z betoniarki i wyszły idealne, gładkie jak szkło pomimo tylko stukania młotkiem w szalunek. U mnie pompa narobiła trochę szkód bo i rozsunęła ściany i pokrzywiła a i rozepchało szalunki mimo iż były poskręcane 6-8 śrubami m10. NIe doceniłem mocy pompy jak ten beton spada z takiej wysokości w dodatku ten beton był jakoś dziwnie gęsty - ani grama wody nie wyleciało spod szalunku - i popowstawały raki przy samej górze słupów - gdzie nie sięgnąłem z młotkiem/młotowiertarką. Raki uzupełniałem Ceresitem CD26 i część cementem z piaskiem. Mam nadzieje, że bedzie ok bo jak patrze na zdjęcia słupów bo łza się w oku kręci:-/ Następnym razem byłaby na pewno betoniarka...i na pewno buława (którą mi odradzano, że po co, że do słupów nie potrzeba....) Swoją drogą pewnie i bym ją wziął ale chyba mam lęk wysokości bo nie umiałem skakać po ścianach jak tata - on to bez zadnych rusztować latał z pompą po ścianach wokół całego domu. Ja tylko wlazłem do góry i był koniec... Aha chciałem skuć tę krzywą ścianę i kierbud stwierdził, że nie ma sensu ze nic się nie stanie...mimo to zamierzam tam zrobić małą faze tarczą diamentową i napchać zaprawy by uzupełnić szczelinę. Może coś to pomoże, przynajmniej psychicznie Tata po słowach kierbuda odmienił się całkowicie bo cały tydzień chodził struty jak to wyszło, ja zresztą też :-/ Był to jeden z gorszych tygodni na budowie bo jakoś w ogole nie było chęci do roboty....i nic żeśmy nie zrobili, po za pracami porządkowymi. Przyjechały też dechy na szalunek płyty i rozmawialiśmy z poleconym cieślą co ma nam pomagać robić szalunek na strop. Dziś reset, po robocie jadziemy na wieś sie odstresować...choć w głowie ta krzywa ściana i raki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.06.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Masz może jakieś dokładniejsze zdjęcie pokazujące szalunek przy rdzeniu w narożniku? Jakich desek używałeś (1" czy 1 1/2")? Mam u siebie na razie kilka warstw ściany na 1.5 bloczka i wydaje mi się chybotliwa (jak się wali młotkiem gumowym to się trzęsie), dlatego chciałem pozalewać rdzenie do aktualnej wysokości muru, żeby to jakoś usztywnić / wzmocnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 05.06.2017 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Czesc, poszukam zdjec. Byly to zwykle calowki spiete srubami m10(prety gwintowane) przewierconymi na przestrzał przez sciane. U mnie wszystko sie chwialo.... Następnym razem na pewno dawałbym pręty 6mm pomiędzy pustaki (w warstwe kleju) tak mi poradzono....ale o fakcie. Prety usztywniłyby ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 15.06.2017 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Strop się deskuje niestety, jak na każdym etapie u mnie nie obyło się bez wpadki.... słupy przed garazem - jeden jest minimalni pochylony na zewnątrz 4cm a drugi do wewnątrz ok 2cm.. Majster mówił, że belka na nich posadowiona musi idealnie równo i musze nadlać jeden słup bo potem mogą być problemy z dachem. Tata nawiercił słup, który ma być nadlany, powkładał kotwy i dał dwa dodatkowe pręty fi16... w sumie to nie ma się czym chwiliać bo widać, ze dom budują amatorzy i tak dla spokoju następnym razem bym to chyba zlecił firmie:-/ Mam nadziję, ze ten słup tak może być nadlany. Edytowane 16 Czerwca 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 20.06.2017 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 strop się deskuje a deski schną w tym upale.... szpary w niektórych miejscach mają juz po około 1cm.... a końca upału nie widać.Chyba trzeba zacząć polewac deski wodą.Czy na deski można coś dać? jakaś folia??? by beton nie uciekł szparami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 21.06.2017 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Deski polej wodą dopiero na kilka godzin przed betonowaniem.Folię możesz dać ale uważaj żeby się gdzieś nie podwinęła. Powierzchnia betonu będzie też gładsza co pogorszy przyczepność tynku.U mnie też porobiły się spore szpary ale na razie desek nie przybijałem więc będę mógł jeszcze je dosunąć. Prawdopodobnie użyję pianki w celu uszczelnienia większych dziur.Idziesz jak burza i już zrównałeś się ze mną. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.06.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Możesz dać folię. Popatrz i podpytaj samoroba Carpenter78. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170246-Forte-2-dziennik-fotorelacja Myślę, że już tynkował, więc będzie się mógł wypowiedzieć. pzdr, głowa do góry nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.06.2017 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) po ostatnim obijaniu się na budowie... dziś np rodzinny wypad do Wesołego Miasteczka:-).trzeba zacząć coś robić , choć upał temu nie pomaga. W stropie chce zostawić przepusty na wentylacje mechaniczną. Za radą Przemka wszędzie mam dać przepust na rure 125mm a w kuchni na rure 160mm. O ile ze 160 nie ma problemu to mam problem ze 125mm bo nie ma takich rur kanalizacyjnych i nawet wentylacyjnych takich nie umiem znaleźć;-/ Inne przepusty: - na rure z kominka -> wiadro z farby 280mm - nad reku robie 4 przepusty na 160mm - 2 kolejne przepusty na wentylacje w garazu i kotlowni - grzybki w dachu - płaski przepust nad szafą z prąde by łatwo kablami na trych wyjechać O czymś zapominałem?. Co ma średnice 125mm??? Czy anemostaty 125mm bez problemu osadze w otworach na 160mm - można przestrzeń wypełnić pianką? Aha kombinuje tez z jakimś oświetleniem....ale o tym jutro Edytowane 22 Czerwca 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.06.2017 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Możesz dać folię. Popatrz i podpytaj samoroba Carpenter78. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170246-Forte-2-dziennik-fotorelacja Myślę, że już tynkował, więc będzie się mógł wypowiedzieć. pzdr, głowa do góry nie jest źle Dzieki za namiar z tą folią ale chyba raczej się nie zdecyduje - większe dziury zapiankuje a i przed laniem betonu poleje kilka/naście/razy dechy by sie rozszerzyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.06.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Co ma średnice 125mm??? Czy anemostaty 125mm bez problemu osadze w otworach na 160mm - można przestrzeń wypełnić pianką? Miałem dzisiaj tę samą rozkminkę. 125 nie ma, są kanalizacyjne 130, ale ciężko to zdobyć. No i wg mnie trzeba nieco większe robić a nie idealnie pod wymiar. Od bidy, jak masz jakiś styro, możesz sobie wyciąć te 130. Ja ostatecznie zrezygnowałem z robienia przepustów. Ale ja mam terive, a Ty zdaje się lany -- to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.06.2017 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 ZADESKOWANE:-) 9m3 desek 400 stempli 207m2 stropu 3 tygodnie pracy 1 osoby czasem 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.06.2017 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.06.2017 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Oświetlenie...przyszłe:-) Kombinuje jakie zrobić oświetlenie z LEDów. Najlepiej bym nie musiał robić sufitów podwieszanych.... Zasilanie lamp chce od razu zrobić na 12V Na razie eksperymentuje z profilami ale zastanawiam się też nad panelami 12W. Mam na myśli coś takiego - jeśli miało by to być oświetlenie na profilach nad blatami w kuchni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.06.2017 05:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 (edytowane) cd... Profile dorwałem z allegro: sprzedawca ma też wyższe (2x droższe... chyba ładniejsze) ale one dadzą bardziej skupioną wiązke - trzeba by dać jakiś dystans by dioda była przy kloszu: Na próbę wziąłem najtańsze diody 3528 + 3 profile po 2m (płaskie). Tam gdzie obecnie mieszkam skleciłem na szybko "lampe".- zmontowałem i to nie to.... za bardzo zółto, troche za słabo...pomimo 18metrów diód i 100W... Wygląda troche hotelowo.... ale próbujemy dalej. Dziś kupiłem diody mocniejsze...2835 Jak dojdzie we wtorek będzie próba:-) Aha chodzi mi też po głowie oświetlenie na żarówkach AR111..... chyba bedzie to wyglądało mniej jak w hotelu Edytowane 24 Czerwca 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 03.07.2017 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Powoli do przodu ze zbrojeniem... Powoli, bo po to wziąłem firme by podgonić - obiecywali 3-4 tygodnie na strop 207m2 A tym czasem dziś się zaczyna 5 tydzień i zbrojenie dopiero nad garażem zrobione... bo miały pracować 3-4 osoby a pracuje 1...sam szef. Już tydzień temu widział, że się nie wyrabia to poprosił tate o pomoc - mam nadzieje, że mu zapłaci z robote:-) Sam szef uczciwy, mówi że pracownicy obiecują a nie przychodzą, że inni są chorzy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.07.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 cd... Ja w nowym domu daje głównie oświetlenie LED. Patrzyłem na jakiś kalkulator oświetlenia i wyszło że aby było naprawdę jasno trzeba dać około 1000lumen na około 2,5m2 powierzchni i według tego wzorca będzie tyle paneli ile wychodzi z metrażu. W pokojach 10m2 kupiłem po 4 panele LED 12W Więc moze zamiast się bawić w taki "cuda" jak robisz kupić gotowe panele o mocy 12W/18W/24W i dopasować ? Później w razie awarii zawsze szybko można wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts