Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka na wąską działke

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki za informacje.

Zrobię tak:

- kotłownia będzie grzana i nie będę izolował ściany między kotłownią a łazienką - ułatwi mi to montaż rurek na ścianie - musze wtedy wstawiś drzw między kotłownią a garażem...

- ściana między garażem a resztą domu ( i tu 2 wersje)

1) ocieplę styro 5cm - ale tylko tą jedną ścianę garażową,

2) nie ocieplę i dodatkowo zagęszczę rurki od podłogówki w pomieszczeniach przy garażu...

- w garażu nie dam podłogówki - choć boję się, że tam będzie za zimno.... moze pociągnę tam instalację i jakby co dam jakiś wielki grzejnik panelowy na ścianę??? Tylko ten grzejnik będzie zasilany tą samą wodą co podłogówka - kupiłem już rozdzielacz na 11 obwodów i jeden z nich to miało być zasilanie garażu. Ewentualnie może lepiej zaślepić jedną pętle na rozdzielaczu i garaz podpiąć pod osobny rozdzielacz od razu z kotłowni??? Lub tą 11 pętle dać gdzieś do pomieszczeń mieszkalnych wtedy długość pętli by się skróciła?

Teraz wątpliwości:

mam 2 znaojmych który mają nieogrzewany garaż w bryle domu i u każdego na ścianie między garażem a pokojami pojawił się grzybek....Żaden z nich nie ma wentylacji mechanicznej i każdy na ścianach garażowych w pokojach ma szafy suwane.... A u mnie jest garderoba przy garażu z szafą... ale będzie tam WM wiec moze nic nie urośnie???

Co do gnicia auta... miałem mazde wiem o czym piszesz:-) teraz mam suzuki i gnije tak samo :-)

Dzieki

Edytowane przez uciu

Dzieki za informacje.

Zrobię tak:

- kotłownia będzie grzana i nie będę izolował ściany między kotłownią a łazienką - ułatwi mi to montaż rurek na ścianie - musze wtedy wstawiś drzw między kotłownią a garażem...

- ściana między garażem a resztą domu ( i tu 2 wersje)

1) ocieplę styro 5cm - ale tylko tą jedną ścianę garażową,

2) nie ocieplę i dodatkowo zagęszczę rurki od podłogówki w pomieszczeniach przy garażu...

- w garażu nie dam podłogówki - choć boję się, że tam będzie za zimno.... moze pociągnę tam instalację i jakby co dam jakiś wielki grzejnik panelowy na ścianę??? Tylko ten grzejnik będzie zasilany tą samą wodą co podłogówka - kupiłem już rozdzielacz na 11 obwodów i jeden z nich to miało być zasilanie garażu. Ewentualnie może lepiej zaślepić jedną pętle na rozdzielaczu i garaz podpiąć pod osobny rozdzielacz od razu z kotłowni??? Lub tą 11 pętle dać gdzieś do pomieszczeń mieszkalnych wtedy długość pętli by się skróciła?

Teraz wątpliwości:

mam 2 znaojmych który mają nieogrzewany garaż w bryle domu i u każdego na ścianie między garażem a pokojami pojawił się grzybek....Żaden z nich nie ma wentylacji mechanicznej i każdy na ścianach garażowych w pokojach ma szafy suwane.... A u mnie jest garderoba przy garażu z szafą... ale będzie tam WM wiec moze nic nie urośnie???

Co do gnicia auta... miałem mazde wiem o czym piszesz:-) teraz mam suzuki i gnije tak samo :-)

Dzieki

Czy ściana oddzielająca garaż od reszty domu jest ocieplona od strony garażu?

Witaj,Jestem na podobym etapie jak i Ty:) Tzn czekam jeszcze na okna i elektryka wkrótce bedzie robiona. Ja problem z cyrkulacja rozwiązałem inaczej, w łazienkach oraz kuchni będą włączniki dzwonkowe pompki cyrkulayjnej. klikasz i pompka chodzi minute załączona, po tym czasie jak zrobisz już co masz zrobić w kibelku, masz od razu cierpłą wode:P

Czesc, myślałem nad takimi przyciskami włączającymi pompkę ale wydaje mi się to na dłuższą mete kłopotliwe.

Np przy jdą goście i każdemu tłumaczysz ze jak chce ciepłą wode to trzeba przyciski wcisnąć przed :-)

Inna wersja to czujnik ruchu...

Wydaje mi się ze najrozsądniej będzie podłączenie pompki pod zegar by włączała się w cyklach np na 3min co pół godziny - wtedy kiedy głównie przebywa się w domu.

Czesc, myślałem nad takimi przyciskami włączającymi pompkę ale wydaje mi się to na dłuższą mete kłopotliwe.

Np przy jdą goście i każdemu tłumaczysz ze jak chce ciepłą wode to trzeba przyciski wcisnąć przed :-)

Inna wersja to czujnik ruchu...

Wydaje mi się ze najrozsądniej będzie podłączenie pompki pod zegar by włączała się w cyklach np na 3min co pół godziny - wtedy kiedy głównie przebywa się w domu.

Takie rozwiązanie mam u siebie w domu. W dwóch łazienkach, toalecie i kuchni.

Według mnie zdaje egzamin. Oczywiście gościom trzeba przypominać lub przezornie samemu uruchomić cyrkulację.

Nie ważne jakie rozwiązanie wybierzesz, najważniejsze by rury ciepłej wody nie leżały bezpośrednio na chudziaku.

Dlatego ja się jednak pokuszę o termę 10-20 (a może 50?) L w kuchni (która jest 8-10m od kotłowni, a z tytułu głębszych blatów 80-90cm za szafkami będzie miejsca dostatek). Łazienki są stosunkowo blisko kotłowni (na parterze niecałe 2m, na piętrze może wyjdzie 4m). Dodatkowo terma pod zlewem będzie grzać tylko w taniej taryfie i do wyższej temperatury (ZTCW może grzać do 75sC) dzięki czemu będzie zasilać gorącą wodą czajnik elektryczny pracujący zazwyczaj w 1T. Siłą rzeczy mniej energii na zagotowanie wody zużyje się w 1T. Jakoś ta zabawa z przyciskami (czujnikami ruchu) i pompką do mnie nie przemawia, tym bardziej że terma podszafkowa 20L to koszt 250-300 zł a pompka plus rury plus uruchamianie plus wykonanie pewnie wyjdzie ze 200. I nie, termy się nie psują, mam taką podszafkową już ponad 15 lat i działa jak należy.

Siema, zbierma oferty na instalacje ogrzewania,,,,

Na razie mam jedną i już rozbicie tego co planowałem..

Moje założenia:

Ogrzewanie miało być z PC PW LG lub Panasonica

Równe pętle w podłogówce

Żadnych termostatów w pokojach - z doświadczenia wiem ze tego sie potem nie używa

Tylko sterownik pogodowy

Duży bojler, z dużym wymiennikiem i w dobrej cenie np podobny do tego o którym pisał Kaszpir:

https://www.sunex.pl/imagesdb_zbiornik-fisch-s15-pl-160719-0.pdf

Schemat wg LG:

PC schemat.jpg

Ów 1 instalator pisze,że prócz zbiornika j/w muszę dać 200l zbiornik buforowy do CO.... wg mnie niepotrzebny - nawet w schemacie powyżej jest jako opcja... Nie mam na to miejsca...

Od Kaszpira też wiem, że u niego go nie ma - tylko trzeba zapewnić stały odbiór ciepła z pompy, a wiec żadnych termostatów, spowalniaczy przepływu itp.

Instalator zaś mówi że musze zainstalować siłowniki na rozdzielacz i musze mieć termiostaty....

Info od instalatora...

Zbiornik buforowy dla niskotemperaturowej Pompy Ciepła podłączonej do

podłogowej instalacji C.O. ma za zadanie zapobiegać skokom temperatury

zasilania w czasie rozmrażania wymiennika (defrost).

W czasie cyklu odszraniania pracuje pompa obiegowa hydroboksu, włącza

się również grzałka elektryczna dla pokrycia straty ciepła.

Gdy w instalacji wpięty jest zbiornik buforowy możemy wyłączyć

grzałkę

elektryczną, wymiennik korzysta z ciepła z instalacji.

Skokowe zmiany temperatury zasilania wpływają destrukcyjnie dla

instalacji podłogowej.

Zastosowanie bufora zapobiega temu efektowi, tym bardziej w tak małej

instalacji.

W typowym ogrzewaniu podłogowym o powierzchni 120m2 mieści się około

115 litrów wody. Moim zdaniem dla Pompy Ciepła jest to zbyt mało.

Prawdopodobnie sprężarka będzie się zbyt często włączała.

Co do COP to nie wiem jak wpływa bufor na jego wartość jednak

podstawowym czynnikiem mającym wpływ na COP urządzenia jest

temperatura zewnętrzna powietrza, jej zmiana o kilka stopni oznacza

zmianę COP nawet o 20%, a takie wahania występują w ciągu kilku godzin.

Ustawienie rotametrów na rozdzielaczu na "full" to absurd. Poco

montować drogi rozdzielacz i go eliminować?

Jak BEZ termostatów realizowana będzie regulacja temperatury np.

dla łazienki i sypialni? NIe da się

Prawidłowa regulacja przepływu medium dla każdej z pętli to podstawa.

Siłowniki elektryczne na rozdzielaczu w połączeniu z termostatami

pokojowymi to podstawa sterowania ogrzewaniem podłogowym. Tylko w

przypadku montażu pełnego systemu sterowania możemy powiedzieć o

energooszczędności.

Aby zapobiec zatrzymaniu przepływu w naszej instalacji stosujemy zawór

obejścia, zapewniający minimalny przepływ w każdej sytuacji.

-Bufor na schemacie jaki Pan otrzymał jest pokazany jako opcja -

grzejemy grzałką czy mamy bufor?

-Jak najbardziej, sterowanie ogrzewaniem możemy realizować czujnikiem

pogodowym.

-Zbiornik buforowy izolowany o pojemności do 150L w "normalnej"

cenie

do 1000 zł. na chwilę obecną jest niedostępny.

I BĄDZ TU MĄDRY....

Edytowane przez uciu

Siema

Jeżeli myślisz o grzaniu w 2 taryfie to sterowanie, jeszcze elektryczne nie ma żadnego sensu poza finansowym dla instalatora.

Podstawa to zagęścić rurki tam gdzie trzeba czyli np. w łazience.

Co do bufora to ja uważam, że lepiej dla PC jak jest ale taki mały do 100l, ale jeżeli instalacja nie wielka to nie potrzeba.

Poproś go o zrobienie wyceny instalacji PC + zasilanie/powrót do rozdzielaczy, a podłogówkę możesz sam zrobić - będzie taniej (W razie czego mam rozwijak do rur do wypożyczenia hehe).

Rurki zagęszczam w łazience i pomieszczeniach skrajnych od garażu (co 10cm) oraz pod oknami w salonie.

Reszta planuje co 15cm. Dodatkowo w łazience będzie drabinka zasilana osobnym obwodem z rozdzielacza.

Co do bufora - zobacze jeszcze co powiedza inni ale taki 200l na pewno nie jest potrzebny.

Oni mi tylko wycenili instalacje PC + zasilanie/powrót do rozdzielacza resztę robię sam :-)

Rozwijak bede robił z krzesła biurowego :-) ale jakby co to dzięki za info - może się odezwę:-)

Mam namiar na Twojego instalatora - zapytam o oferte :-)

MIłago dnia

Heniek :-) mam info od Twojego instalatora - uważam, ze sensowny gość i chyba na niego się zdecyduje...choć cena u niego najwyższa;-/

Odpisał mi tak:

Pompa 9kw wymaga dla optymalnej pracy przepływu 1,5m3/h co przy 11

obwodach daje przepływ na 1 pętle ok 2,4l/min - nie jestem przekonany czy

taki przepływ uzyska Pan bez sprzęgła zważając na opory wymiennika

pompy i wzrastający opór w przypadku dużych przepływów na pętlach.

Przesyłam ofertę na pompę panasonic 9kw 230V z 100l. sprzęgłem bez

zbiornika oraz rurociąg zasilania rozdzielacza z fi wew. 32mm!!!.

Zbyt małe przepływy mają znaczący wpływ na sprawność urządzenia a w

efekcie na koszty eksploatacji.

Pompa LG będzie ok 2tyś zł netto tańsza ale zapewne droższa w

eksploatacji i prawdopodobnie mniej trwała - jednostki zewnętrzne są

wprost adoptowane z klimatyzatorów natomiast w przypadku Panasonic jest to

konstrukcja dedykowana dla pompy ciepła co wiąże się z nieco innym

rozwiązaniem instalacji freonowej wewnątrz urządzenia głownie chodzi

tutaj o rozmrażanie jednostki zewnętrznej.

Oczywiście jeżeli życzy Pan sobie instalacji bez sprzęgła to możliwe

jest takie rozwiązanie i będzie tańsze o ok. xxxxo

przy okazji soboty zrobiłem troche zdjęć.

Tynki prawie gotowe - został garaż, belka w kuchni i kotłownia - w końcu wygląda jak w domu :-)

DSC02032.jpg

DSC02034.jpg

DSC02035.jpg

Ściany w łazience, WC, kotłowni i kuchni na ostro, W salonie główną ścianę też kazałem na ostro zrobić bo chyba tam cegła pójdzie i będzie tak jak miałem w mieszkaniu

PICT1815.jpg

PICT4717.jpg

a jak nie bedzie cegły.... bede miał w ciul szlifowania...

Na tynki poszło 7 palet materiału.... troche krzywo było na niektórych ścianach...

Odkurzacz gotowy - instalacja - 5 gniazdek i niestety 2 z nich bedą odstawać bo nie zlicowały się z tynkiem :-/ ale na szczęście w mało widocznych miejscach

W weekend było ciepło wiec wietrzyłem, grzejemy tez starym piecem kuchennym - przez to strasznie okopcił się komin - mokre drzewo, niska temp spalin - pewnie po grzaniu trzeba bedzie komin przeczyścić :-)