Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka na wąską działke

Recommended Posts

zabawa z styro ciąg dalszy...

Przygotowałem dwa miejsca pod akwarium - w tych miejscach zamiast EPS100 dałem XPSa - tego który został mi z płyty fundamentowej...

Akwarium około 500-800 litrów wiec waga koło 1tony na 1m2

Ja u siebie dałem eps100, ale to i tak na całej podłodze. Jedynie dałem siatkę w wylewkę dodatkowo. U mnie przewiduje baniak typowy 720l. Stelaż kumpel ma mi spawać po nowym roku. Może do jesieni znów wrócę do świata wodnego.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2 dzień wolnego i 2 dzień walczymy z tatą z podłogówką...

Całe KNOW HOW z FM i googla ::-) mam nadzieje, że ciepło będzie:-)

Wpierw kotwimy płyty styro kołkami, potem folia i na to rurki...

Fotki poniżej z wczoraj bo dziś zapomniałem.... ogólnie to układamy po 3 pętle po 75-90 m na dniówkę :-)

1 dzień: 3 pokoje

2 dzień: salon 3 pętle + zakołkowanie kuchni

Odpad duuuuzy ale pętle po 200m były sporo tańsze i liczyłem się z tym - odpady na razie 27m, i 2x 40m.-> wystawie na OLX :-)

Pętle 75 - 87m

Rozstaw 10-15cm ( w przedpokoju ok 20)

Na razie same łatwe pomieszczenia... pokoje, salon, jutro kuchnia i garaz...

Łazienki, pralni, wiatrołapu, garderoby i kotłowni nie mogę zrobić bo wpierw majster od PC musi podłączyć rozdzielacz z kotłownią i dać w podłoge rurki na freon. Ma przyjść po Nowym Roku. Mam czas by się zastanowić jak te rurki targać przez ściany.... np między garderobą a kotłownią - jak nic nie wymyśle pójdę na około przez garaż i będzie o 10m rury więcej w pętli:-/...która i tak wg obliczeń będzie najdłuższa.

Pętlą z garazu wjadę na początku na ścianę i dam tam zawór, którym będę mógł otwierać tą pętle jak będzie potrzeba -> chyba lepsze rozwiązanie niż kręcenie rotometrem. Zawór dam do jakiejś skrzyneczki i dam na ścianę, która będzie wyłożona styro. Z drugiej strony trzeba rure przeciąć, dochodzą 2 złączki skręcane... i zawór :-/

DSC02191.jpg

DSC02192.jpg

DSC02193.jpg

DSC02194.jpg

DSC02195.jpg

A czemu kołkowałes styro? Co z izolacją przeciwwilgociowa? (A może masz pf, jak tak to nie było pytania).

Jakieś streszczenie info z fm i googla nt podlogówki?

Łazienki 10

Pokoje 15

Garaż 30

Przy ścianach gęsto, max co 10,

Co pod stałą zabudową? Sebcio pisał u siebie, że właśnie google twierdzilo aby tam nic nie kłaść.

Pozdrawiam

Karol

A czemu kołkowałes styro? Co z izolacją przeciwwilgociowa? (A może masz pf, jak tak to nie było pytania).

Jakieś streszczenie info z fm i googla nt podlogówki?

Łazienki 10

Pokoje 15

Garaż 30

Przy ścianach gęsto, max co 10,

Co pod stałą zabudową? Sebcio pisał u siebie, że właśnie google twierdzilo aby tam nic nie kłaść.

Pozdrawiam

Karol

Tak, mam pf i pod nią jest XPS, folia, chudziak.. a kołkowałem bo dźwigały mi się te płyty przy zakrętach mimo iż ułożyłem je bardzo szczelnie...

Streszczenie sam sobie napisałeś :-) Pod zabudową w kuchni nie dawałem, ale tam gdzie mogą być szafy suwane w pokojach już dałem - jakby się odwidziało i szafa nie będzie :-)

I o to właśnie mi też chodzi, ozc za kupę kasy (ok 450 asolt + ok 400 podlogówka) a potem i tak robi się po swojemu bo intuicja podpowiada inaczej. No i dla swiętego spokoju daje się gęściej. Moja intuicja podpowiada mi, że jeżeli dam za gęsto to resztę zrobią regulatory albo sama PC. Może nawet wyjdzie nizsza temperatura zasilania a dla pc to tylko lepiej. Powszechnie wiadomo, że temp zasilania determinuje temperatura w łazienkach. To mi nie daje spokoju, przecież rekuperacja w łazienkach ma najmocniejsze wyciągi więc i przeciąga przez łazienki chłodniejsze powietrze z reszty pomieszczeń.

Chciałbym jakoś dodatkowo dogrzać lazienki albo ogrzewaniem ściennym (którego się boję, nie jest zbyt popularne) albo dodatkowymi matami na prund albo i dodatkową drabinką też na prąd. I tu by już przydało sie jakieś obliczenie, czy podniesienie temp zasilania pc dla calego domu, potem wyregulowanie na rotametrach/termostatach pomieszczeń by lazienki dogrzać będzie bardziej opłacalne niż dołozenie dodatkowych mat grzewczych czy tez drabinki z termostatem.... oj dylemat.

Pozdrawiam

Karol

No jest tak jak piszesz...OZC sobie ale i tak sie robi po swojemu...

Czy to dobrze, czy nie czas pokaże.

Wolałem dać więcej rurek i potem jak coś można poprzykręcać niż dać za mało i marznąc.

Do łazienki robię tez podłączenie pod drabinkę, która będzie zasilana osobną pętlą ale dodatkowo dam do niej grzałkę na prund :-)

4 dni roboty i końca nie widać.

Pierwszy dzień był zapał - zrobiliśmy 3 pokoje.

Drugi dzień: 3 pętle w salonie.... z czego pierwszą spierniczyłem troche bo teraz inaczej bym te rurki rozmieścił... - na rysunku to ładniej wyglądało :-)

Trzeci dzień: miałem pełno załatwiania rano i popołudniu tylko zrobiliśmy kuchnię.

Więcej podłogówki zrobić nie mogę bo wpierw trzeba położyć rury zasilające rozdzielacz:-/

Dziś, czwarty dzień przycinałem rurki PEX i zakładałem trójniki, podejścia pod baterie itp - tak na sucho by potem tylko zacisnąć.

Fotki mam nieciekawe.... wczoraj nie było mnie pół dnia na budowie i jak przyjechałem miałem zrobić fotkę z pętlami w salonie.... jak przyjechałem okazało się, że już pomosty porobione do chodzenia, piec stoi... i dywanik by psy miały gdzie leżeć - tak wiec fotka....mało oddająca to co miała przedstawić :-)

kuchnia:

DSC02199.jpg

salooon:

DSC02200.jpg

i fotka rozdzielacza

DSC02204.jpg

Woda na rozdzielaczach :-)

W sumie będą 3 w kotłowni: jeden do ciepłej, jeden do zimnej przed stacją uzdatniania, jeden do zimnej pod stacji...o ile bede miał na nią kasiure :-)

Trójniki są tylko przy każdym punkcie... bo muszą się jakoś rurki łączyć :-)

Podłogówka na Kan, woda na Tigrisie.

Dziś żeśmy dalej rzeźbili... tata garaż, ja resztę wody.

Bez sensu bo wszystko rozgrzebane i nic nie mogę skończyć a już bym chciał wylewki zrobić.

Woda - brakło mi rurki PEX. i wcięło mi gdzieś jedno podejście pod naterie...... jutro świeto :-/ W dodatku musze wypożyczyć zaciskarke wiec lipa...

Podłogówka - nie mogę kończyć bo musze czekać na majstrów z PC...

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

Dużego samozaparcia i odwagi dla samorobów :-)

Aha...i portfela z gumy :-)

DO SIEGO ROKU :-)

Best Happy New Year 2018 Wi.jpg

Edytowane przez uciu

To mam do Ciebie kilka pytań:

Do podłogówki zastosowałeś Kan niebieskie - dlaczego takie?

Bo widzę są, aż 4 rodzaje:

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/11.png

Czemu do wody jednak Wavin Tigris?

Jak to jest z cyrkulacją przy montażu wody na rozdzielaczach?

Do podłogówki mam KAN BLUE - czemu takie? bo były w dobrej cenie, bo dobra firma, bo w wielu dziennikach je tu widziałem. Przy okazji wydawały mi się pewniejsze niż kilku warstwowe PEXy.

Do wody mam Tigris bo: Wavin to dobra firma, bo tanie, bo mam je na miejscu jakby co (okoliczny market) i poza tym prócz Kan i Wavin nie znam inny powiedzmy to "pewniejszych" firm niż to co w markecie :-)

Cyrkulacja: jedna belka to zasilanie, dróga to powrót. Na belce powrotnej dajeszcz pompke cyrkulacyjną - na razie jej nie dam, bo cyrkulacje (instalacje) robie na wszelki wypadek.... Jak nie bedzie mnie wkurzało czekanie na wode w kuchni (najdalszy punkt - 9m rurki) zostanie bez pompki, jak bedzie to denerwujące wstawi się pompke :-) Tak sie zastanawiam teraz, że tą instalacje do cyrkulacji mogłem dać tylko do kuchni bo łazienka blisko....no ale po fakcie, bedzie na bogato..instalacja do każdego punktu:-)

Fotki:

poskręcane rozdzielacze

DSC02259.jpg

kuchnia

DSC02263.jpg

wanna/prysznic

DSC02260.jpg

odpływ i podejście pod pralkę

DSC02267.jpg

umywalka w łazience:

DSC02266.jpg

i teraz walka z garażem - ma być odpływ liniowy po środku i musze wymyślić jak go osadzić.

Odpływ Bielbet B125 - na wszelki wypadek:-)

Boję się go osadzać przed wylewkami.

Jedyny pomysł to na razie wstawić styropian wysoko nad przyszłą wylewkę.

Potem go wydłubię i wstawie odpływ topiąc go w zaprawie betonowej by od dołu ładnie go wypełni.

DSC02258.jpg

A jutro czeka mnie walka z rurami - muszę je pospinać pod rozdzielacze :-)

DSC02260.jpg

Pozazdraszczam etapu... ja jeszcze przed tynkami. Swoją drogą, chcę zrobić już podejscia/ piony by tynków już raczej nie kuć/ nie dziurawic.

PS. Sam też kana chce użyć ale co do owego kana i waginu to nie mów, że nie słyszałes np o rehau? Cenowo to jest wręcz przepaść miedzy wavinem a rehau... chodzi o to, ze te drugie ceny z kosmosu mają. U mie w domu będzie dobre 2 tysiące metrow rurek... także zapewne postawi na blue flora.

Pozdrawiam

Karol

I o to właśnie mi też chodzi, ozc za kupę kasy (ok 450 asolt + ok 400 podlogówka) a potem i tak robi się po swojemu bo intuicja podpowiada inaczej.

Pozdrawiam

Karol

OZC służy do doboru źródła ciepła i co by nie gadać warto je zrobić. Za ile i u kogo to już zależy od inwestora ;)

Co do projektu podłogówki to też jestem zdaniach, że w 90% przypadków nie warto robić dokładnego projektu. Chociażby dlatego, że dla chcących chłodzić podłogówką rozstawy obliczone dla ogrzewania są za duże.

o rurkach Rehau jasne, ze słyszałem, ale chciałem coś w normalnych cenach :-) i dostępnego od zaraz - jakby czegoś brakło :-)

Wczoraj porządkowałem wode:

IMG_20180102_175214.jpg

Dziś (już niestety po pracy....) musze podłączyć jeszcze garaż i umywalkę w kotłowni. Zrobił bym to wczoraj ale musiałem jechać do sklepu bo peszli brakło...

Pod koniec tygodnia wypożyczenie zaciskarkę i finisz...:-)

Aha nie licząc tego, że muszę zrobić próbę szczelności i nie bardzo jeszcze wiem jak :-)

Z rozdzielaczy wywalałem fabryczne gumowe oringi na zaworkach... Tak genialnie są nagwintowane zawory/gniazda, że po skręceniu wajha z każdego zaworu była skierowana w inną strone....

DSC02075.jpg

DSC02077.jpg

Tata poskręcał wszystko na pakuły i licze, że będzie to szczelne:-/

Co do szczelności to możesz do tego użyć zwykłego kompresora + manometr.

Będziesz musiał tylko pokombinować z jakimiś przejściówkami, aby tymczasowo wbić się w obieg.

Napełniasz instalację powietrzem, zakręcasz dopływ i obserwujesz czy wskazówka na manometrze nie odpada.

U rodziców takie instalacje testowano na ciśnieniu 8 BAR :)

Hej Uciu duże postępy idziesz równo do przodu. Tata chyba dużo pomaga. Podłączenia wyglądają bardzo ładnie i schludnie mało miejsca zajmują.

Tu masz fotkę jak próba ciśnieniowa byłą robiona u mnie i do tego kompresor. Kamil_ 8barów to za dużo. Chyba nawet producent mówi że max co można to 5/6barów puścić, a próbę robi się przeważnie na 2 lub 2,5bara i patrzysz czy spada czy nie.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379235&d=1485008194

pozdrawiam