cob_ra 22.12.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2017 zabawa z styro ciąg dalszy... Przygotowałem dwa miejsca pod akwarium - w tych miejscach zamiast EPS100 dałem XPSa - tego który został mi z płyty fundamentowej... Akwarium około 500-800 litrów wiec waga koło 1tony na 1m2 Ja u siebie dałem eps100, ale to i tak na całej podłodze. Jedynie dałem siatkę w wylewkę dodatkowo. U mnie przewiduje baniak typowy 720l. Stelaż kumpel ma mi spawać po nowym roku. Może do jesieni znów wrócę do świata wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 28.12.2017 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 2 dzień wolnego i 2 dzień walczymy z tatą z podłogówką... Całe KNOW HOW z FM i googla : mam nadzieje, że ciepło będzie:-) Wpierw kotwimy płyty styro kołkami, potem folia i na to rurki... Fotki poniżej z wczoraj bo dziś zapomniałem.... ogólnie to układamy po 3 pętle po 75-90 m na dniówkę 1 dzień: 3 pokoje 2 dzień: salon 3 pętle + zakołkowanie kuchni Odpad duuuuzy ale pętle po 200m były sporo tańsze i liczyłem się z tym - odpady na razie 27m, i 2x 40m.-> wystawie na OLX Pętle 75 - 87m Rozstaw 10-15cm ( w przedpokoju ok 20) Na razie same łatwe pomieszczenia... pokoje, salon, jutro kuchnia i garaz... Łazienki, pralni, wiatrołapu, garderoby i kotłowni nie mogę zrobić bo wpierw majster od PC musi podłączyć rozdzielacz z kotłownią i dać w podłoge rurki na freon. Ma przyjść po Nowym Roku. Mam czas by się zastanowić jak te rurki targać przez ściany.... np między garderobą a kotłownią - jak nic nie wymyśle pójdę na około przez garaż i będzie o 10m rury więcej w pętli:-/...która i tak wg obliczeń będzie najdłuższa. Pętlą z garazu wjadę na początku na ścianę i dam tam zawór, którym będę mógł otwierać tą pętle jak będzie potrzeba -> chyba lepsze rozwiązanie niż kręcenie rotometrem. Zawór dam do jakiejś skrzyneczki i dam na ścianę, która będzie wyłożona styro. Z drugiej strony trzeba rure przeciąć, dochodzą 2 złączki skręcane... i zawór :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 30.12.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 A czemu kołkowałes styro? Co z izolacją przeciwwilgociowa? (A może masz pf, jak tak to nie było pytania). Jakieś streszczenie info z fm i googla nt podlogówki?Łazienki 10Pokoje 15Garaż 30Przy ścianach gęsto, max co 10,Co pod stałą zabudową? Sebcio pisał u siebie, że właśnie google twierdzilo aby tam nic nie kłaść. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.12.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 FM mówi zrób rzetelne OZC, na podstawie OZC dobierz rozstawy, a potem na wszelki wypadek zagęścij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 30.12.2017 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 A czemu kołkowałes styro? Co z izolacją przeciwwilgociowa? (A może masz pf, jak tak to nie było pytania). Jakieś streszczenie info z fm i googla nt podlogówki? Łazienki 10 Pokoje 15 Garaż 30 Przy ścianach gęsto, max co 10, Co pod stałą zabudową? Sebcio pisał u siebie, że właśnie google twierdzilo aby tam nic nie kłaść. Pozdrawiam Karol Tak, mam pf i pod nią jest XPS, folia, chudziak.. a kołkowałem bo dźwigały mi się te płyty przy zakrętach mimo iż ułożyłem je bardzo szczelnie... Streszczenie sam sobie napisałeś Pod zabudową w kuchni nie dawałem, ale tam gdzie mogą być szafy suwane w pokojach już dałem - jakby się odwidziało i szafa nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 30.12.2017 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 FM mówi zrób rzetelne OZC, na podstawie OZC dobierz rozstawy, a potem na wszelki wypadek zagęścij OZC zrobione i wyszło by dać rurki co 20-25 ale na wszelki wypadek zagęściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 30.12.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 I o to właśnie mi też chodzi, ozc za kupę kasy (ok 450 asolt + ok 400 podlogówka) a potem i tak robi się po swojemu bo intuicja podpowiada inaczej. No i dla swiętego spokoju daje się gęściej. Moja intuicja podpowiada mi, że jeżeli dam za gęsto to resztę zrobią regulatory albo sama PC. Może nawet wyjdzie nizsza temperatura zasilania a dla pc to tylko lepiej. Powszechnie wiadomo, że temp zasilania determinuje temperatura w łazienkach. To mi nie daje spokoju, przecież rekuperacja w łazienkach ma najmocniejsze wyciągi więc i przeciąga przez łazienki chłodniejsze powietrze z reszty pomieszczeń. Chciałbym jakoś dodatkowo dogrzać lazienki albo ogrzewaniem ściennym (którego się boję, nie jest zbyt popularne) albo dodatkowymi matami na prund albo i dodatkową drabinką też na prąd. I tu by już przydało sie jakieś obliczenie, czy podniesienie temp zasilania pc dla calego domu, potem wyregulowanie na rotametrach/termostatach pomieszczeń by lazienki dogrzać będzie bardziej opłacalne niż dołozenie dodatkowych mat grzewczych czy tez drabinki z termostatem.... oj dylemat. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 30.12.2017 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 No jest tak jak piszesz...OZC sobie ale i tak sie robi po swojemu... Czy to dobrze, czy nie czas pokaże. Wolałem dać więcej rurek i potem jak coś można poprzykręcać niż dać za mało i marznąc. Do łazienki robię tez podłączenie pod drabinkę, która będzie zasilana osobną pętlą ale dodatkowo dam do niej grzałkę na prund 4 dni roboty i końca nie widać. Pierwszy dzień był zapał - zrobiliśmy 3 pokoje. Drugi dzień: 3 pętle w salonie.... z czego pierwszą spierniczyłem troche bo teraz inaczej bym te rurki rozmieścił... - na rysunku to ładniej wyglądało Trzeci dzień: miałem pełno załatwiania rano i popołudniu tylko zrobiliśmy kuchnię. Więcej podłogówki zrobić nie mogę bo wpierw trzeba położyć rury zasilające rozdzielacz:-/ Dziś, czwarty dzień przycinałem rurki PEX i zakładałem trójniki, podejścia pod baterie itp - tak na sucho by potem tylko zacisnąć. Fotki mam nieciekawe.... wczoraj nie było mnie pół dnia na budowie i jak przyjechałem miałem zrobić fotkę z pętlami w salonie.... jak przyjechałem okazało się, że już pomosty porobione do chodzenia, piec stoi... i dywanik by psy miały gdzie leżeć - tak wiec fotka....mało oddająca to co miała przedstawić kuchnia: salooon: i fotka rozdzielacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 31.12.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Dziś, czwarty dzień przycinałem rurki PEX i zakładałem trójniki, podejścia pod baterie itp - tak na sucho by potem tylko zacisnąć. Czyli jednak woda na trójnikach a nie na rozdzielaczach? Korzystasz z systemu TECE flex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 31.12.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 O widzisz tutaj są zdjęcia Czy ja dobrze widzę system KAN-therm? Co do wody to właśnie jedna z firm z YT polecała właśnie robić ją na rozdzielaczach, mój szwagier mówił, że bezsens, ze robić na trójnikach... I bądź tu mądry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 31.12.2017 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Woda na rozdzielaczach W sumie będą 3 w kotłowni: jeden do ciepłej, jeden do zimnej przed stacją uzdatniania, jeden do zimnej pod stacji...o ile bede miał na nią kasiure Trójniki są tylko przy każdym punkcie... bo muszą się jakoś rurki łączyć Podłogówka na Kan, woda na Tigrisie. Dziś żeśmy dalej rzeźbili... tata garaż, ja resztę wody. Bez sensu bo wszystko rozgrzebane i nic nie mogę skończyć a już bym chciał wylewki zrobić. Woda - brakło mi rurki PEX. i wcięło mi gdzieś jedno podejście pod naterie...... jutro świeto :-/ W dodatku musze wypożyczyć zaciskarke wiec lipa... Podłogówka - nie mogę kończyć bo musze czekać na majstrów z PC... Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Dużego samozaparcia i odwagi dla samorobów Aha...i portfela z gumy DO SIEGO ROKU Edytowane 31 Grudnia 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 31.12.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 To mam do Ciebie kilka pytań: Do podłogówki zastosowałeś Kan niebieskie - dlaczego takie?Bo widzę są, aż 4 rodzaje:http://pl.kan-therm.com/kan/upload/11.png Czemu do wody jednak Wavin Tigris? Jak to jest z cyrkulacją przy montażu wody na rozdzielaczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 01.01.2018 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 To mam do Ciebie kilka pytań: Do podłogówki zastosowałeś Kan niebieskie - dlaczego takie? Bo widzę są, aż 4 rodzaje: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/11.png Czemu do wody jednak Wavin Tigris? Jak to jest z cyrkulacją przy montażu wody na rozdzielaczach? Do podłogówki mam KAN BLUE - czemu takie? bo były w dobrej cenie, bo dobra firma, bo w wielu dziennikach je tu widziałem. Przy okazji wydawały mi się pewniejsze niż kilku warstwowe PEXy. Do wody mam Tigris bo: Wavin to dobra firma, bo tanie, bo mam je na miejscu jakby co (okoliczny market) i poza tym prócz Kan i Wavin nie znam inny powiedzmy to "pewniejszych" firm niż to co w markecie Cyrkulacja: jedna belka to zasilanie, dróga to powrót. Na belce powrotnej dajeszcz pompke cyrkulacyjną - na razie jej nie dam, bo cyrkulacje (instalacje) robie na wszelki wypadek.... Jak nie bedzie mnie wkurzało czekanie na wode w kuchni (najdalszy punkt - 9m rurki) zostanie bez pompki, jak bedzie to denerwujące wstawi się pompke Tak sie zastanawiam teraz, że tą instalacje do cyrkulacji mogłem dać tylko do kuchni bo łazienka blisko....no ale po fakcie, bedzie na bogato..instalacja do każdego punktu:-) Fotki: poskręcane rozdzielacze kuchnia wanna/prysznic odpływ i podejście pod pralkę umywalka w łazience: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 01.01.2018 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 i teraz walka z garażem - ma być odpływ liniowy po środku i musze wymyślić jak go osadzić. Odpływ Bielbet B125 - na wszelki wypadek:-) Boję się go osadzać przed wylewkami. Jedyny pomysł to na razie wstawić styropian wysoko nad przyszłą wylewkę. Potem go wydłubię i wstawie odpływ topiąc go w zaprawie betonowej by od dołu ładnie go wypełni. A jutro czeka mnie walka z rurami - muszę je pospinać pod rozdzielacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 01.01.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2018 Pozazdraszczam etapu... ja jeszcze przed tynkami. Swoją drogą, chcę zrobić już podejscia/ piony by tynków już raczej nie kuć/ nie dziurawic. PS. Sam też kana chce użyć ale co do owego kana i waginu to nie mów, że nie słyszałes np o rehau? Cenowo to jest wręcz przepaść miedzy wavinem a rehau... chodzi o to, ze te drugie ceny z kosmosu mają. U mie w domu będzie dobre 2 tysiące metrow rurek... także zapewne postawi na blue flora. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 02.01.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 I o to właśnie mi też chodzi, ozc za kupę kasy (ok 450 asolt + ok 400 podlogówka) a potem i tak robi się po swojemu bo intuicja podpowiada inaczej. Pozdrawiam Karol OZC służy do doboru źródła ciepła i co by nie gadać warto je zrobić. Za ile i u kogo to już zależy od inwestora Co do projektu podłogówki to też jestem zdaniach, że w 90% przypadków nie warto robić dokładnego projektu. Chociażby dlatego, że dla chcących chłodzić podłogówką rozstawy obliczone dla ogrzewania są za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 03.01.2018 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 o rurkach Rehau jasne, ze słyszałem, ale chciałem coś w normalnych cenach i dostępnego od zaraz - jakby czegoś brakło Wczoraj porządkowałem wode: Dziś (już niestety po pracy....) musze podłączyć jeszcze garaż i umywalkę w kotłowni. Zrobił bym to wczoraj ale musiałem jechać do sklepu bo peszli brakło... Pod koniec tygodnia wypożyczenie zaciskarkę i finisz... Aha nie licząc tego, że muszę zrobić próbę szczelności i nie bardzo jeszcze wiem jak Z rozdzielaczy wywalałem fabryczne gumowe oringi na zaworkach... Tak genialnie są nagwintowane zawory/gniazda, że po skręceniu wajha z każdego zaworu była skierowana w inną strone.... Tata poskręcał wszystko na pakuły i licze, że będzie to szczelne:-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 03.01.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Co do szczelności to możesz do tego użyć zwykłego kompresora + manometr. Będziesz musiał tylko pokombinować z jakimiś przejściówkami, aby tymczasowo wbić się w obieg. Napełniasz instalację powietrzem, zakręcasz dopływ i obserwujesz czy wskazówka na manometrze nie odpada. U rodziców takie instalacje testowano na ciśnieniu 8 BAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_m_ 03.01.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Jak znajdę to mogę ci pożyczyć zaworek zwrotny 1/2" z manometrem, kompresor też mam... testowałem instalację w poprzednim domku działkowym. Muszę tylko piwnicę przekopać. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez seba_m_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 03.01.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Hej Uciu duże postępy idziesz równo do przodu. Tata chyba dużo pomaga. Podłączenia wyglądają bardzo ładnie i schludnie mało miejsca zajmują. Tu masz fotkę jak próba ciśnieniowa byłą robiona u mnie i do tego kompresor. Kamil_ 8barów to za dużo. Chyba nawet producent mówi że max co można to 5/6barów puścić, a próbę robi się przeważnie na 2 lub 2,5bara i patrzysz czy spada czy nie. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379235&d=1485008194 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts