Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka na wąską działke

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki :-)

Działam...tzn myślę co robić....

Wszędzie kapie woda z sufitów, wilgoć na maxa wiec w środku nic nie zrobię.

Pozostaje strych - choć tam piździ jak w kieleckim :-)

Zamawiam graty do WM i będę robił wentylację.

Kupiłem tez pianki - wiec zacznę ocieplać ściany kolankowe na strychu i szczyty.

Muszę też w końcu wybrać jakiś rekuperator i oczyszczlanie :-)

Z faworytów Reku: jest/był Kinetic 250 oraz jak znajdę w dobrej cenie Alnor hru 450 (choć ten chyba za duży). Ogólnie szukam jakiegoś w cenie powiedzmy do 5000zł.

Oczyszczalnia... chyba Actibloc ale muszę jeszcze poszukać coś podobnego. Na pewno SBR o jak największej pojemności baniaków.

Dylatacje robili wbijając taką szpachelkę na koniec roboty - jest głęboka na 3,5-4cm /QUOTE]

Oby nie głębiej... :yes:

Przecież to o naprężenia od zmiany temp. chodzi...nie od gruntu.

No właśnie, naprężenia termiczne i skurczowe będą bardzo małe na takiej powierzchni, a przy płycie fundamentowej innych przemieszczeń nie należy się spodziewać.

powoli do przodu....

Teraz wiecej robi tata niż ja bo tam siedzi cały dzień ja tylko po 16...

Zrobił schody na strych - miały być metalowe ale drogo by wyszły i zrobił z pozostałości po dachu...

W końcu można wygodnie wejść na strych :-)

IMG_20180124_172635.jpg

Zrobił też skrzynie i zbrojenie na fundament pod jednostke zewnętrzną PC

Ma to być coś podobnego do

http://spidi.mojabudowa.pl/?id=201212

IMG_20180124_172626.jpg

Musieliśmy przyspieszyć bo w przyszłym tygodniu instalator chce przyjść montować pompę...a tu jeszcze wody na działce nie ma.

Trzeba będzie wiec wrzucić mauzera na przyczepę i przywieźć:-)

Aha do tego czasu musimy jeszcze wykafelkować kotłownie - to plan na weekend :-)

I małe porównanie cen płytek, które che kupić do kotłowni

Cersanit Bianca Super White:

Bricoman: 17,5zł/m2

Leroy Sosnowiec 29,9/Mikołów 39,9

Castorama 51,83zł

OBI 49,98

Jutro urlop wiec jedziemy po zbiornik - taki sam jak ma Kaszpir

https://www.sunex.pl/imagesdb_zbiornik-fisch-s15-pl-160719-0.pdf

http://allegro.pl/zasobnik-bojler-zbiornik-do-pomp-ciepla-300-l-i7035699434.html

Przy odbiorze osobistym 1900zł

Fleszu1 w pokojach dam po 1 kanale a w sypialnie zostają 2. Zresztą zobaczę ile mi rury zostanie bo skrzynki rozprężne i tak mają 2 dziury na 2 przewody :-)

Kuchnia i łazienka zostają po 3 przewody bo uczono mnie, że wywiewy lepiej zgrupować i lepiej by smród z przypalonej patelni od razu poszedł w sufit :-)

Dziś miałem urlop wiec złożyłem wniosek o nowe mapki - potrzebne są do oczyszczalni...potem pojechałem do Raciborza do firmy SUNEX bo zbiornik :-)

Firma SWATT znajduje się w biurowcu Sunex i sprzedaje zbiorniki pod swoją marką Weber -> na magazynie widziałem na czym polega zmiana nazwy...na usunięciu naklejek :-) Tabliczkę zostawili:-) Instrukcja też z Sunexa:-)

Ciężkie bydle w 2 nie dało rady go nieść...

IMG_20180126_125945.jpg

IMG_20180126_125956.jpg

Za tydzień mają przyjść uzbrajać kotłownię a tu du.... taka wilgoć na ścianach, że nie mam jak płytek kłaść w kotłowni.... W ogóle można płytki kłaść na wilkotne tynki??? Na razie zostawiłem na noc grzejniki - zobaczymy jutro. Najwyżej wpierw będą rurki na ścianach a potem bede dłubał z płytkami.....

Weekend roboczy....

Tata zrobił fundament pod PC

IMG_20180128_134419.jpg

oraz ruszył z kafelkowanie kotłowni

Ja zrobiłem belkę przed garażem by nie zniszczyć burty z EPSa - czy to potrzebne, czy nie? zobaczymy.

Pozbędę się przy okazji nadmiaru nadprozy i cementu, który zalega na stych i może się zniszczyć

IMG_20180128_134339.jpg

IMG_20180128_134354.jpg

Weekend roboczy....

Tata zrobił fundament pod PC

[ATTACH=CONFIG]405998[/ATTACH]

oraz ruszył z kafelkowanie kotłowni

Ja zrobiłem belkę przed garażem by nie zniszczyć burty z EPSa - czy to potrzebne, czy nie? zobaczymy.

Pozbędę się przy okazji nadmiaru nadprozy i cementu, który zalega na stych i może się zniszczyć

[ATTACH=CONFIG]405999[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]406000[/ATTACH]

Witaj. Jakie są wymiary tego fundamentu i jaki rozstaw kotew, oraz rury do skroplin?

Rura jest osadzona przypadkowo - tak jak wyszło :-)

Za 2 tygodnie powiem Ci czy dobrze :-)

Szukam informacji jak osadzić odpływ liniowy w garazu...

https://www.bielbet.pl/produkt/17,3/odwodnienia-liniowe-z-tworzywa-sztucznego-130/

IMG_20180130_164502.jpg

W wylewce jest przygotowane miejsce - przed wylewkami był osadzony styropian. Teraz muszę tam osadzić odpływ - widać to na fotce.

Pod wylewką (także pod tym kawałkeim styropianu do wyciągnięcia) jest EPS200 - wytnę go w miejscu pod odwodnieniem.

Teraz pytania:

1) osadzić to na zwykłym betonie?

2) jak uszczelnić łączenie plastiku i betonu - czy boki odwodnienienia owinąć jakąś pianką i potem po jej wyciągnięciu dać w to miejsce jakiś uszczelniacz dekarski bo woda ściekała do korytka a nie do szczeliny, która pewnie kiedyć się zrobi?

Ogólnie to o czym jeszcze pamiętać by tego nie zepsuc:-)

Rura jest osadzona przypadkowo - tak jak wyszło :-)

Za 2 tygodnie powiem Ci czy dobrze :-)

Szukam informacji jak osadzić odpływ liniowy w garazu...

https://www.bielbet.pl/produkt/17,3/odwodnienia-liniowe-z-tworzywa-sztucznego-130/

[ATTACH=CONFIG]406260[/ATTACH]

W wylewce jest przygotowane miejsce - przed wylewkami był osadzony styropian. Teraz muszę tam osadzić odpływ - widać to na fotce.

Pod wylewką (także pod tym kawałkeim styropianu do wyciągnięcia) jest EPS200 - wytnę go w miejscu pod odwodnieniem.

Teraz pytania:

1) osadzić to na zwykłym betonie?

2) jak uszczelnić łączenie plastiku i betonu - czy boki odwodnienienia owinąć jakąś pianką i potem po jej wyciągnięciu dać w to miejsce jakiś uszczelniacz dekarski bo woda ściekała do korytka a nie do szczeliny, która pewnie kiedyć się zrobi?

Ogólnie to o czym jeszcze pamiętać by tego nie zepsuc:-)

Jeszcze tylko powiedz jakie fi mają te kotwy które wykorzystałeś:p i już wiecej nie zawracam głowy

Czas podsumować week 5 na budowie :-)

- wykafelkowane 4 ściany w kotłowni gdzie będą rurki - jakieś tanie marketowe płytki....półokrągłe i o różnej wielkości :-)

IMG_20180130_163214.jpg

- tata wykleił ściany kolankowe styropianem

IMG_20180203_124049.jpg

IMG_20180203_124054.jpg

- siatka i klej na ocieplonej ścianie między garażem a domem

IMG_20180203_124515.jpg

Zamówiłem puszki do WM od Przemka.

Chciałbym już strych zrobić na gotowo czyli WM na podłodze i na to ocieplenie ale....kasa:-/

Miałem robić ocieplenie stropu wełną ale raz, że dobra wełna wyjdzie mnie 50zł m2/30cm a dwa, że w pizdu roboty ze ramą/legarami na których położyłbym płyty OSB. Pojawił się wiec pomysł ze styropianem - mało roboty bo to tylko położenie 2 warstwi na to płyty OSB. Zadnych legarów itp.

Jednak kwota ocieplenie stropu powala... wiec poczekam jeszcze :-)

200m2 = 60m3 wełny lub styro = około 10000-12000zł do tego OSB i deski na legary(w wariancie z wełną)

W weekend porobiłem jeszcze doświadczenia z lampami - chciałem pokoje, łazienkę itp oświetlać plafonami LED 24w.

53399f7c4e48b471569fedd55143.jpg

Kupiłem na próbe 3 sztuki. Powiesiłem w kotłowni 1 sztuke 24W NIBY 1900lm... i ciemno... potem zmiana - lampa na halogeny z 2 żarówkami diodowymi RU10 5W 520lm i dużo jaśniej.... Fajny kit z tymi lumenami....Musze zobaczyć inne plafony może ten jakiś wadliwy?

cob_ra - rzeczywiście dużo podobieństw :-)

Ja na styropian dam na raie OSB.

Tymczasem weekend wiec czas na robote :-)

Wczoraj osadziliśmy odpływy liniowe w łazience i garazu.

IMG_20180211_121831.jpg

IMG_20180211_121844.jpg

IMG_20180211_122025.jpg

Dziś lenistwo - , sanki, dupolot i wdychanie "świeżego" powietrza :-) Na zdjęciu tego nie widać ale powietrze było po prostu gęste.

IMG_20180211_142915.jpg

IMG_20180211_142044.jpg

Miasto ogłosiło, że szuka chętnych do obniżenia rachunków za prąd....przez montaż paneli

http://www.myslowice.pl/page/1116,aktualnosci.html?id=3454

Wszystko super, dofinasowują 85% ja miałbym zapłącić w najwyższym pakiecie za 20m2 paneli tylko 3750 + vat.... niestety wymóg jest taki, że dom ma pyć oddany i wielka duuuupa:-/

Edytowane przez uciu

Czytałem, że w jakimś innym województwie też uruchomili/ uruchamialją podobny program. A na złość kuj-pom milczy czy nic nie wiem bo nie szukam?

PS. Poszukałem, znalazłem: tu, już po ptokach a poza tym gdzie tu do ludzi z takim programem:

Istnieje jednak możliwość umorzenia 30% kwoty pożyczki
Istnieje a czy gwarantują chociażby te 30%? A poza tym, wyrażę się brzydko więc przepraszam, sram na pożyczki. Mam serdecznie dość baków/ bankierów i tym podobnych złamasów. Dość, że przez ich istnienie i cały system bankowy byłem zmuszony wziąć kredyt (zawiązać pętle na szyję) na budowę domu :(

Pozdrawiam

Karol