Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka na wąską działke

Recommended Posts

(swoją drogą nagrzewnice latają na PB)

Wiem, wiem ;) Zakładam, że każdy w tym dziale to wie :) To było na szybko znalezione jako wskazówka, że faktycznie jakaś para jest. Nagrzewnice gazowe są dość tanie tylko czy te tanie są bezpieczne aby pozostawić takową na całą noc w domu bezpańsko?

Pozdrawiam

Karol

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tego wydatku na nowy osuszacz trochę nie rozumiem. Zań mogłeś kupić 2 a nawet 3 używane.

oglądałem 3 czy 4 używane i to były złomy ściągnięte z zagranicy.

Jak mam dać 1000 za złoma to wole kupić nową z gwarancją na 2 lata a i tak ją sprzedam potem (z papierami i gwarancją) za dobrą kase.

Za dużo razy się już przejechałem za zużytym sprzęcie...tym bardziej budowlanym.

A garaż - przychodzi ocieplenie, w dzień będę wietrzył na noc odpalał pochłaniacze i tak w kółko :-)

Edytowane przez uciu

oglądałem 3 czy 4 używane i to były złomy ściągnięte z zagranicy.

Jak mam dać 1000 za złoma to wole kupić nową z gwarancją na 2 lata a i tak ją sprzedam potem (z papierami i gwarancją) za dobrą kase.

Za dużo razy się już przejechałem za zużytym sprzęcie...tym bardziej budowlanym.

No popatrz, a cob_ra i Liliputek jakoś nie narzekali na użyte sprzęty... W teorii odsprzedaż ładnie brzmi, ale ile osób odkupi taki nowy, ledwo używany, sprzęt? W sensie za ile go wystawisz?

A garaż - przychodzi ocieplenie, w dzień będę wietrzył na noc odpalał pochłaniacze i tak w kółko :-)

To ocieplenie to raczej mizerne jeszcze, w tym tygodniu cały czas blisko zera. Z drugiej strony jeszcze się żachnąłem nad tym gazem i jak policzyć 11kg butlę PB po 45 zł i że wyciągnie się zeń 120kWh to wychodzi ~0,40zł/kWh czyli drożej niż prąd w 2T (a jeszcze trzeba nieszczęsną parę wychwycić). Chyba musisz się jednak pokochać z Tauronem w 2T. ;)

No popatrz, a cob_ra i Liliputek jakoś nie narzekali na użyte sprzęty... W teorii odsprzedaż ładnie brzmi, ale ile osób odkupi taki nowy, ledwo używany, sprzęt? W sensie za ile go wystawisz?

widocznie mam pecha bo nie mam dobrych doświadczeń z używanymi sprzętami :-)

Nie wiem za ile odsprzedam:-) Czas pokaże. Na pewno lepiej kupić taki od osoby prywatnej z gwarancją jeszcze półtorej roczną niż reanimowanego trupa z rajchu.

A może zacznę go wypożyczać :-) Agregat też kupiłem nowy i sprzedałem 100 czy 200 taniej:-)

Jak garaż nie będzie chciał schnąć to wstawię tam 2 grzejniczki olejowe.

Do zbierania wody z sufitu i ścian przydałby się odkurzacz piorący z taką ssawką do odciągania wody :-)

PC działa.... na razie ogrzewa tylko wode w sprzęgle bo ponoć musi.

Jutro będzie podłączona cała podłoga.

[ATTACH=CONFIG]408813[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408814[/ATTACH]

Uciu, a czy mógłbyś zmierzyć dla mnie średnicę twojego zbiornika 300L? Chcę mieć pewność że mi się zmieścić w pomieszczeniu do tego przeznaczonym.

Dzięki i pozdrawiam

Uciu, a czy mógłbyś zmierzyć dla mnie średnicę twojego zbiornika 300L? Chcę mieć pewność że mi się zmieścić w pomieszczeniu do tego przeznaczonym.

Dzięki i pozdrawiam

Dane producenta 660mm:

https://www.sunex.pl/imagesdb_zbiornik-fisch-s15-pl-160719-0.pdf

ale na styk Ci nie wejdzie bo tam rurki jeszcze wychodzą

Oczyszczalnia zasypana.

Węże przedłużyłem tak by skrzynka ze sterowaniem wyszła mi w miejscu przyszłej szopy na graty ogrodnicze;-)

Jeszcze nie podłączałem czy działa ale może dziś się uda.

Na start oczyszczalni chyba zamówię serwis by powiedzieli co i jak itp ale to za kilka miesięcy :-)

Teraz zaczynamy temat ocieplenia stropu...

Przeliczyłem ile wyjdzie styropian...

Styropiany podłogowe posortowałem po lambdzie:

0,40 EPS60 8832zł

0,38 EPS80 9792zł

0,36 EPS100 11328zł

0,31 EPS60 10512zł

0,31 EPS80 11520zł

0,30 EPS100 14448zł

Chciało by się ciepło ale ta cena...

Chciało by się twardy ale ta cena...

Co do twardości chyba będzie coś pomiędzy a wiec EPS80

Przeliczyłem też jaki U da mi 0,38 a jaki 0,31.

Dla 0,38 wyszło ok 0,12

Dla 0,31 wyszło ok 0,10

U to W/m2 jaki przenika przy różnicy temp. 1stC.

Między U 0,12, a U 0,1 różnica 0,02 i tyle Wat będzie przenikać

przez tę przegrodę na każdym 1m2 przy różnicy temperatur 1stC.

Przyjmując że średnia temperatura w okresie grzewczym na strychu to +5stC, to

wychodzi (22stopnie na dole i 5 na strychu)

COP PC=3

180m2 powierzchni

Taryfa G11 = 0,62zł kWh

17 * 0,02 * 180m2 * 220dni * 24h = 323136W = 323kWh / 3 = 108kWh * 0,62zł/kWh =

66 pln na sezon.

Wyliczenie czysto teoretyczne ale pokazuje że chyba nie warto dopłacać 2000zł do 0,31 .

Za tą kasę to mam już całą podłogę z OSB (1 warstwa ok 1500zł) :-)

Innym wyjściem jest wziąć zwykły FASADWY 0,31 (wyszedłby 8976zł) a wiec byłoby ciepło, tanio... ale czy nie za miękko???

Może wtedy jak bym dał 2 warstwy OSB 10mm i też zrobi by się twardo???

Edytowane przez uciu

O, widzę, że kolega będzie się już niedługo wprowadzał ;). Gratuluję systematyczności w prowadzeniu dziennika i postępów na budowie.

Co do styropianu to ja w obecnym domu pod wylewkę betonową (10cm) dałem 30cm EPS70 fasadowego i podłoga nic mi nie opadła. Twardsze styropiany ja bym dawał tylko w garażu pod samochód lub pionowo na fundament. Druga sprawa, że te "cieplejsze" styropiany oprócz wytrzymałości na ściskanie są dużo bardziej łamliwe i kruche, ale to może już zależeć od producenta.

Ja bym celował w pozycję drugą z Twojej listy tzn."0,38 EPS80 9792zł".

Pozdrawiam

Bartek

Czesc Bartek:-)

tez celuję w pozycję nr 2 choć chodzi mi jeszcze po głowie fasadowy 032 za jeszcze mniejsze pieniądze:

Mowa tu o Swisporze lub Austrothermie bo to lokalni producenci

Parametry fasady:

1 Współczynnik przewodzenia ciepła ≤ 0,032 W/mK

2 Wytrzymałość na zginanie ≥ 75 kPa

3 Wytrzymałość na rozciąganie ≥ 80 kPa

Ale widząc te płyty (mam go z 60 paczek na elewacje). mam obawy...miekki, kruchy (jak piszesz), mocniej chwycisz ręką i już dziury są.

A Ty musisz nadrobić zaległosci po urlopie;-)

Wypocząłeś, pewnie wiele nowych pomysłów się pojawiło - teraz tylko trzeba działać:-)

Pogoda zaczyna dopisywać wiec wszystko na dobrej drodze.

A co do przeprowadzki...troche jeszcze to potrwa.

Roboty jeszcze pełno a tu finisz musi być do końca listopada bo bank goni....:-/

W oczekiwaniu na dostawy styro na strop tata zaczął bawić się z elewacją:-)

Zdenerwowany bardzo bo ściany krzywe, płyty styro również...

Miałem na strychu 5 listew startowych 203mm aluminiowych i je wykorzystał - teraz jak przychodzi mi kupić resztę za 800zł to zastanawiam się czy to ma w ogóle sens???

Inna rzecz mam kilka listew dylatacyjnych z siatką (przyokiennych) wczoraj przymierzałem je do okien i waham się czy je stosować....

IMG_20180403_180136.jpg

Może lepsze będzie dojchać styropianem z elewacji do profilu okna/szyny rolety, potem przykleić węgarki i między węgarkiem a ramą okna umieścić taśmę rozprężną???

Gdzieś wyczytałem też by styropianem nie dojeżdzać do okna/prowadnicy rolet gdy okna są wysunięte i gdy ocieplamy styropianem.

Ponoć lepiej zostawić szczelinę 1cm i ją wypełnić pianą??

Mętlik w głowie mam :-/

Poniżej widać jak pięknie skrzynki rolet chowają się w styropianie.....

IMG_20180406_182447.jpg

IMG_20180406_182457.jpg

Jak to schować?

Do głowy przychodzą mi 3 oocje:

1. nad oknami wzdłuż całego domu pasek 2cm styropianu (pasek wysoki na ok 20cm)

3. od okien w górę dać wiecej styro (jak u Sebcia)

3. ramki wokół okien..... to raczej odpada...

Zachciało się okien wysunętych i rolet....

Nie dostałeś info od sprzedawcy ile sterczą skrzynki? One wyłażą spod styro, licują się? Do małych okien mi powiedzieli że skrzynka ma 14, do tarasowych chyba 18.

Dostałem info ze wystają 18..... ale wymyśliłem sobie delikatne wysunięcie okien + krzywa ściana.... i nie pomyslałem by zmierzyć czy styro 20cm zakryje wszystko... i wyszło, że brakło 2cm

Skrzynki licują się ze styro ale okapnik wystaje 2cm dalej....

Najchętniej dałbym styro 2cm po całości ściany ale zmienią się wymiary domu.....

Albo od okien dam 2cm wiecej jak u Sebcia (pozwolę sobie zapodać zdjęcie z jego DB):

qr5a10d0clui.jpg

i tak mniej wiecej by to wyglądało - okładzina drewnopodobna ładna ale chyba droga???

elewacja.jpg

Inna wersja dać pasek tylko nad oknami...