Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka na wąską działke

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rury czerpni i wyrzutni opatulone dodatkowo 10cm wełną.

Jutro owinę je jeszcze folią...chyba tą z podłogówki bo zostało mi jej dużo:-)

Przykryłem też 20cm kołderką rury termoflex.

IMG_20180612_191328_1.jpg

IMG_20180612_191328_1.jpg

Obracający się kran.... odciąłem złączkę zaciskaną i założyłem skręcaną KAN...

Oczywiście były tylko z gwintem zew a do przykręcenia kranu potrzebuję z gwintem wew...Kupiłem wczoraj mufkę...

Dziś chce to poskładać do kupy i d.... okazało się za na mufce gwint był tylko z jednej strony. Zaś trzeba było przerwać robote i jechać do sklepu....

Wziąłem też firme z okolicy do wyceny położenia gruntu i tynku.

Przyjechał wczoraj koles, pomierzył i pojechał...

Dziś wysłał smsa z wyceną 14800..... grunt+tynk silikonowy + robota....

Za dużo mi to było i pytam ile m2 Panu wyszło.

Odpisał 260.... Odpisuje mu, że w projekcie mam wyliczone 240m2 a dodatkowo ok 40m będę wykładał klinkierem.

Czyli powinno być około 200m2. Tak wychodzi mi z Autocada i z moich pomiarów (bez odliczania okien)...

Pisze mu wiadomość i wysyłam zrzuty elewacji z autocada.... po chwili odpisał...."pozdrawiam".

Czy w budowlance nie ma już uczciwych ludzi???

Najchętniej bym to zrobił samemu ale mam obawy czy równo damy rade....

Albo na całą elewacje dałbym okładzinę klinkierową - w tym przypadku zaś boję się, ze styro odpanie od ściany pod cieżarem okładziny.....

Edytowane przez uciu

U mnie co do wykonawców od dachu podobnie. Do tego juz trzech miało przyjechać oglądać budowę i jakoś nikt dojechać nie może. Stawki juz standardem od 50zł/mkw startują... żeby to jeszcze w zamian coś oferowali sobą/swoją fachowością :(

Pewnie zamieszkam pod papą i dachówkę sam położę za rok.

Pozdrawiam

Karol

Heh, też już zamówiłem próbki... ale ta cena to i mnie odstraszy. Chociaż domek wyglądał by na bogato :D jak z klinkieru. A tak pozostanie opcja wykończenia komina czy cokołu wokół domu.

Ta cena to za cały zestaw? Kleje, grunty, fugi, płytki, coś więcej/ mniej? Wychodzi 130zł/mkw czyli mega dużo.

Pozdrawiam

Karol

Za 140zl dostałem ofertę wykonania elewacji (20cm grafitu, siatki, kleje, narożniki, listwy no i tynk silikonowy) z robocizną :D Termin na za rok. Oczywiście będę robił sam. Jedyne co to wymiary styropianu mnie odstraszają. Teraz kładę austrotherm na podłogi i chyba też nie jest idealny. Wiem, że zdaje sie Kanuf ma idealnie równy styropian (wykonywany w formach a nie cięty z bloków) ale i cena jest równie wyższa.

Pozdrawiam

Karol

U siebie kladlem Yetico białego premium (to chyba alfa). O ile płyty nieżle trzymają wymiar to jednak banan się robil troszkę. Ale powiem Ci, że nie ma sie co przejmować. 1-2mm szybko wyrownasz tarką do styro. Szpary jeśli jakieś sie zrobią to będą malutkie. Tania pianka pistoletowa z alledrogo zrobiła swoje :D Bardzoej skup się na mostkach termicznych. Edytowane przez e_gregor

U siebie kladlem Yetico białego premium (to chyba alfa). O ile płyty nieżle trzymają wymiar to jednak banan się robil troszkę. Ale powiem Ci, że nie ma sie co przejmować. 1-2mm szybko wyrownasz tarką do styro. Szpary jeśli jakieś sie zrobią to będą malutkie. Tania pianka pistoletowa z alledrogo zrobiła swoje :D Bardzoej skup się na mostkach termicznych.

Radziłbym uważać z równaniem styropianu, aspektem odpadów i lub zatrudnianiem ekip na "czarno".

W zaprzyjaźnionej firmie resztki po szlifowaniu (kuleczki, pył, etc.) walały się wszędzie również fruwały po ulicy i chodniku. Przyjechała kontrola z Wydziału Ochrony Środowiska (donos) + Powiatowy Nadzór Budowalny. O ile w przypadku firm taka kontrola jest zapowiedziana to tutaj Inwestorem była osoba prywatna. Na miejscu zażyczono sobie przyjazdu Kierownika Budowy, a On (ponieważ budowa była metodą gospodarczą) powiedział, że ocieplenie odbywa się bez jego wiedzy.

Później sprawy potoczyły się szybko.

PC działa.... na razie ogrzewa tylko wode w sprzęgle bo ponoć musi.

Jutro będzie podłączona cała podłoga.

[ATTACH=CONFIG]408813[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]408814[/ATTACH]

Cześć;-)

Powiedz mi, jakiej średnicy i jak długie masz te kotwy (śruby) do mocowania jednostki zewnętrznej - te zalane betonem?