Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka na wąską działke

Recommended Posts

Wczoraj miałem wolne wiec cały dzień zapierniczania na budowie... urlop topnieje w zastraszającym tempie a tu jeszcze tyle roboty...

Była zabawa przy gruntowaniu ścian i podłóg jak i wokół domu.

Kładliśmy też płytki na dylatacjach na Sikabond T8...Kupiłem 1 wiadro 13kg z nadzieją, że wystarczy bo drogie strasznie (400zł) ....i wielka d.... wystarczyło na 20 płytek... a do położenia jeszcze mam 17szt...i trzeba dokupić drugie. Patrząc na cene m2 to ten klej jest 3 razy droższy niż płytki... ale dzięki temu nie będzie żadnych listew na dylatacjach i mam nadzieję, że nic nie popęka :-)

Klej kładzie się bardzo niewdzięcznie - klei się do płytek i potem dużo szorowania jest benzyną i wodą.

IMG_20180921_081833.jpg

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też mam chytry plan użyć sikabond t8, cena przeraża. Myślałem też o tarasie... ale ta cena ok 120zl na mkw trochę straszna.

Pytanka:

1) co z fugą w obrębie dylatacji? Dajesz coś specjalnego czy pozwalasz popękac?

2) a maty przeciw skurczowe? Niby tańsze bo ok 60zl/mkw tyle że wg grupy prace wykończeniowe na fb trzeba te maty na całą podłogę kłaść...

Pozdrawiam

Karol

Na razie dam normalna fuge i zobaczymy czy cos popeka. Pod prysznic dalem dedykowany do sikabond sikaflex ale ni jak mi sie to zgralo z kolorem fugi...wyszlo tragicznie ale nie chce mi sie juz tego wygrzebywac i przyzwyczailem sie;) Jedyne czego sie obawiam przy sikabond to to ze te kafle nie beda grzaly... a i odglos jest na nich taki jakby byly puste pod spodem-cos jak panele...

Ja na puszcze 10l 13kg polozylem 21 płytek czyli ok 2,8m2 teraz poluje na jakas okazje by tanio kupic kolejna puszke...

Ostatni weekend lata, ciepło wiec trzeba było coś porobić przy domu...

Kostki używanej miałem sporo wiec ułożyliśmy ją wokół domu.

Przyspieszyliśmy też "rośnięcie" trawy... z działki obok powycinałem darnie i ułożyłem przed domem :-)

Wodę z rynien z tyłu odprowadziłem do studni chłonnej z oczyszczalni. Z przodu domu leci na razie w żywopłot :-)

Tata dalej walczy z płytkami... czasu mam mało (dom mam oddać do końca listopada - wymóg banku...) a tu jeszcze roboty....masakrycznie dużo:-/

Zostały jeszcze:

- cegła na elewacji

- podłogi do końca

- drzwi do pokojów

- kuchnia....

IMG_20180923_154124.jpg

IMG_20180923_154152.jpg

IMG_20180923_154157.jpg

IMG_20180923_154234.jpg

IMG_20180923_154254.jpg

A do oddania konieczne są płytki? Z tego co piszesz, to raczej estetyka - to nie są (moim zdaniem oczywiście) rzeczy niezbędne do oddania i zamieszkania. Może sprawdź co dokładnie jest potrzebne, bo jeszcze się okaże, że to właściwie już. :p

Do oddania do urzędu nie potrzeba ale do banku musze mieć - zobacz poniżej - parodia, i bez tego nie chcieli dać kredytu....

aaaa.jpg

Dobrze, że o podbitce zapomnieli....

Edytowane przez uciu

Jaki bank? Ja pytałem już o to na przód w PKO i niby można to przesunąć bo też pewnie nie dam rady (do zdaje się czerwca lub innego sierpnia 2019).

PS. Cegła na elewacji też konieczna do odbioru???

BGZ.....

Cegła konieczna - bo jest w projekcie....a ma być tak jak w projekcie....

Dylatacje masz po to by zmniejszyć ryzyko niekontrolowanych pęknięć ...

Na nich daję klej gumowy by płyty pracowały sobie niezależnie i klej się będzie naciągał nie powodując uszkodzenia płytki - taka teoria.

Tak tu czytałem na FM i tak polecał znajomy płytkarz... choć siostra ma zrobione wszystko na MAPEI P9 nic nie pęka...

Klej nie ma za zadanie sklejać betonu.

Nie ma nawet czasu kiedy pisać...

Wczoraj montowałem lampe nad wejściem - zwykły plafon LED 24W

IMG_20181002_184557.jpg

IMG_20181002_184610.jpg

3 takie mają być jeszcze nad bramą

Tylko chciałbym to połączyć też z jakimś czujnikiem ruchu... tylko jak?

Lampy włączane są normalnym włącznikiem w domu czyli by czujnik działał musiałbym miec cały czas włączony przełącznik w domu...

Inny sposób to w bramie mam kostke do włączania oświetlenie w garażu - otwiera się brama i włącza się światło, które gaśnie dopiero po kilku minutach.

Coś musze wykombinować by światło załączało się jak jestem na dworze bo ciemno jak w duuuuu...

Jeszcze inny sposób to włączać z telefonu i sterownik do puszki?

Łączę też łazienkę...lutowałem diody nad lustrem i w półkach

Dałem oświetlenie niby neutralne 4000K ale dla próby podłączyłem zwykłe ciepłe diody w listwach na półkach i kolor płytek o niebo lepszy...

Górna półka neutralne/dolna ciepłe...

IMG_20181002_191320.jpg

Tata dalej z płytkami toczy walkę:-)

Z tym światłem na zewnątrz możesz zrobić to tak:

1) wymień włącznik zwykły na schodowy

2) zamontuj na dworze automat zmierzchowy a do niego podłącz przekaźnik (2pary styków przełączających, np coś z serii RM85/RM84/RM83 - już nie pamiętam, cena ok 5zł szt) i możesz zrobić tak, że w domu będziesz mógł zapalić jak i również zgasić ....

eeee coś mi się pokiełbasiło, jak w domu zgasisz wieczorem to czujnik zmierzchu włączy ponownie za dnia ;/ no to coś podobnego trzeba wymyślić z tym przekaźnikiem :D Ja do sterowania zewnątrznego użyję jednego z wyjść z centrali alarmowej. Mam łącznie ich 10 do dyspozycji i zamierzam je co do jednego wykorzystać (sterowanie ccwu, światło w podbitce, światło w holu na piętrze w nocy, światło w holu na parterze w nocy, sterowanie roletami x2, sterowanie bramą garażową + ew bramą główną i może coś jeszcze wpadnie do głowy, aa podlewanie ogrodu) Wszystko dodatkowo sterowane z aplikacji z dowolnego miejsca na ziemi (centrala perfecta 32wrl).

Pozdrawiam

Karol

Ja u siebie rozwiązałem to tak.

Lampa nad garażem led z czujką ruchu i zmierzchówką. Podpięta pod łącznik świecznikowy. Raz mogę włączyć ręcznie aby świeciła cały czas, a drugim przyciskiem wyłaczam tylko działanie czujki ruchu.

Z oświetleniem podbitki mam tak, że mogę wł/wy telefonem lub ręcznie z łącznika w wiatrołapie. Do podbitki użyłem sonoff z oprogramowaniem supla. Tam też mogę stworzyć harmonogram.

dzięki koledzy za porady - na pewno coś z tego wykorzystam - chyba najprościej będzie z tym łącznikiem świecznikowym i czujnikiem ruchu tylko czy dam rade jak mam tylko pociągnięte 3 żyły do lampy?

Musze zobaczyć jeszcze te wyjścia w alarmie bo mam ich 12...:-)

Edytowane przez uciu

dzięki koledzy za porady - na pewno coś z tego wykorzystam - chyba najprościej będzie z tym łącznikiem świecznikowym i czujnikiem ruchu tylko czy dam rade jak mam tylko pociągnięte 3 żyły do lampy?

Musze zobaczyć jeszcze te wyjścia w alarmie bo mam ich 12...:-)

Dasz radę, jedynie pozbędziesz się uziemienia, bo ten 3 kabel wykorzystasz jako zasilanie. Tylko oznacz go sobie w puszcze i lampie jako zasilający. U mnie tak zrobiłem. Wiem, że powinien być kabel 4 żyły ale zapomniałem jaką chciałem funkcję i przecież nie będę teraz kuć jak jest wszystko porobione.

• 2 weeks później...

Zaczęliśmy kłaść cegły na elewacje. (Noc polarna Przysucha).. coś nam to nie szło w czwartek.... w piątek z rana również...jakoś poziom uciekał.

Tata wkurzony że 6 warstw położył wczoraj do godziny 16 az z roboty przyjechałem..

Okazało się ze narożniki, które kupiłem by przyspieszyć układanie.... są o 1-1,5 mm większe niż płytka...

Na 10 warstwach to 1-1,5cm... a mam ich mieć ok 30 warstw.

Masakra jakaś po pod standardowe krzyżyki/Tetki trzeba podkładać kliny by poziom złapać.

Ja bawię się w środku.

Zostało 2 beczki CT17 wiec zagruntowałem sufity w salonie i kuchni - dziś będe malował :-)

Podłączyłem też lampy przed domem... za jasno troche:-)

IMG_20181012_183242.jpg

IMG_20181012_184209.jpg

Lampę na drzwiami wejściowymi podłączyłem pod czujnik ruchu - za pomocą 3 żyły - dzięki tu za poradę:-)

Czyli jak włączę lampę włącznikiem świeci się na stałe, a jak ją wyłączę (i spełnione są warunki czyli ciemno i jest ruch) to działa czujka, która włącza lampę.

Czujnik ruchu dałem taki

i-orno-czujnik-ruchu-z-zewnetrznym-sensorem-or-cr-211.jpg

Musiałem go zmodyfikować - rozwalić obudowę by się zmieścił.

Potem trzeba było wiertłem 12mm nawiercić otwór w plafonie na sondę.

Działa idealnie:-) Na pierwszym biegu łapie ruch od miejsca gdzie ma być furtka, na drugim zza drogi :-)

Mam jeszcze 1 czujnik i zastanawiam się czy nie dać go do lamp nad garażem .

MIłego dnia :-)