Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka na wąską działke

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zwierzęta w domu...

mieszkamy już pól roku ale w ostatnim czasie coś dużo zwierzyny w domu się pojawia....Jest ciepło, taras otwarty i są efekty.

Przypuszczam że dzieki HSowi bo nie ma w ogole progu.

W tamtym tygodniu były 2 okazałe pająki wiekość, ogromna ropucha w pralni (na drugim końcu domu od tarasu),,w kuchni mysz.... a wczoraj znowu ogromy pająk..

1 zdjęcie - patrzę na TV i przeleciał mi po ekaranie...myślałem,ze miałem zwidy..

2 zdjęcie - siedział i wypoczywał na ścianie w kuchni

3 zdjęcie i filmik - wczorajszy - żona podeszła do zlewu by wypłukać smoczek.. i takie bydle wylazło spod talerza.. te pudełko to nie jest kubek a wiaderko po śledziach...

IMG_20190815_220256.jpg

IMG_20190817_085523.jpg

IMG_20190823_062040.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=t0-4wMblwO4&feature=youtu.be

Edytowane przez uciu

• 2 weeks później...

Koniec wakacji i koniec roboty przy altance.

Domalowałem to co brakło, powiesiłem rynne.

Podłoga w przyszłym roku - planuję kupić tira granitu bezpośrednio z kamieniołomu.

IMG_20190902_074031.jpg

IMG_20190902_073912.jpg

IMG_20190902_073948.jpg

IMG_20190902_073601.jpg

Teraz trzeba przenieść się do wnętrza domu.

Wpierw trzeba dokończyć szafe i w wrześniu chce zacząć garaż.

Wpierw poprawa wentylacji, potem docieplenie ściany między częścią mieszkalną a garażem i mam nadzieję, że pojawią się w końcu płytki :-)

jeśli jeszcze nie kupiłeś sikabond i masz w okolicy bricomana to tam znajdziesz go taniej niż na allegro i olx (379 duża puszka, 199 mała) - przez przypadek ostatnio go tam widziałem.

Dzięki za info, wcześniej jednak udało mi się dostać na OLX pozostałość po budowie, w bardzo dobrej cenie. W każdym razie płytki przyklejone (swoją drogą tak jak wspominałeś, paskudnie się tym klejem operuje i mocno trzeba uważać na zabrudzenia, o smrodzie nie wspomnę) ;) ). Pzdr.

Zrobiłem "falę" z drugiej strony. Tata przywiózł przyczepę kory - zbiera ją w lesie z przewróconych drzew. W tym miejscu nasadziłem sosenek - mam zamiar puścić je nad grabami do około 4m by tylko zasłonić widok i częściowo hałas z jednego z zakładów z tamtej strony. Ale z dołu ta fala wygląda inaczej.... teraz widzę że jest do lekkich przeróbek bo za dużo tych zakrętów :-)

W zatoczce jest miejsce na ognisko i będzie hamak.

Przed "falą" w przyszłym roku będę budował domek dla dzieci ze zjeżdżalnia i huśtawkami.

Ogólnie to brakuje mi działki....

IMG_20190908_170646.jpg

IMG_20190908_170705.jpg

IMG_20190908_170702.jpg

Zrobiłem "falę" z drugiej strony. Tata przywiózł przyczepę kory - zbiera ją w lesie z przewróconych drzew. W tym miejscu nasadziłem sosenek - mam zamiar puścić je nad grabami do około 4m by tylko zasłonić widok i częściowo hałas z jednego z zakładów z tamtej strony. Ale z dołu ta fala wygląda inaczej.... teraz widzę że jest do lekkich przeróbek bo za dużo tych zakrętów :-)

W zatoczce jest miejsce na ognisko i będzie hamak.

Przed "falą" w przyszłym roku będę budował domek dla dzieci ze zjeżdżalnia i huśtawkami.

Ogólnie to brakuje mi działki....

Tak to jest . Kiedyś jak kupowaliśmy poprzedni dom to myślałem że działka 939m2 jest gigantyczna i po co nam taka "wielka" jak znajomy miał działkę 500m2 .

Teraz mamy działkę 3000m2 dla wielu ogromną a powoli ... brakuje nam już miejsca ;)

Mala działka ma plusy, że jest mało roboty ale należę do tych, co wiecznie muszą coś robić więc dla mnie to minus.

U rodziców jest 2100 i to jest idealnie, by mieć i czesc na warzywnik i czesc prywatna, zadrzewioną.

U mnie jest 909m ale dom zajmuje mase miejsca. Z garazem ma chyba 26m dlugosci. Dochodza przepisowe odleglosci z tylu i z przodu budynku. Nastepnym razem budowalbym bez garazu i chyba z pietrem. Garaz bym potem dobudowal w granicy. Ogolnie teraz, na nazwijmy to "ogrod" zostalo mi 4ary;-/ a fantazje mam dużą;)

Po cichu mysle by w przyszlosci kupic czesc za domem....wtedy byloby 20arow;).... ale musze w totka zaczac grac;)

Zapomnialem. Rozsypalem nawoz jesienny w zeszlym tygodniu;) Wiedziałem, ze ma zacząć padać więc to wykorzystłem. Od jutra ma byc pogodnie wiec bedzie koszenie;)

Zgłębiałem temat PV i mała lipa...:-/

Jak sie zrobi samemu to nici z dofinansowań.

Trzeba wziąć firmę, która za robote bierze kilka ładnych tysięcy:-/

U mnie wyszłoby to około 18-20 tyś na dobrym sprzęcie robiąc samemu lub firma 27-30tyś.

Po odjęciu dofinansowań wyjdzie tyle jakbym to robił samemu....

Co chwilę przychodzą też jakieś firmy z ofertą montażu na raty...

Ostatnio 2 razy byli z http://fotontechnik.pl/

Już chcą umowę podpisywać....dzwonią co kilka dni..

Denerwuje mnie takie nachalny marketing....

Abo 200zł z umową na 10 lat.

Ponoć koło mnie na 2 domach mają zakładać....zobaczymy

Dziś przyszły graty do poprawy wentylacji garażu - jutro działamy :-)

4ary to jest wypas, ja mam za domem 2 :D

Ogolnie zawsze lepsze 2 niż nic :-)

W bloku miałem balkon 1x4m i to był wypas:-)

Wszystko tam próbowałem upchnąć, łącznie z beczką na automatycznego podlewania:-)

Kiedyś znalazłem zdjęcia małej działki a jak ładnie zagospodarowanej:

ogrod2yo1.jpg

ogrod3ka5.jpg

ogrod4ho2.jpg

ogrod6gy7.jpg

Mniejsza działka to też mniej kosztów:-)

Mniej drzewek, mniej kory czy kamienia.

Ja na te małe skrawki bez zieleni i żywopłot kupiłem chyba z 5 przyczep kory (plus jedna gratisowa od taty). Kore kupowałem tanią z olx ale jak to podsumuje.... to lepiej myśleć o czymś innym :-) Tak wiec mała działka ma też plusy :-)

Tak samo z koszeniem - ja sie uporam w 20-30min u rodziców to pół dnia nie mówiąc o ilości trawy, którą trzeba zutylizować...

Edytowane przez uciu

Mniejsza działka to też mniej kosztów:-)

Mniej drzewek, mniej kory czy kamienia.

Ja na te małe skrawki bez zieleni i żywopłot kupiłem chyba z 5 przyczep kory (plus jedna gratisowa od taty). Kore kupowałem tanią z olx ale jak to podsumuje.... to lepiej myśleć o czymś innym :-) Tak wiec mała działka ma też plusy :-)

Tak samo z koszeniem - ja sie uporam w 20-30min u rodziców to pół dnia nie mówiąc o ilości trawy, którą trzeba zutylizować...

Ja korę brałem bezpośrednio od "producenta". Znalazłem takiego co dowozi na miejsce workowany i cena naprawdę niezła. Luzem wcale nie był dużo tańszy a jak doliczyło się koszt dowozu to okazywał się bardzo drogi ...

Jak się kończyła to telefon i znów przywozili :)

Drzewka / krzaki staram się brać bezpośrednio od "producentów" , czasami biorę z Allegro ..

Tyle że nie ma się co oszukiwać , jak ktos chce mieć od razu wielki piękne drzewa/krzaki to musi za to zapłacić i to dużo a jak nie to trzeba trochę poczekać aż urosną ..

Co do ilości u nas to lepiej nie mówić , bo jak coś zamawiamy to są to dziesiątki/setki sadzonek.

Teraz też czekamy na spoooorą dostawę , ale najpierw trzeba trochę poprzesadzać aby przygotować miejsce.

Co do kasy wolę nie liczyć , bo jak pomyślę ile wydaliśmy na włókninę , obrzeża , kamień , nasadzenia i itd i ciągle wydajemy to lepiej nie myśleć bo szkoda nerwów , ale z drugiej strony otoczenie domu jest dla nas tak samo ważne jak sam dom ..

Co do trawy to lubię trawę , ale nie lubię się nią zajmować. W starym domu mieliśmy sporo trawy i po jakimś czasie zaczynaliśmy ograniczać jej ilość (więcej nasadzeń) bo jak ktoś chce mieć ładną gęstą trawę to trzeba sporo czasu i pieniędzy dlatego na naszej działce ilość trawy zostało ograniczona do minimum.

Osobiście wolę podziwiać kolorowe rosliny/krzaki/drzewa niż trawę ..

kaszpir nie kłam :) nie przyjęła Ci się trawa :no:

Mam trawnik , wieczorem prześlę zdjęcie jak nie zapomnę :p

Miałem sporo problemu z trawą bo nie chciała w niektórych miejscach rosnąć i zamiast tego wróciły tam chwasty i grzyby , ale powoli jest coraz lepiej i po kilku dniach pogorszenia pogody i deszczach widzę że zaczyna kiełkować trawa w miejscach gdzie nie miała ochoty rosnąc.

Są miejsca gdzie trawnik jest bardzo gesty ale są miejsca że nie grzeszy gęstością.

Trawnik był już kilka razy koszony ...

Co do trawnika zobaczymy co dalej będzie w dłuższym okresie czasu. W najgorszym przypadku zamiast trawy będzie kamień

Mam trawnik , wieczorem prześlę zdjęcie jak nie zapomnę :p

Miałem sporo problemu z trawą bo nie chciała w niektórych miejscach rosnąć i zamiast tego wróciły tam chwasty i grzyby , ale powoli jest coraz lepiej i po kilku dniach pogorszenia pogody i deszczach widzę że zaczyna kiełkować trawa w miejscach gdzie nie miała ochoty rosnąc.

Są miejsca gdzie trawnik jest bardzo gesty ale są miejsca że nie grzeszy gęstością.

Trawnik był już kilka razy koszony ...

Co do trawnika zobaczymy co dalej będzie w dłuższym okresie czasu. W najgorszym przypadku zamiast trawy będzie kamień

Próbowałeś nawozu Yara Mila Complex ? U mnie tydzień po zastosowaniu trawa świetnie się zagęściła. Efektem ubocznym jest konieczność częstego koszenia.