B_i_U 18.11.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Ciekawy patent z tymi płytami na magnesach. Ja obecnie też mam pokrywę oświetleniową wiszącą ale z drewna olejowanego (sam robiłem klejonkę). Z tym, że pokrywa niemal zasłania całe akwarium, jest tylko szpara 0,5cm. Czasami pyszczaki też lubią poskakać . Wolę mieć też pozasłaniane elementy techniczne i akwarium się mniej wychładza. 70cm na "Malawi" to dla mnie za dużo. Ja wolę długaśne. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 18.11.2019 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 magnesy mają ten plus, że momentalnie możesz mięć dostęp do szafki z każdej strony. Długi zbiornik jest fajny bo ryba ma gdzie popływać ale do mnie bardziej przemawiam uzyskanie głębi. Teraz w zbiorniku bede miał (nie podoba mi się ale muszą być) wklejone przy górnej krawędzi wzmocnienia. Wydaje mi się, że może się to sprawdzić by ryby nie będą miały jak chlapać i powinno ograniczyć to ilość samobójstw Dziś przymiarka stelaża....dalej mętlik w głowie czy to nie za duży zbionik Chyba włączniki będą do przesunięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 19.11.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Głębia, tak. Myślałem, że chodzi o wysokość 70cm, a to już powoduje duży napór wody, dla pyszczaków jest mało potrzebne i ciężko zagospodarować przestrzeń kamulcami. Ja lubię solidnie, ale Twój stelaż to czołg . Jakie gatunki planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 19.11.2019 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 (edytowane) Bartek gatunki to jeszcze odległy temat Na pewno P.Acei i Saulosi Coral. Reszta obsady otwarta. Ma być kolorowo. Do środka pójdą serpentynity - mam ich całą hałde pozostały z poprzednich zbiorników. Stelaż czołg ...taki, że planowany kubełek do środka nie wejdzie. Trzeba będzie ciąć jedną poprzeczkę.... Chyba, że zrobię zbiornik z kominem i sumpem..bo po cichu myślę o soliczce Wysokość faktycznie będzie 70 bo jak bym dał 60 to dziwnie taki zbiornik (wymiary podstawy) będzie wyglądał. Wiem, ze dla pyszczaków lepsze długie i wąskie ale ma być coś uniwersalnego. Taka wysokość wymusza wklejenie zawiasów. Znajomy robił mi obliczenia (MES) i wychodzi, ze przy wymiarze szyby 1,2x0,8m, grubosci 12mm i usztywnieniu (zawias) wszystkich czterech krawedzi naprezenia maksymalne w szkle osiagaja wartosc 10,1MPa (w dolnych rogach) a odksztalcenia maksymalne 1,2mm posrodku.(-bez wzmocnienia odpowiedznio 4,5mm i 16,7MPa (duuuże ryzyko) Dla szyby 15mm wychodziło: -przy wzmocnieniu 0,4mm i 4,5MPa -bez wzmocnienia 1,8mm i 8,5MPa Szkoda tylko że szkło 15mm jest takie drogie i mówie o zwykłym float, bo o opti nie wspomne ;-/ Edytowane 19 Listopada 2019 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 20.11.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Jak w planie solniczka to kształt zbiornika jak najbardziej OK. Ja sam kleiłem moje akwarium 50x50x170cm (425L) z szyby 15mm. Za szyby dałem około 500PLN ale to kilka lat temu. Wkleiłem paski wzdłuż i jedną solidną poprzeczkę w poprzek. Nawet nie było to jakoś trudno skleić i było od razu szczelne. Oczywiście jak to samorób, bez żadnej pomocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 18.12.2019 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 (edytowane) W końcu zmusiłem się do zrobienia zabudowy szafy... w sypialni. Bardzo mi się tego nie chciało robić... nawet pobrałem wyceny od okolicznych majstrów. Ale jak poznałem ich wyceny to dostałem powera Szło bardzo sprawnie. Brałem system ramowy GTV NOVO S. Cała szafa z drzwiami - środek półki i drążki, z drzwiami wyszła 1700zł Najdroższe w interesie były rama 600 i lustro 300. Szafa wygląda troche ciotkowo ale nie ma żle Do zdjęcia wyszła ładnie ale po 2 godzinach wyszedł taki babol.. :mad: mały bo na 8cm ale jest.... Górny profil przyciąłem o 2mm za krótki i za mocno ściągnąłem na śrubach... i piękny efekt....:mad: W sumie nie jest to duże ale nie tak miało być... nowa szafa:mad::mad: Jest kilka opcji: 1) rozebrać, skrócić lustro i od dołu i od góry dać kawałki płyty - tej same co na drzwiach obok - w sumie materiał mam ale nie wiem czy jak to zacznę rozbierać nie uszkodzę tego lustra bardziej.... 2) nakleić jakieś paski folii mrożonej - mam to w biurze, by było trochę prywatności w akwariach na szyby nakleili folię. Żle nie wygląda i ukryje pęknięcie 3) mam resztki profili z ramy tej szafy. Wyciąć prostokąt (2 na 10cm) i nakleić w tym miejscu - widziałem takie loga na szafach komandora. - byłoby to takie pudrowanie syfa....ale w oczy by się nie rzucało... Chyba, ze macie inne pomysły? Edytowane 18 Grudnia 2019 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 18.12.2019 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Jeszcze w temacie szaf... W piątek odbieram materiał na szafkę na akwarium i szafę w przedpokoju... na szczęście tamta szafa będzie bez lustra Ma być zlicowana ze ścianą (mam na nią wnękę). 6 szuflad i u góry tradycyjnie otwierana. Ta szafa ma być mała bo na 136cm i głęboka na 63. Mam na nią wyceny od 1500 do 4200. Rozbieżność straszna i ciekawe co chłop z wyceną 1400 chciał majstrować jak już teraz tyle udałem na korpus, półki i modernboxy a gdzie tam fronty i robocizna.... Tutaj chcę dać fronty akrylowe wiec myślę ze w 2tys się zmieszczę. Szafa 2 razy mniejsza a cena podobna do tej w sypialni ale tu cene podnoszą szuflady i fronty:-/ Będzie więc co robić po świętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 19.12.2019 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Uszkodzenie lustra ukryte pod kawałkiem uciętego ramiaka Uszkodzenie bardzo dziwne, bo nawet przy mocniejszy naciskaniu nie powiększało się. Postanowiłem wiec nakleić listwę z tego samego systemu Miałem to cełe skrzydło rozvierać i dawać listw + kawałek płyty lub lacobelu ale jak się nic nie dzieje to zostawiłem tak jak jest. Jutro działam z zabudową stelaża pod akwarium i może z lampą do zbiornika:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 19.12.2019 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Za kilka dni będzie okrągły rok jak mieszkamy mogę wiec podsumować zużycie prądu. W sumie przez 12 miesięcy zużyliśmy 7447 kWh za 2798zł (z przesyłami itp) 1652 kWh w drogiej taryfie 5465 kWh w taniej taryfie To jest całość a wiec całe gotowanie, oczyszczalnia, pralnia, wentylacja, CWU i CO. Licząc ile z tego kosztowało mnie ogrzewanie domu (24stopnie) wychodzi mi że ogrzewanie wyszło poniżej 800zł - a wiec cena żadna. Wyliczyłem to tak, że w miesiącach ciepłych, gdy nie było grzania za miesiąc wychodziło mi 170-180zł (CWU + życie) 12 x 170zł = 2040zł czyli 2798 - 2040 = 758zł 758zł za ogrzanie 114m do 24* Grzanie głównie w 2taryfie ale okienko dzienne przedłużone do 17 by wieczorem nie chodzić po zimnej podłodze. Cena zaskakująco niska, ale chyba to dobrze wyliczyłem. Może sprawię sobie podlicznik do PC wiec dane bedą dokładniejsze. W przyszłym sezonie będzie wiecej bo rusza akwarium Patrzac przyszłościowo to wiecej niż 8kW paneli PV nie opłaca mi się dawać...choć przy tych rachunkach okres zwrotu byłby długi:-) Edytowane 20 Grudnia 2019 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 21.12.2019 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Wolny dzien a wiec coś pogrzebałem. Obudowałem stelaż z akwarium Niestety łatwo nie poszło. Zamawiając płyty podawłem rozmiar z okleiną, a zrobili rozmiar + okleina. Okleina gruba 2mm i mamy efekt.... Prócz tego stelaż jest krzywy wiec nakleiłem na profil listewki 10mm. Jutro jak klej wyschnie bede heblował do równa. Zrobiłem tez ramę lampy z profili alu. Jutro szpachla i potem malowanie Edytowane 21 Grudnia 2019 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 22.12.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Na co łączysz profil aluminiowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.12.2019 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Na co łączysz profil aluminiowy? Do dołu, gdzie nie widać na nity. plus wszystko na mamuta. Robiłem już kiedyś taką lampę i spisało się to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.12.2019 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) lakiernia strychowa. Dziś epoksyd Jutro farba Jutro ruszamy z kolejną szafą - o ile będą gotowe płyty na korpusy.. Kupiłem dziś 6 szuflad (Modernbox wysoki z metalowymi bokami) - czemu one są takie drogie? A do ich ceny trzeba jeszcze doliczyć dno i tyły... Edytowane 22 Grudnia 2019 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 23.01.2020 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Szafa nr2 prawie gotowa Wspomagałem się Dynalogiem Bluma. Szuflady to wprawdzie GTV ale rozstaw śrub mają identyczny jak Blum. Idealnie nie jest bo od góry mam krzywo nałożony tynk - ale udało się zrobić akceptowalnie W wolnych chwilach majstrujemy stół do garażu - wygląda troche jak w rzeźni.... ale robie z takich materiałów jaki mam (kantówki). Chciałem wpierw kupić jakiś metalowy ale jak zobaczyłem ceny i jakość to zrobiłem sobie sam Koszt zerowy - wszystkie materiały leżały na strychu. Jutro blat pomaluje olejem a nogi impregnatem Tikurili i będzie git PS. w końcu zamówiłem akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 23.01.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Szafa boska ! Super to wygląda - jak nie szafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 23.01.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Szafa nr2 prawie gotowa [ATTACH=CONFIG]439881[/ATTACH] PS. w końcu zamówiłem akwarium Jaki baniaczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 23.01.2020 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Dzięki, nam tez się podoba choc wahałem się czy kolor ok (miał byc biały) i czy ułożenie słojów w poziomie będzie ok. Zbiornik 128 # 72 # 70 z szyby 15mm.Taki miałem stelaż wiec musiałem sie dostosować... miał by zbiornik głęboki na 80 ale za daleko w salon wchodził obróciłem wiec stelaż i wyszedł tak...Do filtrowania mial byc kubełek ale czemu ma byc łatwo;) Trzeba miec co robic. Bede robil instalacje z korpusów narurowych i pompy do centralnego. Ale to w lutym...$$$$$$$ Edytowane 23 Stycznia 2020 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 24.01.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Dzięki, nam tez się podoba choc wahałem się czy kolor ok (miał byc biały) i czy ułożenie słojów w poziomie będzie ok. Wszystko super i kolor i ułożenie słojów a najbardziej podoba mi się to że jest taka nieoczywista - wyglada bardziej jak jakaś ozdobna okładzina ścienna mająca przerwać monotonię bieli korytarza a zupełnie nie jak szafa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.01.2020 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) stół do garażu skończony i teraz ciekawostka. Półkę pod stołem zrobiłem z desek, z szalunku z jednej strony były pokryte betonem, który zeszlifowałem.\ Beton chyba jakoś wytrawił deske bo wygląda super, tak jakby była zabarwiona jakąś bejcą. Tu tak porównanie: czysta strona deski pomalowana olejem i te same deski z drugiej strony, z której zeszlifowałem beton - tu tez pomalowałem olejem: Różnica kolosalna i deska wygląda super. Chyba pozbieram po sąsiadach deski z szalunków będą na domek dla dzieci Edytowane 26 Stycznia 2020 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 09.02.2020 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 (edytowane) Jako, że już prawie wiosna zabieram się za domek dla dzieci. Ma być w nim huśtawka (najlepiej dwie) i zjeżdżalnia. Sam domek będzie inny niż zazwyczaj się widzi. Od zachodu będą 3 okna balkonowe i od południa jedno - będę wstawiał same pakiety szybowe. Dach ma być ukryty. Zrobię go z blachy, która została mi z podbitki a wiec koszt =0zł). Na tym będzie stelaż z desek od sąsiada - spodobał mi się kolor zaolejowanych i wytrawionych betonem jego desek. (fotka wyżej). Ściana tylna ma być zrobiona podobnie. Nie mam za dużo miejsca wiec muszę coś pokombinować ze zjeżdżalnia - taki 3m ślizg potrzebuje prawie 2,5... w dodatku wymusza wysokość podłogi na 1,5m Pod domkiem będzie duża piaskownica Tarasik ma mieć kształt trójkąta...a jego balustrada ma być z gałęzi brzozy... Ma wyjść coś podobnego do a huśtawka podobna do tej w tym domku - będzie to wymagało przesunięcia nogi domku. A co mi wyjdzie zobaczymy Edytowane 9 Lutego 2020 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts