Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka na wąską działke

Recommended Posts

Witam

Ja również budowałem na szkodach górniczych [uciu wie, bo śledził mój dziennik]. Moim zdaniem nie ma sensu ryzykować przy takich warunkach z EPS, zwrot dostaniesz i zapomnisz że dopłaciłeś :-)

Zróbcie te dodatkowe WC, goście nie będą Ci chodzić po łazience, a po drugie to u teściów wiecznie ktoś w WC siedział jak chciałem skorzystać ;)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc kravat :-)

sprawa kibla rozwiązana :-) = musi być i będzie to tak wyglądać:

parter - pralnia_wc - Kopia.jpg

Pod płytą będzie na pewno XPS 10cm - już zamówiony u forumowego kolegi od plyt ;-)

Natomiast boki robie z ESP hydrofobowego gr 15cm.

Wyjdzie taniej o ok 1000zł...i nadal się zastanawiam czy dobrze zrobiłem;-/

No to już ustaliliśmy, że EPS może mieć WL(T)1 (≤1%), 50%? Masz jakiegoś linka do źródła?

Ja u siebie cięte mam tylko burty. No i styro jest kładziony na poziomie gruntu. Nie przewiduję tam długotrwałych nasiąkliwości.

Nie chcę tu zaczynać kolejnej walki XPS vs EPS. Nie chcę też pisać, że EPS jest najlepszy i zawsze można go stosować zamiennie do XPS. Po prostu moim zdaniem są sytuacje gdzie przy spełnieniu kilku warunków EPS wystarczy.

Sorry uciu za offtop.

No właśnie nie wiem czy ustaliliśmy. Ja w ten jeden procent absolutnie nie wierzę. Zresztą tak na marginesie to i XPS ma też minimalną nasiąkliwość. Z tymi 50% izolacyjności przy 4% zawilgocenia to pewnie przesadziłem, ale utrata izolacyjności jest niepodważalna. Większość badań w tym zakresie dotyczy materiałów ściennych konstrukcyjnych takich jak beton komórkowy czy bloczki keramzytobetonowe. Utratę izolacyjności zawilgoconych przegród widać też doskonale podczas badań kamerą termowizyjną.

Zdaję sobie sprawę, że w większości przypadków płyta fundamentowa nie leży na jeziorze i izolacja z dobrej folii powinna wystarczyć ale EPS200 też do tanich nie należy. U mnie różnica wynosiła 80PLN na kubiku, więc nawet się nie zastanawiałem. Nie głupim rozwiązaniem wydaje mi się rozwiązanie hybrydowe tzn. pod ścianami XPS, a tam gdzie obciążenia są mniejsze (i zarazem wilgotność też) dać EPS.

zmienie troche tok dyskusji...właśnie przyszła mi 1 faktura z tauronu....

127zł a zuzylem 8kW :jawdrop:

Opłata handlowa: 51,66zł -> co to jest????

Dystrybucja: 75,57 tego się spodziewałem.

Też macie tą opłatę handlową? W taryfach G tez to jest???

U mnie to jest za 2 miesiące bo prąd podłączyli 3 dni przed końcem listopada... ale za listopad tez sobie policzyli....

Chyba szybko bede chciał przejść na G....

Już nadali mi numer domu...którego jeszcze nie ma:-)

W styczniu/lutym się tam zamelduje...

I pismo do Tauronu ze zmieniam taryfe na G, że już tam jestem zameldowany itp

Tak sobie to wykombinowalem ;-) Może się uda.... bo wiem ze się udaje:-)

zmienie troche tok dyskusji...właśnie przyszła mi 1 faktura z tauronu....

127zł a zuzylem 8kW :jawdrop:

Też macie tą opłatę handlową? W taryfach G tez to jest???

U mnie to jest za 2 miesiące bo prąd podłączyli 3 dni przed końcem listopada... ale za listopad tez sobie policzyli....

Chyba szybko bede chciał przejść na G....

Już nadali mi numer domu...którego jeszcze nie ma:-)

I pismo do Tauronu ze zmieniam taryfe na G, że już tam jestem zameldowany itp

Tak sobie to wykombinowalem ;-) Może się uda.... bo wiem ze się udaje:-)

Jak przejdziesz na "G" to nie licz na cud.

Opłaty dystrybucyjne:

- szczytowe pozaszczytowe,

- OZE szczytowa i pozaszczytowa,

- stała,

- przejściowa

- abonamentowa

Wychodzi ok +/- 50% całości FV. Witaj w realnym świecie :sick:

Trzeba było kupić agregat! Po SSO z odbiorem od elektryka do Taurona i miałbyś taryfę G. Ja większość SSO zrobiłem na przedłużaczu, bo na tym etapie 3fazy to tylko do dużej betoniary [a mogłem zamówić kubik z betoniarni i byłoby lepiej]. Ja pierwsze faktury na G12W miałem po ok. 29 PLN za 10kWh.

energia.JPG

127zł a zuzylem 8kW

Ja też rozważałem przyłącze budowlane ale licząc koszt skrzynki, podłączenia i późniejszych rachunów jak ww to kupiłem agregat.

W swoim niewybudowanym jeszcze domu:confused:

Info z Taurona:

póki jest C opłata handlowa jest taka wysoka. Potem jak bedzie G zmniejszy się do ok 7zł

Co do meldunku - mam numer działki/domu, chce się tam zameldować jak już bedzie choć fundament (um nie może sprawdzać czy masz tam gdzie mieszkać czy nie) własnie po to by zmienić z C na G. Jak masz już meldunek w miejscu poboru... ponoć się da, znam kilka przypadków.

Info z Taurona:

póki jest C opłata handlowa jest taka wysoka. Potem jak bedzie G zmniejszy się do ok 7zł

Co do meldunku - mam numer działki/domu, chce się tam zameldować jak już bedzie choć fundament (um nie może sprawdzać czy masz tam gdzie mieszkać czy nie) własnie po to by zmienić z C na G. Jak masz już meldunek w miejscu poboru... ponoć się da, znam kilka przypadków.

Meldunek w miejscu poboru?! To nie jest potrzebne. Płacę 3 FV za prąd w taryfach G, myślisz, że w każdej lokalizacji jestem zameldowany? :no:

Meldunek w miejscu poboru?! To nie jest potrzebne. Płacę 3 FV za prąd w taryfach G, myślisz, że w każdej lokalizacji jestem zameldowany? :no:

Oczywiscie zenie musisz miec meldunku w miejscu poboru. Niemniej mam kilka przypadkow, np sasiada u ktorego teraz sciany stawiaja, ze wystarczy meldunek do zmiany taryfy. Poszukaj po necie, kilka osob o tym pisalo juz.

Witam Kolegę po sąsiedzku :)

nie daj się namówić na EPS pod płytę! musi byc xps, nie chodzi czy wytrzymie czy nie, ale zwykły eps ci zgnije/nasiąknie etc od wilgoci, tego juz nie wymienisz.

Ja dałem 20cm synthosa. i śpie spokojnie.

Co do prądu to w jakim celu podłaczyłeś prąd budowlany? trzeba było zakładać normalny docelowy, teraz się bujasz z wysokimi opłatami :/

na całą budowę do SSO poszłlo jakies 50 kwh rachunki co drugoi miesiac ~30-40 PLN

Co do podłogówki w płycie to przerabiałem temat na początku roku i wiedz ze podłogówka w płycie to ogromna bezwładnośc. zanim to się rozgrzeje to mrozy miną :) druga sprawa strasznie wolno reaguje podłogówka a co dopiero 20 cm betonu, Jak ci przygrzeje chałupę od słonca to klima nie pomoże :)

btw ja mam cwu puszczone na xps pod płytą przez to mam gotową instalację tzn. doprowdzoną wodę do kazdego pomieszczenia gdzie potrzeba.

Na śląsku dopłacają do pompy ciepła, nie wiem czy wszedzie, ale mi gmina dopłaci 40% ale max 5 tys. to pompa wychodzi w granicach 15 tys.

Pomysl od razu nad tym i siezorientuj bo bujanie z buforem mi srednio się podobało. ale jak kto woli. to w końcu 1000l do grzania + cwu

Edytowane przez lambert86

Czesc lambert;)

Pod plyta będzie XPS ale daje tylko 10cm bo dam jeszcze 10EPS na - dla wygody ciągnięcia instalacji. Z podłogowki w płycie jednak zrezygnowałem. Rurki dam do płyty tylko w garażu bo tam nie planuje już wylewki - choć muszę jeszcze przemyśleć temat spadku bo mam w garażu kratki ściekowe więc wylewka by się przydała a może zamiast podłogowki dam duży kalafior pod ścianę?

Co do prądu...mądry Polak po... teraz już bym się tak nie spieszył z jego ciągnięcia;-/

Bufor, pompa ciepła - temat otwarty, zobaczymy ile kasy będzie. Zacząłem się zastanawiać nad pc z kolektorem poziomym. Na początku to skreslilem z racji że u mnie sam piach ale tu w dziennikach widziałem że tak niektórzy robią, w dodatku kwotowo to wychodzi tyle co Panasonic PW.

U mnie niestety gmina nie dopłaca do niczego... Ale mam nadzieję, że się to zmieni w ciągu roku więc może się coś uda;) teraz robi się afera z powodu smogu więc może;-)

Wesolych Świąt;)

Edytowane przez uciu

Coś zaczyna się dziać :-)

Przyjechała stal... prawie 8 ton

Rozładowywanie tego i potem segregowanie i ukladanie- pręty 12m strasznie się poskręcały przy zrzucaniu z auta - zajęło 3 dni.

Pewnie byłoby szybciej ale stal przyjechała na 3 raty po 1 aucie dziennie...

Tata od razu zadowolony, ze jest robota zaczął wyginać pręty na boki plyty (takie obrócone U - mam to dawać co drugi pręt)

Poszło moment bo wyginał po 3 pręty na raz, Zabral się wiec za dystanse między dolną i górną siatkę.... i tak w 1 popołudnie powyginał wszystko.

220szt U i 220 dystansy:

IMG_20161231_113352.jpg

Teraz pociął pręty na strzemiona i w poniedziałek ma zamiar je zrobić.

"Nieruchomość" ma już numer i wczoraj się tam zameldowałem ;-)

IMG_20161231_113417.jpg

Musze wymienić PJ i DR wiec chce od razu by były z adresem docelowym a nie przejściowym :-)

Meldunek ma tez pomóc w zmianie taryfy z C na G.... ale tym sie zajme koło marca...

Ogólnie to nie wiem kiedy zacząć czy już (korci mnie ale ziemia zmrożona itp) czy czekać do marca:-/

Na budowe mam kredy wiec ma określone ramy czasowe.... do lipca 2017 musze mieć płyte, ściany i strop....

Wszystkim obserwującym życzę pomyślności w 2017 roku :-)

Z kredytem i transzami to też nie jest tak, że ich daty są mocno zobowiązujace. Ważne, że masz dwa lata na wykorzystanie wszystkich transz. Przynajmniej u mnie tak jest.

mam 3 transze. 2 jest ruchoma ale 3 musze wziąć najpóżniej do końca maja 2018..... wtedy muszą już być "odebrane" przez bank instalacje, z ogrzewaniem, wentylacją.... itp wiec tempo musi być ;-)

Kupuje kanalize i mam kilka ofert:

1) kaczmarek: 1100zł

2) Magna 1400zł

3) Wavin - zaden przedstawiciel mi nie odpowiedział - a wysyłałem do 4:-/

4) No name 1000zł (nie pam ietam firmy)

Rury proste lite SN8 i wszystko z długimi kielichami.

Zna sie ktoś na tym? Kaczmarek - Magna??

Pewnie wziąłbym Wavin...gdym tylko dostał oferte....

Wysłałem zapytania do przedstawicieli wg strony Wavin...2 tygodnie temu.

Jak dotąd nikt nie odpowiedział - wysłałem dziś przypomnienie... poczekam.

Aha, sorki, odpowiedział jeden, że u nich zamawiać mogą tylko firmy....

Poczekam jeszcze do końca tygodnia I tak teraz nic nie zaczne robić z racji pogody.