Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka na wąską działke

Recommended Posts

Wezmę pewnie Magna jeśli nie dostanę oferty na Wavina.

W ostatnich dniach ogrodziliśmy 3 ściany siatką - kupiłem z dość grubym drutem (3,7 z otuliną) i trzeba przyznać, że rozciąganie jej i potem przewlekanie druta na takiej pogodzie do fajnych robót nie należało:-) Jeszcze tylko pozaginanie końcówek i bedzie ok.

Na początku od frontu też miała być siatka i żywopłot (wysoki i wąski - miał być z graba jak na pozostałych 3 ścianach.

Pojawił się jednak pomysł z gabionami (i tak chce kupić wanne granitu wiez wezme też troche łupka granitowego).

PLOT.jpg

Tylko, że jak zobaczyłem, ze za 1m gabiona chcą 200zł (a potrzebuje 50m) to stwierdziłem, że bede robił je sam...W sumie zadna filozofia:-)

2 rzędy ocynkowanych paneli. Słupki wykorzystam te co mam na siatke tylko dospawam uchwyty na panele, do tego jakieś zaczepy by się nie porozłaziło i myśle, ze w 60zł się zmieszczę

Edytowane przez uciu

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też planuje u siebie frontowy płot z gabionów - oczywiście DIY. Jeszcze trochę czasu do realizacji i jeszcze nie sprawdzałem jak to wyjdzie cenowo, ale planowałem pogrzebać w ofertach firm robiących panele ocynkowane i z nich robić solidnie stężając w środku drutem. Widziałem gdzieś słupki zrobione z takich paneli i jednak sie ścianki powybrzuszały. Czyli panel musi być stosunkowo sztywny i gęsto wiązany.

Ps

Patrząc na wizualizację...Tylko brama i furtki ażurowe, reszta lita? Dość pancernie to wygląda :) Jaka to wysokość?

U mnie też to jeszcze odległa przyszłość ale już jakaś koncepcja się pojawia :-)

Dokładnie mam zamiar robić jak Ty, tylko musze wykorzystać obecne słupki - skoro już są,

Jak się dość gęsto stęży to nie powinno wybrzuszyć - tylko trzeba jeszcze wymyślić czym stężać - może jakiś drut ocynkowany by nie rzucał się w oczy?

Wysokość planuje standardową - ok 150cm

Środek zasypie resztkami granitu/ łupkiem z układania podjazdu, chodników.

Chce kupić całą wanne granitu i to co wykorzystam to wykorzystam, reszte sprzedam jak coś zostanie :-)

Cena u mnie na ślasku to około 360zł za tone, cena w kamieniołomie to ok 130zł + transport.200km

Brama i furtki będą ażurowe. Ta druga furtka to miejsce na kosze na śmieci - planuje też to gabionem oddzielic od środka by nie było ich widać.

Aha w gabionie chce zrobić dziure/okienko w którym przymocuje tabliczke z numerem domu.

Tablica ma być duża - długa na ok 90cm i ma byc wykonana z blachy kortenowej by była "zardzewiała". Napis bedzie wycięty a od tyłu dam jakąś blache z kwasówki by się odróżniła :-)

Nie powinno żle wyglądać :-)

Edytowane przez uciu

Pytanie do obserwujących lub tych co przez przypadek tu trafili:-)

Jak macie rozwiązane ogrzewanie garażu?

Jesli macie nie ogrzewany - to jaka temperatura teraz w nim panuje - jak na dworze -20 :-)

Do głowy przychodzą mi możliwości:

1) podłogówka z rurkami w płycie, tylko jak zrobie tam wylewke (musze spady zrobić do kratek) to nie bedzie za grubo betonu?

2) rurki na ścianie jak ma hajnel - pasowała by mi ściana między domem a garażem by nie trzeba było jej ocieplać, ale tam mają być schody na strych:-/

3) dać jakiś wielki kaloryfer - tylko czy jak zasile go wodą o takiej temp jak do podłogówki on bedzie w ogołe grzał?

Pytam o to teraz bo jak ma być wariant 1 to musze już rurki kupić, zresztą jak 3 to też pexa moge w płycie puścić.

Rozdzielacz do podłogówki planuje dać w ściane między salon a korytarz (akurat to centrum domu) wiec odległość między rozdzialczem a "piecem" to około 12m. Czy zasilanie garażu musze też tam podłączyć czy moge to mieć od razu podpięte pod "piec" bez rozdzielacza?

parter - ostateczna wersja.jpg

Edytowane przez uciu

Ja w obecnym domu mam garaż nieogrzewany bez ocieplonej podłogi. Ściana garaż/dom odizolowana łącznie z fundamentem styropianem 15cm.

-20 stopni na zewnątrz i +8 stopni wewnątrz garażu.

Wg mnie kratki w garażu się nie sprawdzają. Spadek 1,5% to za mało, przynajmniej przy płytkach. Musiałoby by być bardzo dużo wody.

W nowym garażu nie będzie żadnej kratki.

Pozdrawiam

Bartek

Ja w obecnym domu mam garaż nieogrzewany bez ocieplonej podłogi. Ściana garaż/dom odizolowana łącznie z fundamentem styropianem 15cm.

-20 stopni na zewnątrz i +8 stopni wewnątrz garażu.

Wg mnie kratki w garażu się nie sprawdzają. Spadek 1,5% to za mało, przynajmniej przy płytkach. Musiałoby by być bardzo dużo wody.

W nowym garażu nie będzie żadnej kratki.

Pozdrawiam

Bartek

Płyty nie odizoluje bo trzeba by zmianić cały projekt. By nie chłodziło zbytnio części mieszkalnej może daż kilka rurek w okolice wejścia z garazu do domu na całej długości i reszte w ściane?

Zamiast kratek planowałem dać jakieś korytko wzdłuż garażu na około 4m długości i zrobić spady do środka z dwóch stron

Z tym odizolowaniem garażu od reszty domu przy płycie fund. ciekawie rozwiązał to M.A.G.

Ja też mam kratkę na środku wzdłuż prawie całego garażu. Musi być naprawdę mokro żeby to płynęło.

Jeśli się zdecydujesz to odprowadź wodę jakąś rurą drenarską, a nie przez kanalizację. Mogą być problemy ze smrodkiem.

Witaj Uciu

domek masz podobny do mojego, podobne rozwiązania, a jak doczytałem o ogrodzeniu z gabionów wypełnionych własnoręcznie tłuczniem... tak jak u mnie - w planach :-)

Cały czas myślę, czy na stropie położę styropian czy wełnę i na to wylewka czy płyty OSB, myślę o gryzoniach i utrudnianiu im życia na moim strychu.

Ja w garażu planuję jedną pętlę podłogówki, nie mam jeszcze projektu, ale będzie bardzo szeroki rozstaw rurek, przecież to ma tylko trzymać garaż na plucie, a jak napisał Bartek, nawet bez tego powinno być na plusie - wtedy przykręcimy tą pętlę na rozdzielaczu i zapomnimy o niej.

Nie wiem kto chciałby kaloryfer w garażu, chyba, żeby żona miała w co przydzwonić autem ;-)

Pozdrawiam

Dominik

Witam w moim dzienniku :-) choć na razie to taki "planownik" niż dziennik bo się nic nie dzieje :-)

W ociepleniu podłogi strychu styropian ma ten plus, że jest sztywny i planowałem, na niego położyć OSB i podłoga gotowa. Jedyne co mnie zniechęca do styro to ryzyko gryzoni:-/

Z wełną jest ten problem, ze trzeba jakieś legary porobić by na to podłoge położyć = a legary na 30cm wysokości to spoooro drewna.

Jesli bede miał podłogówke w garazu to też dam tyko 1 pętle - tam rozstaw co 40cm wystarczy.

PS. Muszę dziś przeglądnąć Twoj dziennik :-)

Hej,

czytałem w którymś Muratorze :))) , serio, że daje się pod spód wełnę miękką, a na wierzch twardą - to może działać, ale nie jestem pewien czy całkiem bez legarów...

Przy styro trzeba by zrobić wylewkę i to szczelną aż do ścian, żeby "mysz się nie prześlizgnęła", nie wiem czy przy słupach więźby naokoło nie trzeba i tak dać wełny, żeby drewno oddychało? Taka mała rzecz a tyle do przemyślenia :(

Zapraszam do dziennika, choć uwaga bo leję w nim dużo wody :)

Pozdrawiam

Dominik

W kwesti kanalizacji jeszcze kilka przemyślen :-)

a w zasadzie jej braku...

Musze mieć szambo (oczyszczalnia z rozprowadzeniem odapda - UM twierdzi ze mam za małą działki i moje scieki beda oddziaływać na działki obok)...

ale mniejsza z tym - zostańmy przy szambie.

Siostra płaci ok 200zł na miesiąc za wywóz - co jest wg mnie duuuuzo.

Kombinuje wiec jak zmniejszyć ilość scieków i wymysliłem...

Pierwotnie miała iść główna rura 160 do szamba i od niej (pod budynkiem) miały iść odgałęzienia ze 110.

A co jakbym do WC , pralki, zmywarki, zlewu w kuchni (nazwijmy to część A) zostawił jak zakładałem pierwotnie (j/w 160 i odnogi 110) a od wanny, prysznica, umywalki w łazience (część B) puścił osobną rurę 110?

Tym samy zrobiłbym 2 mniejsze szamba (jedno "brudne" z A i jedno "czyste" z B)???

Wodę z części B rozprowadziłbym drenażem po ogodzie w miejscu gdzie byłby kolektor poziomy z PC??

Mam suchy jak pieprz piasek a tym samy poprawiłbym sobie "właściwości" gruntu do kolektora poziomego...a i pozbył większości czystych ścieków.

Ma to jakiś sens czy nie bardzo?

Inna rzecz - znajoma z DE ma tak rozwiązany 2 obieg wody - gdzie woda z prysznica, wanny idzie do zbiornika a potem do WC - niestety szczegółów nie znam.

Edytowane przez uciu

Zrób szczelny filtr roślinny poziomy. Wtedy nie ma żadnego kontaktu z gruntem i powierzchnia oddziaływania 30m od drenażu nie obowiązuje.

U nas poziomy filtr będzie miał 50m2 (5x10m) i będzie 3m od granicy z drogą. Urząd początkowo nie wiedział co to jest ale moje 30 stronicowe opracowanie wystarczyło by ich przekonać i tak oto w sezonie letnim olbrzymia część wody sobie po prostu odparuje, a jej nadmiar trafi do oczka wodnego (które od 1 stycznia możesz robić nawet bez zgłoszenia)

Ważne by dać folię/gumę EPDM

Koszt wykonania szacujemy na 10-12k, + jakieś 200zł raz w roku by wywieźć osad.

https://ucieczkazmiasta.pl/blog/rodzaje-przydomowych-oczyszczalni-sciekow/#filtr-ro%C5%9Blinny-o-poziomym-przep%C5%82ywie

Edytowane przez Konrad Podgórski

Ja sie bronię przed szambem rękami i nogami.

Ja nie mam u siebie dobrego gruntu na drenażową POŚ-kę, ale mże jakbym wykopał dostatecznie głęboko do warstwy przepuszczającej i postawił tam studnie chłonną to może udałoby się postawić jaką oczyszczalnię biologiczną.

Najbardziej chciałbym taką:

http://www.traidenis-pol.com/produkty/przydomowe-oczyszczalnie-nv/budowa-oczyszczalni

ale to koszt 10tyś za samą jednostkę.

Pewnie będę kombinował coś taniej i może coś takiego:

http://allegro.pl/przydomowa-biologiczna-oczyszczalnia-sciekow-2-6os-i5746052216.html

Też najlepiej bym wolał oczyszczalnie... i najlepiej ze studnią chłonną - grunt mam idealny - do tej samej studni chłonnej poszłaby woda z rynien

Problem u mnie z miejscem (już pomijam walke z Wydz Środowiska) bo mam miec też wierconą studnie.

Przy szambie nie ma problemu bo mam je mieć na wjeżdzie.

Jednak przy POŚ robi się ciasno... bo studnię musiałbym zrobić przy samym domu po lewj stronie....

studnia.jpg

Edytowane przez uciu

Konrad dzięki za pomysł... ale to nie przejedzie bo sąsiad w pobliżu tego rogu ma studnie...

Ogolnie u mnie albo bedzie studnia i szambo (+ ew czysta woda z prysznica/wanny do studni chłonnej)

Albo uda mi się coś załatwić z wodociągiem - POŚ.

Bede kombinował:-)

Może mi kanalizacje miasto podciągnie;-) - jest 300m od działki.... ale to raczej marzenia:-)

Ucui przećież POŚka ze studnią chłonną nie zajmie dużo więcej miejsca od większego szamba i też może być w podjeździe!

A czy Ty robiłeś już jakieś rozeznanie w temacie posadowienia studni? Bo ja już kiedyś wierciłem w miejscu wskazanym przez rózdżkarkę amatorkę i skończyło się podłączaniem wodociągu gminnego i płaceniem za odwiert...

Jeszcze nie porzucaj pomysłu filtru roślinnego. Cała idea jest taka że to ma być szczelne. Membrany EPDM są używane do uszczelniania oczek wodnych ale i dachów płaskich więc o ile nie jest uszkodzona to nie ma mowy o przeciekaniu do gruntu.

Kanalizacja jest wygodna, ale to zawsze 10zł/m3 (średnio z abonamentem) których można uniknąć, w przypadku naszej rodziny 2+2 za szambo wychodziło 300zł/miesiac, po instalacji kanalizacji 110-120zł

Po przeprowadzce i oczyszczalni hydrofitowej liczę na 200zł rocznie. No i nie trzeba wymieniać gruntu po 10 latach jak przy zwykłym drenażu