uciu 25.01.2017 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Ucui przećież POŚka ze studnią chłonną nie zajmie dużo więcej miejsca od większego szamba i też może być w podjeździe! A czy Ty robiłeś już jakieś rozeznanie w temacie posadowienia studni? Bo ja już kiedyś wierciłem w miejscu wskazanym przez rózdżkarkę amatorkę i skończyło się podłączaniem wodociągu gminnego i płaceniem za odwiert... Własnie musze sprawdzić bo jakbym dał POŚ w miejscu szamba i studnie chłonną przy podjezdzie może by się pomieściło wszystko. Podjazd dość "mały" (5.6m do słupów) bo wąska działka. Studnia ma być wiercona (ok 30-50m) wiec facet od studni powiedział, ze różki sie nie nadają - wskazuje miejsce gdzie mi sie podoba i tam wiercą. NIe strasz mnie z tym wodociągiem bo to u mnie grubsza sprawa... Jakbym go chciał to musiałbym wyłożyć 30tyś zł (odstępne, bo rura jest prywatna na pewnym odcinku + moja część).... studnia wyjdzie połowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 25.01.2017 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Podciągnięcie kanalizy może wyjść najtaniej. Może nie będzie trzeba kopać w drodze i zrobisz na swój koszt. do mojej działki od końca rury kanalizacyjnej jest ok 300m, kopanie przez 6 działek nie wchodzi w gre - tylko droga niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 25.01.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 A może będzie możliwość odzyskania części kosztów od właścicieli następnych działek, no chyba, że na Tobie zabudowa się kończy ?! PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 30.01.2017 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Wibrator do betonu:-) jaki polecacie w cenie do 500-600zł? Musze kupić bo żadna betoniarnia w okolicy nie wypożycza. Wypożyczalnia sprzętu chce 100zł za dzień a bede potrzebował co najmniej 3 razy na płyte, słupy, nadproża, wieniec, strop. Czy coś takiego bedzie ok: http://allegro.pl/wibrator-betonu-zageszczarka-2200w-waz-4m-bulawa-i6507546784.html Wymyśliłem, że kupie, użyje i potem sprzedam - tak jak zrobiłem z gilotyną do styropianu (którą notabene odesłałem do reklamacji bo była krzywa....) Są jeszcze tańsze ale wąż ma tylko 2m wiec do moich słupów to bedzie za mało :-/ Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.01.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Są jeszcze tańsze ale wąż ma tylko 2m wiec do moich słupów to bedzie za mało :-/ Nie wystarczy tego wibratora do zbrojenia przyłożyć tylko go trzeba wtykać głęboko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 30.01.2017 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Nie wystarczy tego wibratora do zbrojenia przyłożyć tylko go trzeba wtykać głęboko? Nie znam się wiec pytam i szukam Ala jak obserwowałem u sąsiada jak robiła firma to wtykali całość do dołu i potem sukcesywnie do góry w miare lania betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.01.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Też nie mam do czynienia z wibratorami, dlatego też pytam. Tamci jak już mieli długi wibrator, to mogli wtykać gdzie chcieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 31.01.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam cię Wypożyczalnia sprzętu chce 100zł za dzień a bede potrzebował co najmniej 3 razy na płyte, słupy, nadproża, wieniec, strop. CHORE! Zmień wypożczalnie. 30zł w normalniej. A najlepiej przejedź się do betoniarni z której będziesz brał beton może mają w cenie u mnie tak było nawet jak bierzesz 0,5m3 albo zapytaj o wypożyczenie od nich. PS. priv poszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 31.01.2017 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Witam cię CHORE! Zmień wypożczalnie. 30zł w normalniej. A najlepiej przejedź się do betoniarni z której będziesz brał beton może mają w cenie u mnie tak było nawet jak bierzesz 0,5m3 albo zapytaj o wypożyczenie od nich. PS. priv poszedł. Czesc:-) za Priva dzieki:-) Co do cen - budowałem dom od rodziców - Twoje okolice/Oksa - i ceny sprzetu/materiałów/robocizny w świętokrzyskim były duuuużo niższe niż na śląsku. Dzwoniłem do 4 wypożyczalni i najmniej to 75netto za dzień... Betoniarnie w okolicy tez obdzwoniłem i nie wypożyczają:-/ Do płyty może wezme Agilie jak bedzie dobra cena wiec nie trzeba bedzie wibrować. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 31.01.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Do płyty może wezme Agilie jak bedzie dobra cena wiec nie trzeba bedzie wibrować. Pogadaj z Vegą o Agilli wyłoży ci wszystko co i jak(nie jest to takie chop siup). U mnie cena była dużo wyższa od zwykłego i sama fabryka się przyznała że jeszcze nie mają dużego doświadczenia w tej materii. A z tymi cenami to bez komentarza, zawsze dupą do klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 13.02.2017 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Zbiorówka: 1) Zerknijcie na plan kanalizy - który wariant wybrac? czerwone fi160 niebieski/zielone fi110 Muszą wychodzić 2 osobne rury. Jedna z WC i po drodze zbierze kuchnie. Druga z :czystymi: sciekami - wanna, prysznic, umywalki - ta woda ma być powtórnie wykorzystana. Chyba ze mam to inaczej jeszcze rozrysować - jak coś zrobiłem żle:-) Może: 2) Stemple - wole kupić szybciej niż potem w sezonie szukać. W okolicy leśniczy sprzedaje 3m po 4zł/szt ale średnica na cieńszym końcu to 4cm... czy to nie za mało??? 3) Materiał na ściany - chce dać część z BK część z Silki Zewnętrzne i te z zimnych pomieszczeń chce z BK Wewnętrzne z Silki. Kierbudowi nie podoba się to zbytnio (materiał na ściany powinien być jednorodny) ale mam zrobić jak chce - tak stwierdził... Jakieś przeciwskazania? NIebieskie to BK, czerwone Silka Edytowane 13 Lutego 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 14.02.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Woda z odpływu w garażu też do odzyskania? Tymi stemplami miałbyś podpierać szalunek stropu? Moim zdaniem 4cm się nie nada. Układ ścian z silki wydaje się byc ok. Dobry pomysł, żeby tam gdzie można zrobić działówki z BK. Znacznie łatwiej się obrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 14.02.2017 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Woda z odpływu w garażu też do odzyskania? Tymi stemplami miałbyś podpierać szalunek stropu? Moim zdaniem 4cm się nie nada. Układ ścian z silki wydaje się byc ok. Dobry pomysł, żeby tam gdzie można zrobić działówki z BK. Znacznie łatwiej się obrabia. Masz racje garaż lepiej podłącze do ruryj z WC lub dreniażu. Ogolnie kanaliza bedzie prawdopodobnie w wersji 1 - musze zdecydować i zamówić rury- nie ma na składzie od reki, tylko na zamówienie. Stemple - zapałki odpuściłem - pochodzę po okolicznych budowach bo widziałem ze sie walają na działkach - pozostaje kwestia jakie długie. Wysłałem tez przykładowe zapytanie do firmy co wypożycza szalunki - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 14.02.2017 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Cena za wypozyczenie szalunkow powala... podpory - 180 szt - 0,18 gr/szt.dobę = 32,40 netto/dobę10 szt trójnogi - 4 zł netto/dobę (opcjonalnie - ułatwie pracę)90 szt głowice krzyżowe - 9 zł netto/dobę - (opcjonalnie - ułatwia pracę)dźwigar h20 - 220 mb - 35,20 zł netto/dobęblaty szalunkowe okuwane 145 szt - 87 zł netto/dobę (można je zastąpić deskami lub płytą, polecam blaty - lepsza jakość betonu i szybki czas pracy) Zostane wiec tradycyjnie przy stemplach i osb;) Edytowane 14 Lutego 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 14.02.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 To na strop monolityczny? Dobrze że mój wykonawca ma swoje... Niby można płytami OSB ale później trzeba tynkować sufit a tak to tylko gładź gipsową + wcześniej lekkie szlify Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 15.02.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Na moje oko to będziesz miał co najmniej 7 pionów kanalizacyjnych (lub ewentualnie odpowietrzników). Jak zamierzasz wykorzystywać wodę "szarą"? Jedyny minus przy różnych materiałach ściennych to utrudnione przewiązanie. Pustaki mają inne wysokości. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 15.02.2017 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 To na strop monolityczny? Dobrze że mój wykonawca ma swoje... tak jest:-) na strop - takie rozeznanie w terenie. Dziś juz zgarnąłem od sąsiada 115 stempli... jeszcze pozostało poszukać 200sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 15.02.2017 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) Na moje oko to będziesz miał co najmniej 7 pionów kanalizacyjnych (lub ewentualnie odpowietrzników). Jak zamierzasz wykorzystywać wodę "szarą"?. Z tymi pionami to żle? za dużo? Prócz polączenia w wylewce wanny i prysznica nie widze możliwości zmniejszenia tej ilości:-/ woda "szara": ma być wykorzystana do spłuczki:-) A materiał na ściany własnie licze:-) Przewiązek nie bedzie dużo bo praktycznie na każdej mam słup/rdzeń zelbetowy (w sumie mam ich ok 25szt) Pozostaje jeszcze temat czy uzyc piany czy zaprawy? Edytowane 15 Lutego 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 15.02.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Ja patrzę przez pryzmat energooszczędności i każdy wyłom w izolacji (pion) jest dla mnie przerwaniem ocieplenia. Większość domów ma około 3 pionów. Ja u siebie starałem się je ograniczyć do min. Myślałem o tych wszystkich "jaśkowych" wynalazkach ale chyba dam sobie spokój. Stawiam na prostotę. Jedna nieprzewidziana "awaria" i oszczędności z kilku lat idą się jeb**. Wg mnie to taka woda szara dobrze jak przepłuka "brudny" rurociąg. Ja chyba pójdę w pianę, przynajmniej na nasz dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 16.02.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Ja też bym nie kombinował z ta szarą wodą. Potrzebujesz do tego hydrofor + jakąś automatykę. W garażu zrób co najmniej 2 kratki ściekowe do nich pół metra rury w dół, a pod tym wiadro żwiru. Jak włączysz garaż do kanalizacji latem będzie smierdziało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts