uciu 16.02.2017 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Ja też bym nie kombinował z ta szarą wodą. Potrzebujesz do tego hydrofor + jakąś automatykę. W garażu zrób co najmniej 2 kratki ściekowe do nich pół metra rury w dół, a pod tym wiadro żwiru. Jak włączysz garaż do kanalizacji latem będzie smierdziało... Woda szara sprawdza się w 2 domach w rodzinie. Prosta pompka z filtrem i zbiornik na poddaszu. Mam szambo wiec jakoś to zużycie trzeba ograniczyć. Jak w przyszłości bedzie kanaliza to podłącze obie rury ze ściekami i wszystko pójdzie do kanalizacji. W garażu dałem jedną rurę bo chce dać odpływ liniowy na środku długości ok 3m: Edytowane 16 Lutego 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 16.02.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Wysłałem odp. na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 20.02.2017 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Dzis na budowie podjechało takie bydle;-) Jutro wiercimy w poszukiwaniu ropy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 21.02.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Wyglądą jakby z amerykańskiego highway-a dopiero zjechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 21.02.2017 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Wiercenie przerwane bo brakło rury oslonowej - okazało się ze skała jest głębiej niż wynika to z mapek geologicznych. Na razie 16m i ani grama wody - cały czas suchy piach wydmuchuje z dziury:-)Cd jutro:-/ tylko szkoda, ze jutro juz nie mam urlopu:-/ w miedzy czasie:-- mam wycenę na materiały na ściany.... 100% silikat wychodzi o 3 tyś taniej niż mix BK i Silki... wybiorę wiec same silikaty bo za 3 tyś to mam już murarza oplaconego:-) Wycena liczona z transportem ( 3 kursy po 50km) Silka ma lepsza cene bo produkują ją 50km ode mnie.. Silka n24 wychodzi 2.15 a n12 1,18netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.02.2017 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) I ze studni nici.... firma rezygnuje po 4 dniach wiercenia.Ani grama wody a zamiast skały są iły i piaski. Próbowali wyciągną rure którą wbili ale sie nie dało. Auto spaliło 500l ropy + rura osłonowa.... mówią, że nie licząc dnówek mają strat na 4200zł Bede się upierał ze nie ma wody to czemu mam płacić az tyle... Edytowane 26 Lutego 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_m_ 24.02.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Ciekawe jakby u mnie kopali co by znaleźli, jestem obok ciebie ale raczej bym nie zaryzykował. Edytowane 24 Lutego 2017 przez seba_m_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 24.02.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 I co teraz? nie będziesz miał wody? może wierć dalej bo przecież beczkowozem nie będziesz przywozić. Ewentualnie EKO zbieranie deszczówki z dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.02.2017 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Jutro beda wiercic ostatni dzien;-/Najlepsze jest to ze wg wszystkich dostepnych map geologicznych skala powinna byc na ok 20m... Studnia miala byc alternatywa dla wodociagu ktory kosztowalby mnie ok 30tys lub nawet wiecej bo rura prywatna i mialem nadzieję za za 15zrobie studnie... Edytowane 26 Lutego 2017 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.02.2017 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 firma sie nie poddała i przyjechał rownież w sobote, 2m wywiercone i jest woda:-)Poziom wody podniósł się d0 26m. Pojawiła się sugesta firmy wiercącej by uziom podłączyć do stalowej rury osłonowej - przyspawać bednarke - zagląda tu jakiś elektryk - ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 26.02.2017 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Dzwoniłem do 4 wypożyczalni i najmniej to 75netto za dzień... Betoniarnie w okolicy tez obdzwoniłem i nie wypożyczają:-/ Możesz spróbować z firmą LUBAR, tylko nie wiem, czy tak daleko jeżdżą (mają betoniarnię w Łaziskach). Miałem od nich beton towarowy na płytę w przystępnej cenie, dodatkowo w cenie betonu była usługa betonowania - pracownik chodzi z wężem od pompy a potem wygładza beton łatą wibracyjną. Faktura z VATem 8%. Wypożyczają też za darmo wibrator, tylko trzeba im to powiedzieć przy zamawianiu betonu. U mnie przy betonowaniu płyty akurat mieli problemy i wibrator przyjechał dopiero z ostatnią gruszką (przy poprzednich betonowaniach nie było takich problemów, zawsze przywozili wibrator). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 27.02.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Przyznam, że odetchnąłem z ulgą, choć pewnie nie tak jak Ty Jednak jest sukces! Przerabiałem takie wiercenie bez wody.... odpuściłem po 19m i podłączyłem się do rurociągu gminnego. Za bezowocny odwiert musiałem zapłacić, choć przy Twoich kwotach moje 650 to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 27.02.2017 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 No udało się bo steres przec cały tydzień był masakryczny Dziś wkładają rure do studni, zakładają filtr i mierzą wydajność. A na średe zamówiłem 140t piachu i ruuuuszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 27.02.2017 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Możesz spróbować z firmą LUBAR, tylko nie wiem, czy tak daleko jeżdżą (mają betoniarnię w Łaziskach). Miałem od nich beton towarowy na płytę w przystępnej cenie, dodatkowo w cenie betonu była usługa betonowania - pracownik chodzi z wężem od pompy a potem wygładza beton łatą wibracyjną. Faktura z VATem 8%.. Wstępnie wibrator załatwiłem za flaszke Spróbuje poszukac takiej betoniarni z usługą tylko bliżej:-) - Twoja, z Łazisk to daaleko troche.. ok 36km, ale o oferte zapytam. Dzieki:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 27.02.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Z Łazisk miałem listwę wibracyjną w cenie.Gratulacje wody! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 27.02.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 A mogłoby się wydawać, że takie budowanie domku jednorodzinnego to spokojna praca. Samemu jest się "sterem, żeglarzem, okrętem". Nie ma nad nami żadnego szefa. Żyć nie umierać......A tymczasem Twoje perturbacje z studnią, albo przygoda chyba Daniellosa_ ze stłuczką auta i betonowaniem...mrożą krew w żyłach. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 27.02.2017 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Ale najwazniejsze, że woda jest:-) Ponoć bardzo dobra bo głęboko i iły stanowią dobrą warstwe izolacyjną. Pilem - smakuje tak inaczej niż kranówa, bardziej miękka:-) W środe przyjadą kręgi wiec bedzie też obudowa studni:-) Na razie to tylko taka rura: Dziś tata wkopał bednarke a ja zamówiłem kanalize - Magna SN8 spienione. W czwartek przyjedzie 140ton piachu, koparka, zagęszczarka i bedzie jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 28.02.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Gratuluję wody. Dobrze że kasa nie poszła w błoto;) to znaczy poszła ale jest git. Powodzenia dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 28.02.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Gratuluję wody, jednak co własne ujęcie to własne, przynajmniej na koniec świata wody Ci nie zabraknie A obudowę jaką robisz? Pytam bo u siebie chcę upchnąc jak najwięcej z gratów do uzdatniania bezpośrednio w obudowę studni, dlatego dam kręgi o średnicy 150cm albo 200cm jak budżet się zepnie. Wtedy zbiornik 300L pójdzie na dół tak by mieć ciśnienie wody nawet jak padnie prąd (w domu będzie mniejszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 01.03.2017 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Cześć Konrad, ja też tak chce zrobić. Planuje dać kręgi 120cm na wysokość 2,25m i na dno dać hydrofor ( jak robiliśmy u rodziców): Tyle, że zamioast płyty na góre - jak poniżej - daje zwężke (na dole 120cm , na górze 60cm i na to właz zeliwny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts