Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem nowa na forum a zarejestrowałam się bo już wpadam w desperację.

Otóż potrzebuję dokupić pokrycie dachu - blachodachówka w kolorze zielonym mat, drobnoziarnisty.

Dokupić, bo rozbudowałam dom i na starej części mam blachodachówkę SSAB Sara. Blachodachówka ta była montowana ok. 18 lat temu, trzyma się świetnie, wygląda jak nowa. Gdy porównałam kawałek zdjęty z dachu (podczas dobudowy) do wzornika w firmie Budmat, okazało się, że kolory niczym się nie różnią, są identyczne :) Na tym jednak moja radość się skończyła, bo szybko okazało się, że właśnie przestali produkować kolor zielony i "nie ma i nie będzie".

Poszukiwania blachodachówki w kolorze zielony mat, w kształcie "przewróconej fali" jak to niektórzy nazywają spełzły na niczym, bo:

Rukki z gwarancją 20 lat na estetykę (techniczna 40) nie ma zielonego matu również, Planja niby ma ale kształtu takiego samego nie, musiałby być trochę inny a gwarancja jest 10 lat na estetykę, Lindab ma długą gwarancję, bodajże 30 lat na estetykę, ale też nie ma zielonego matu.

Pozostaje mi Pruszyński albo Blachotrapez (Thyssenkrupp). Obie mają tylko 10 lat gwarancji na estetykę, Blachotrapez nie za bardzo mi się podoba, bo to jest tzw. mat gruboziarnisty a Pruszyński w ogóle nie wzbudza mojego zaufania (moje subiektywne podejście).

Jak można zauważyć, duże znaczenie ma dla mnie gwarancja na estetykę, zależy mi na przynajmniej 20 latach "moja" SARA ma 30 lat i jak widać, ma to potwierdzenie w rzeczywistości (poza tym fakt, że trzymają kolor przez tak długi okres również świadczy o wysokiej jakości).

Bardzo proszę, może ktoś doradzi co zrobić? Jaką blachodachówkę kupić?

Może ktoś coś podpowie?…

Zobacz blache o nazwie akord z finco stal. Wzor jakis taki podobny do sary. Daja gwarancji 20 lat i o ile pamietam jest te zielona. Blacha chyba ok. bo z alucynkiem

Są jeszcze firmy: Balexmetal, Blach-pol, Blachdomplus, tylko nie kojarzę teraz jakie odcienie i ziarna są w dostępnych zielonych matach, bo ten kolor jest bardzo rzadko spotykany. Z gwarancją blachodachówki to bardzo śliski temat, bo wystarczy ze zrozumieniem przeczytać warunki niektórych producentów, a okazuje się, że 30 czy 50 lat gwarancji przepada w momencie zdjęcia materiału z samochodu przy dostawie