budowa2016 16.07.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Mam taki problem. Podpisana umowa z wykonawcą o wykonanie budynku zgodnie z projektem, należytą starannością, zgodnie z przepisami, normami, standardami i zasadami sztuki budowlanej. Mam poważne wątpliwości co do dotychczasowych robót. Nie będąc ekspertem nie wiem gdzie się zwrócić, aby uzyskać bezstronną opinię odnośnie wykonywanych prac uwzględniając powyższe ustalenia w umowie tak, aby nie było wątpliwości, czy wszystko jest OK czy nie i gdyby wykonawca się zaparł, że jego zdaniem jest jednak OK, żebym nie musiał się z kimś wykłócać, ale mieć zapewnienie, że ta zewnętrzna opinia jest niepodważalna? Co doradzicie w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.07.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 W procesie budowlanym jest taka osoba jak kierownik budowy. To ona trzyma wykonawcę na wodzy, akceptuje lub nie poszczególne etapy. Masz kogoś takiego ? Musisz mieć, bo tego wymaga prawo, ale czy masz kogoś takiego kto faktycznie wykonuje swoją pracę ? Czy jest to osoba niezależna od wykonawcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 18.07.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Umowa to jedno, a projekt budowlany to drugie. Nie wiem jakiego typu masz zastrzeżenia do wykonawcy.Ale czy na pewno Twój projekt jest na tyle szczegółowy, żeby pozwolił jednoznacznie rozstrzygnąć wszystkie wątpliwości? Czy masz zrobiony projekt wykonawczy? Natomiast jeśli kierownik budowy jest zatrudniony przez wykonawcę, to nie trać czasu i zatrudnij swojego inspektora nadzoru.Koszt nie jest duży a oszczędzisz sobie wielu zmartwień i późniejszych kosztów poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2016 26.07.2016 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Kierownika mam swojego a zastrzeżenia mam na przykład tego typu, że w ścianie z bloczków sylikatowych, której wykonanie wydawałoby się dość proste widzę w wielu miejscach nawet pół centymetrowe szpary między bloczkami, które zwyczajnie nie zostały odpowiednio dociśnięte jeden do drugiego. Dalej niestarannie naniesiona izolacja ścian fundamentowych, gdzie widzę dziury w tej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 26.07.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Z własnego doświadczenia wiem że budując pierwszy dom jest sie przewrażliwionym na sprawy które wcale niekoniecznie są źle robione. Ale od tego jest kierownik budowy by to ocenił. Dziury między spoinami mogą się czasami zdarzyć, porządny wykonawca na koniec murowania zapiankuje cie je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts